Καθολικό «όχι» στα Μνημόνια

Καθολικό «όχι» στα Μνημόνια14.12.2017Πρόσωπα

Γενική απεργία σήμερα κατά των περικοπών και της φοροκαταιγίδας που στραγγαλίζουν την κοινωνία

Νεκρώνει σήμερα η χώρα λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας που πραγματοποιούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετέχει σύσσωμος ο δημόσιος και ο ιδιωτικός φορέας.

Οι

δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιδρούν -όπως λένε- στις κυβερνητικές πολιτικές που «στραγγαλίζουν» την ελληνική κοινωνία, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, αντιμετώπιση της ανεργίας, προαγωγή της δημόσιας υγείας, της παιδείας, της περίθαλψης και της κοινωνικής ασφάλισης. Επιπλέον, οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση διοργανώνει το ΠΑΜΕ, στις 10.30, στην Ομόνοια.

Συγκεκριμένα, σήμερα ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό, καθώς οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας. Ετσι, τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ οι συρμοί του μετρό και του τραμ θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Χειρόφρενο έχουν τραβήξει από χθες τα μεσάνυχτα τα τρένα και ο προαστιακός και θα συνεχίσουν την κινητοποίηση έως σήμερα τα μεσάνυχτα. Σημειώνεται πως οι αμαξοστοιχίες 600/601 (από Αθήνα και Θεσσαλονίκη), που αναχωρούν στις 23.55 και 23.00 αντίστοιχα, σήμερα το βράδυ, θα κυκλοφορήσουν μετά τη λήξη της απεργίας. Επίσης, τροποποιήσεις θα υπάρξουν και σε οκτώ σκέλη πτήσεων της Οlympic Air, λόγω της στάσης εργασίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, από τις 8 έως τις 12 το πρωί.

Δεμένα είναι τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας από τις 00.01 σήμερα έως τα μεσάνυχτα, καθώς στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν και οι ναυτεργάτες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.
Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν οι δημόσιες δομές Υγείας, εξυπηρετώντας μόνο τα επείγοντα περιστατικά, καθώς οι ομοσπονδίες γιατρών και νοσηλευτών πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.

Παράλληλα, κλειστά είναι τα σχολεία και οι πανεπιστημιακές σχολές, καθώς απεργούν δάσκαλοι, καθηγητές, πανεπιστημιακοί και διδάσκοντες στα ΤΕΙ. Στις πολιτικές της κυβέρνησης αντιδρούν και οι δημοσιογράφοι σε δημόσια και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης και οι τεχνικοί του Τύπου, με 24ωρη απεργία που ξεκίνησε από τις 6 σήμερα το πρωί και θα διαρκέσει έως τις 6 αύριο το πρωί.

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν, επίσης, οι εργαζόμενοι της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, οι δικαστικοί υπάλληλοι, το έκτακτο προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού, φορείς επιστημόνων, ελεύθεροι επαγγελματίες και ο αγροτικός κόσμος.

Παγκρήτια διαμαρτυρία των Σωμ. Ασφαλείας

Στους δρόμους της Κρήτης κατέβηκαν χθες τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ενοπλες Δυνάμεις του νησιού, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την έντονη αγανάκτησή τους στη συνεχιζόμενη συρρίκνωση τόσο των μισθών όσο και των συντάξεών τους, που δεν τους επιτρέπουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Το απεργιακό ραντεβού δόθηκε στις 11 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο, μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης. Η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς το «παρών» έδωσαν περίπου 200 άτομα από συνολικά 21 σωματεία που κατέφτασαν από όλες τις περιοχές του νησιού. Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι στρατιωτικοί εν ενεργεία καθώς και οι απόστρατοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, μεταξύ άλλων, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου.

Οπως αναφέρουν, οι περικοπές που έχουν υποστεί στα εισοδήματά τους δεν τους επιτρέπουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να συντηρήσουν τις οικογένειές τους και μέσω της παγκρήτιας κινητοποίησης επιθυμούν να στείλουν ένα «ηχηρό μήνυμα στις μνημονιακές κυβερνήσεις για τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζουν». Παράλληλα, ζητούν να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε να επιστρέψουν οι μισθοί τους στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από το 2012.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία συναντήθηκαν με τον περιφερερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον οποίο ενημέρωσαν για τη δύσκολη οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται τα τελευταία χρόνια, ενώ του επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα