Αποφασίζει ο Κοντονής για τον «Mr Bitcoin»

Αποφασίζει ο Κοντονής για τον «Mr Bitcoin»14.12.2017Δικαστικά

Στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή βρίσκεται πλέον η τύχη του Αλεξάντερ Βίνικ (φωτό), γνωστού ως «Mr Bitcoin»...

...μετά την απόρριψη από τον Αρειο Πάγο του αιτήματος με το οποίο ζητούσε να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

Ο υπουργός, σύμφωνα με τον νόμο, έχει τον τελευταίο καθοριστικό λόγο, καθώς έχει το δικαίωμα να αρνηθεί

την έκδοση του 38χρονου Ρώσου στις ΗΠΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον συνήγορό του Αλέξανδρο Λυκουρέζο, ο κ. Κοντονής μπορεί να αποφασίσει ακόμη και για την έκδοση του εντολέα του στη Ρωσία -ο ίδιος συναινεί-, οι Αρχές της οποίας επίσης τον ζητούν για το αδίκημα της απάτης.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον «Mr Bitcoin» ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, όταν συνελήφθη στη Χαλκιδική, όπου έκανε διακοπές με την οικογένειά του, βάσει διεθνούς εντάλματος. Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης άναψε το πράσινο φως για την έκδοση του 38χρονου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα οι συνήγοροί του να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, στην προσπάθειά τους να μη βρεθεί ο Ρώσος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ ενώπιον του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου αρνήθηκε την κατηγορία που του αποδίδεται από τους Αμερικανούς, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε υπήρξε διαχειριστής της πλατφόρμας BTC-e, η οποία εμφανίζεται να ξεπλένει κέρδη εγκληματικών δραστηριοτήτων την περίοδο 2011-2016.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων, ωστόσο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τη συσχετίζει με τη δράση ύποπτων προσώπων, χάκερ, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.

Μαρία Ζαχαροπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα