Δεν έχει... μέρισμα για το Da Vinci στο Λαϊκό

Δεν έχει... μέρισμα για το Da Vinci στο Λαϊκό07.12.2017Υγεία

Το υπ. Υγείας δεν χρηματοδοτεί την αντικατάσταση του υπερ-ρομπότ

Από τη
Ρίτα Μελά

Παροπλισμένο είναι τους τελευταίους μήνες το μοναδικό ρομποτικό σύστημα που βρίσκεται σε δημόσιο νοσοκομείο, λόγω... φτώχειας! Το πανάκριβο ρομποτικό χειρουργικό μηχάνημα Da Vinci, που υπάρχει μόνο στο Λαϊκό Νοσοκομείο, στοίχισε 3.000.000 ευρώ το 2008 και αγοράστηκε επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, δεν λειτουργεί, καθώς το αρμόδιο υπουργείο Υγείας δεν το χρηματοδοτεί. Το ρομποτικό

σύστημα έπειτα από εννέα χρόνια χρειάζεται πλέον αντικατάσταση με νεότερο μοντέλο γιατί η τεχνολογία έχει προχωρήσει.

Να σημειωθεί ότι τόσο η συντήρηση του μηχανήματος όσο και τα αναλώσιμά του ήταν πανάκριβα, όπως συμβαίνει με όλα τα υψηλής τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα. Ωστόσο, το όφελος που είχε το δημόσιο θεραπευτήριο ήταν μεγάλο, καθώς οι ασθενείς με παθήσεις του ουροποιητικού (π.χ. καρκίνος του προστάτη, του παχέος εντέρου κ.λπ.) είχαν τις λιγότερες δυνατές επιπλοκές, με συνέπεια να παίρνουν πολύ γρήγορα εξιτήριο και να μην παρατείνεται η νοσηλεία τους σε εντατική μονάδα.

Δυστυχώς σήμερα επεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνονται ρομποτικά και έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για τους ασθενείς γίνονται λαπαροσκοπικά ή ακόμη και με ανοιχτά χειρουργεία, με πολλές μετεγχειρητικές επιπλοκές και μακριές νοσηλείες.

Πολιτική απόφαση

Μάλιστα, όπως δηλώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Στραβοδήμος, «η απόφαση να μη λειτουργεί το ρομπότ στο Λαϊκό είναι πολιτική. Το μηχάνημα πλέον χρειάζεται αλλαγή γιατί η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Το υπουργείο όμως δεν το χρηματοδοτεί».

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 6ο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρίας Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South Eastern European Robotic Surgery Society - SEERSS) που πραγματοποιήθηκε 1-3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα με τη συμμετοχή κορυφαίων χειρουργών όλων των ειδικοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα