Επιδείνωση στο χρέος «βλέπει» η Ε.Ε.

Επιδείνωση στο χρέος «βλέπει» η Ε.Ε.23.01.2018Πρόσωπα

Και ηχηρή υπενθύμιση για μείωση του αφορολόγητου ορίου έναν χρόνο νωρίτερα

Νέα ηχηρή υπενθύμιση ότι η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου μπορεί να εφαρμοστεί έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από το 2019, και επιδείνωση των προβλέψεων για την πορεία του χρέους περιλαμβάνει, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η τρίτη αναθεώρηση του τρίτου Μνημονίου

που υποβλήθηκε από τους θεσμούς στο χθεσινό Eurogroup.

Τη συνεχιζόμενη διόγκωση του δημόσιου χρέους επιβεβαίωσε, άλλωστε, χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), καταγράφοντας την εκτίναξή του στα 313,524 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2017, δηλαδή 4,4 δισ. ευρώ υψηλότερα σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους.

Οπως αποκάλυψε το Bloomberg, η έκθεση της Κομισιόν για την τρίτη αξιολόγηση επισημαίνει ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα επιβληθεί από το 2019, αντί του 2020, αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρίνουν τον προσεχή Μάιο ότι η επίσπευση του μέτρου είναι αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Επιπλέον, τονίζεται ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ πρέπει να καταργηθούν έως τα τέλη του προσεχούς Ιουνίου σε όλα τα νησιά, ενώ για να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση θα πρέπει να υλοποιηθούν 88 προαπαιτούμενα.

Αίσθηση προκαλεί, επίσης, η επιδείνωση των προβλέψεων της Κομισιόν για το χρέος: Σύμφωνα με το Bloomberg, το βασικό σενάριο προβλέπει πλέον χρέος 165% το 2020, 127,2% το 2030 και 96,4% το 2060.

Ζήτησαν από τον Ντράγκι αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές

Την επιλογή της κυβέρνησης για αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές ανέλυσαν στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, σε συνάντηση που είχαν χθες στις Βρυξέλλες. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βήματα που απομένουν για την ολοκλήρωση του προγράμματος και τη διαμόρφωση των συνθηκών μετά τον Αύγουστο 2018.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε τη στρατηγική της για την ολοκλήρωση του προγράμματος, τη βιώσιμη έξοδο στις αγορές και τον σχεδιασμό της μεταμνημονιακής Ελλάδας, συμπληρώνοντας ότι ο σχεδιασμός στηρίζει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και την κοινωνική συνοχή, και καταπολεμά αποτελεσματικά τις ανισότητες και τις παθογένειες του παρελθόντος.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο μήνα, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ για το 2017, ο Ντράγκι πέταξε το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι είναι στα χέρια της να αποφασίσει αν χρειάζεται τέταρτο Μνημόνιο και προειδοποιώντας τη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές με χαμηλό επιτόκιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα