Επίθεση Ερντογάν σε Ισραήλ, κλείνει το μάτι στον Πούτιν!

Επίθεση Ερντογάν σε Ισραήλ, κλείνει το μάτι στον Πούτιν!14.12.2017Πρόσωπα

Κατακεραύνωσε ΗΠΑ - Τραμπ λέγοντας ότι δεν έχουν πια ρόλο μεσολαβητή, ενώ θέλει να γίνει θεματοφύλακας του Ισλάμ

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Την ιδανική ευκαιρία να πλασαριστεί ως «ο νέος ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου» βλέπει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νέα σύγκρουση που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή, μετά την απόφαση του Τραμπ να μεταφέρει

την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντάς την ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Από την Κωνσταντινούπολη, όπου χθες φιλοξενήθηκε η Σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο «σουλτάνος», απευθυνόμενος στους ηγέτες των 57 χωρών-μελών του, επιχείρησε να επανασυστηθεί ως ο θεματοφύλακας των αξιών του Ισλάμ, αξιοποιώντας πια στην πράξη αυτό που εδώ και χρόνια θέλει η Αγκυρα: να απομακρυνθεί από την κοσμική κληρονομιά του Κεμάλ Ατατούρκ, επιδεικνύοντας πως αυτό που μετρά είναι «η μουσουλμανική ταυτότητα», την οποία βέβαια ο Ερντογάν συχνά χρησιμοποιεί ως πολιτικό μοχλό πίεσης για να πετύχει τους στόχους του.

«Καλώ τις χώρες που υπερασπίζονται το Διεθνές Δίκαιο να αναγνωρίσουν την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης» τόνισε εμφατικά ο «σουλτάνος» ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου, χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ «κράτος κατοχής» και «κράτος τρομοκρατικό» και χωρίς να παραλείψει λίγο αργότερα να επιτεθεί στις ΗΠΑ και στον Τραμπ. «Ο πραγματικός ιδιοκτήτης αυτών των εδαφών είναι η Παλαιστίνη. Ο Τραμπ θέλει να είναι το Ισραήλ. Αυτό είναι αποτέλεσμα των ευαγγελικών αρχών του και της σιωνιστικής νοοτροπίας του» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται απλώς καταφέρει ακόμη ένα χτύπημα στις ήδη διαταραγμένες σχέσεις Αγκυρας - Ουάσινγκτον.

Το μεγάλο ερώτημα τέθηκε όταν ο Ερντογάν διαμήνυσε πως με την κίνησή τους αυτή οι ΗΠΑ απώλεσαν τον ρόλο του αμερόληπτου διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραήλ. «Θέλει ο ίδιος να αναλάβει τον ρόλο αυτόν ή μήπως απλώς “κλείνει το μάτι” στον Πούτιν και στη Ρωσία», που προωθούνται εκ νέου ως «βασικοί παίκτες» στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μετά την αμερικανική αναδίπλωση σε βασικά μέτωπα;

Με δηλώσεις του χθες και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κινήθηκε στη γραμμή Ερντογάν, την ώρα που οι ισχυρότεροι παράγοντες του αραβικού κόσμου καταδίκαζαν την αμερικανική επιλογή. Τόσο ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, όσο και ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, ήταν επικριτικοί απέναντι στις ΗΠΑ, την ώρα που με δηλώσεις του από το Ριάντ ο Σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν επιχειρούσε -καταδικάζοντας πάντως- να ισορροπήσει ανάμεσα στην Παλαιστίνη και στις καλές (λόγω Ιράν) σχέσεις με τις ΗΠΑ. Για αυτό, άλλωστε, και οι διατυπώσεις στο τελικό ανακοινωθέν ήταν ιδιαίτερα προσεκτικές, αν και αναφερόταν ρητά πως οι μουσουλμάνοι ηγέτες «ανακηρύσσουμε την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης και καλούμε τις άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενη πρωτεύουσά του».

Keywords
Τυχαία Θέματα