Αυτοκτόνησε με δηλητήριο στο άκουσμα της απόφασης

Αυτοκτόνησε με δηλητήριο στο άκουσμα της απόφασης30.11.2017Ειδήσεις

Σοκ στη Δίκη της Χάγης με τον Κροάτη Σλόμπο Πράλγιακ, που είχε καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Κατέληξε σε νοσοκομείο της Χάγης ο Σλόμπονταν Πράλγιακ, ο 72χρονος διοικητής των δυνάμεων των Κροατών της Βοσνίας στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο οποίος στο άκουσμα της καταδίκης του σε 20ετή κάθειρξη αυτοκτόνησε on camera, καταπίνοντας δηλητήριο! Παρ'

όλα αυτά, η ολλανδική αστυνομία κήρυξε τόπο εγκλήματος την αίθουσα του δικαστηρίου και η δίκη έξι πρώην υψηλόβαθμων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων των Κροατών της Βοσνίας για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη διακόπηκε.



Οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ήταν δραματικές. Ο Πράλγιακ, όταν άκουσε την ετυμηγορία, φώναξε ότι δεν είναι εγκληματίας και πως δεν δέχεται την καταδίκη του, και στη συνέχεια έβγαλε από την τσέπη του ένα φιαλίδιο και κατάπιε το περιεχόμενό του μπροστά στις κάμερες.

Αλλοι έξι

Στο εφετείο του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία δικάζονταν έξι πρώην υψηλόβαθμοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Κροατών της Βοσνίας, που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο ανάμεσα σε Κροάτες και μουσουλμάνους (1993-1994), που ξέσπασε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995).

Το 2013 είχαν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εκστρατεία εθνοκάθαρσης των μουσουλμάνων της Βοσνίας. Ανάμεσα στους έξι βρίσκεται ο Γιαντράνκο Πίρλιτς, πρώην υπουργός Αμυνας, του οποίου επιβεβαιώθηκε η καταδίκη σε 25ετή κάθειρξη για συμμετοχή σε εγκληματική επιχείρηση της κροατικής κυβέρνησης της εποχής -υπό τον θανόντα πρόεδρο Φράνιο Τούτζμαν- για τη δημιουργία ενός εθνοτικά «καθαρού» κράτους. Το Ζάγκρεμπ υποστήριζε ότι είχε «καθαρά χέρια» στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία και πως επεδίωκε την ανατροπή του ευρήματος, ωστόσο το εφετείο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δικαστές είχαν στοιχεία για τον επιβεβαιωμένο ρόλο του Τούτζμαν και της κροατικής κυβέρνησης στον πόλεμο της Βοσνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα