Επιστημονική φαντασία στις προσλήψεις

Επιστημονική φαντασία στις προσλήψεις07.12.2017Παρασκήνιο

Η ΝΔ καταγγέλλει ότι ιδρύουν τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό με στόχο διορισμούς ημετέρων

Ζωηρά άρχισε χθες στη Βουλή η συζήτηση γύρω από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων και την ίδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, με αιχμή τις υπουργικές αρμοδιότητες και τον αριθμό των νέων προσλήψεων που θα γίνουν.

Ο οργανισμός, όπως προβλέπουν εξάλλου οι σχετικές ρυθμίσεις, θα στελεχωθεί

με διοικητικούς υπαλλήλους, ειδικούς επιστήμονες, δικηγόρους κ.ά.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε., που δεν διέθετουν ούτε διαστημικό οργανισμό ούτε και τη διαδικασία για την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων. «Είναι κρίμα αν αναλογιστούμε το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα, που είναι ικανό να στηρίξει τέτοια εγχειρήματα και μεγάλο μέρος του διαπρέπει στο εξωτερικό» είπε ο κυβερνητικός βουλευτής.

«Εμείς θέλουμε να υποστηρίζεται η καινοτομία και οι επιστήμονες που έχουν φύγει στο εξωτερικό να μπορούν να προσφέρουν και να επανέλθουν με μία προχωρημένη πολιτική που άπτεται του Διαστήματος» ανέφερε η εισηγήτρια της Ν.Δ. Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία ωστόσο κατηγόρησε τον κ. Παππά ότι «φτιάχνει έναν οργανισμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του για να κάνει προσλήψεις ημετέρων».

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία εθνικού μητρώου διαστημικών αντικειμένων και καθορίζει ότι η άδεια για διαστημικές δραστηριότητες δίνεται με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, ενώ ο υπουργός έχει το δικαίωμα να βάζει κατά περίπτωση και ειδικούς όρους. Υπάρχουν φυσικά παράβολο, ύψους 6.000 ευρώ, αλλά και μια σειρά από δικαιολογητικά, στα οποία επίσης έχει δικαίωμα να προσθέσει κι άλλα ο υπουργός. Για την κάλυψη της ευθύνης από ζημίες, ο φορέας που αιτείται άδεια για διαστημικές δραστηριότητες πρέπει να συνάψει ασφάλιση, που να καλύπτει το θηριώδες ποσό των 60.000.000 ευρώ.

Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο συστήνεται ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, κρατική εταιρία με έδρα την Αθήνα και υπό την εποπτεία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής. Θα είναι αρμόδιος για να χαράσσει και να συντονίζει τη διαστημική στρατηγική της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα