Δώσε το σπίτι σου και σβήσε το δάνειο!

Δώσε το σπίτι σου και σβήσε το δάνειο!22.11.2017Επιχειρήσεις

Η Eurobank άρχισε την οικειοθελή παράδοση ακινήτων με αντάλλαγμα την οριστική διευθέτηση της «κόκκινης» οφειλής από την τράπεζα

Να παραδώσουν εθελοντικά το ακίνητο που είναι συνδεδεμένο με το «κόκκινο» δάνειο ζητούν από τους οφειλέτες οι τράπεζες. Ηδη τον χορό άνοιξε η Eurobank, υλοποιώντας τις πρώτες πιλοτικές

ανταλλαγές έναντι δανείων.

Τι περιλαμβάνει η ανταλλαγή; Ο δανειολήπτης παραχωρεί οικειοθελώς, χωρίς προσφυγή σε δικαστικές ενέργειες, την κυριότητα του προσημειωμένου ακινήτου στο ίδρυμα. Σε αυτή την περίπτωση, οι τράπεζες θα εκτιμούν το τίμημα του ακινήτου στην παρούσα αξία, θα καλύπτουν το δάνειο και στην περίπτωση που απομένει υπόλοιπο, τότε αυτό θα διαγράφεται.

Αν, πάλι, ένας δανειολήπτης δεν παραδώσει οικειοθελώς το ακίνητό του, οι τράπεζες θα καταγγέλλουν το δάνειο και θα ξεκινούν τις διαδικασίες πλειστηριασμού. Σημειώνεται ότι η εθελοντική παράδοση του ακινήτου αφορά κατοικίες και εμπορικά/επαγγελματικά ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank ξεκίνησε πιλοτική συνεργασία με την ισπανική HipoGes, προκειμένου να προωθήσει λύσεις οριστικής διευθέτησης οφειλών σε περιπτώσεις δανείων που έχουν καταγγελθεί, έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής και βρίσκονται ένα βήμα πριν από τον πλειστηριασμό. Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν σύντομα και οι υπόλοιπες τράπεζες.

Πρακτική

Μάλιστα, η πρακτική της εθελοντικής παράδοσης ακινήτων από τους οφειλέτες καταγράφεται και στις αναφορές που έχουν υποβάλει οι τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM) σχετικά με τη νέα στρατηγική που θα ακολουθήσουν για την ταχύτερη επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Μία άλλη λύση που προσπαθούν να επιβάλουν οι τράπεζες είναι η μετατροπή του δανείου σε ενοικίαση/χρηματοδοτική μίσθωση. O οφειλέτης που δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειό του θα πρέπει να μεταβιβάσει την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα, υπογράφοντας σύμβαση ενοικίασης/χρηματοδοτικής μίσθωσης. Εναλλακτικά, οι τράπεζες προτείνουν στον οφειλέτη να προχωρήσει σε εθελοντική εκποίηση του ακινήτου που βαρύνεται με «κόκκινο» δάνειο.

O δανειολήπτης, δηλαδή, θα πρέπει να πουλήσει με τη θέλησή του και με τη σύμφωνη γνώμη της τράπεζας το ακίνητό του και στην περίπτωση που το τίμημα της πώλησης είναι μικρότερο της οφειλής, η τράπεζα θα προχωρά στη διαγραφή της εναπομένουσας οφειλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα