Θαμμένο στη λάσπη το 21ο θύμα της πλημμύρας

Θαμμένο στη λάσπη το 21ο θύμα της πλημμύρας22.11.2017Ρεπορτάζ

Βρήκαν τη σορό του 30χρονου Σωτ. Πίνη, ενώ ψάχνουν ακόμη έναν αγνοούμενο. Πλακώθηκαν στο δημ. συμβούλιο Μάνδρας

Ο 30χρονος οδηγός Σωτήρης Πίνης, ένας από τους δύο αγνοουμένους που αναζητούνταν στη Μάνδρα μετά τη θεομηνία, εντοπίστηκε νεκρός χθες το πρωί από την Πυροσβεστική, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από τις φονικές πλημμύρες στους 21. Η σορός του βρέθηκε κοντά στο αμαξοστάσιο της Μάνδρας, θαμμένη κάτω από τόνους λάσπης, ανάμεσα σε ένα φορτηγό και ένα κοντέινερ. Τη Δευτέρα, άνδρες των

σωστικών συνεργείων είχαν εντοπίσει την πινακίδα κυκλοφορίας του φορτηγού του και αντικείμενα από την καμπίνα στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του τελευταίου αγνοουμένου, του κυνηγού Χρήστου Γεωργακόπουλου.

Την ίδια στιγμή, πρωτοφανείς σκηνές έλαβαν χώρα χθες στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μάνδρας, στην οποία έλαμψε διά της απουσίας της η δήμαρχος Ιωάννα Κριεκούκη. Ολα ξεκίνησαν όταν ο επικεφαλής της μειοψηφούσας παράταξης Γιώργος Σαμπάνης σχολίασε την -πραγματικά ακατανόητη- απουσία της δημάρχου από τη συνεδρίαση.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αντέδρασαν έντονα, υποστηρίζοντας ότι η δήμαρχος βρισκόταν σε αποστολή καταγραφής των προβλημάτων, ενώ κάποιοι γρονθοκόπησαν τον κ. Σαμπάνη, φωνάζοντας ότι θα έπρεπε να ντρέπεται που κάνει αντιπολίτευση αυτές τις δύσκολες ώρες. Μεγάλη ένταση επικράτησε και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, καθώς κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν, μέλη εργατικών σωματείων, κινήσεων πόλης και άλλων συλλογικοτήτων συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τους νεκρούς της καταστροφικής νεροποντής.

Οι συγκεντρωμένοι, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Εργα τώρα αντιπλημμυρικά για να μην πεθάνει η εργατιά», απαίτησαν την άμεση υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Παράλληλα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται σε Μάνδρα, Νέα Πέραμο και Ελευσίνα οι αυτοψίες σε κτίρια από τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών. Εως τώρα, στις 1.725 αυτοψίες που έχουν διενεργηθεί συνολικά στη Μάνδρα, προέκυψε ότι 971 κτίρια έχουν πληγεί. Στα Μέγαρα και στη Ν. Πέραμο έγιναν συνολικά 350 αυτοψίες και τα ακατάλληλα κτίρια έφτασαν τα 332. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην περιοχή Μάνδρας - Νέας Περάμου, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έχει διαθέσει, από τις 16 Νοεμβρίου έως χθες, πάνω από 1.600 αστυνομικούς για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πρόσφατη κακοκαιρία.

1.000 μπουφάν από τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Την έμπρακτη υποστήριξη και αλληλεγγύη τους προς τους κατοίκους της Μάνδρας που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία έδειξαν το Ιδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», μοιράζοντας χθες περισσότερα από 1.000 ισοθερμικά μπουφάν στα παιδιά των περιοχών, ώστε να αντιμετωπίσουν τα κρύα του χειμώνα.

Χθες το πρωί, η ίδια η κυρία Βαρδινογιάννη, μαζί με τη γενική γραμματέα του Συλλόγου «Ελπίδα» Τζωρτζίνα Ελληνα, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και μίλησε με τους κατοίκους, που είδαν μέσα σε λίγες ώρες τις περιουσίες τους να βυθίζονται κάτω από τόνους λάσπης. Μάλιστα, η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO δεσμεύτηκε ότι ο Σύλλογος «Ελπίδα» και το ίδρυμά της θα σταθούν στο πλευρό αυτών των ανθρώπων, σε όποιες ανάγκες προκύψουν το επόμενο διάστημα. Σε αυτή την κατεύθυνση, υποσχέθηκε ότι ένα μέρος των εσόδων του μπαζάρ που θα διοργανώσει ο Σύλλογος «Ελπίδα» εν όψει των Χριστουγέννων θα διατεθεί για τη στήριξη των κατοίκων της Μάνδρας.

Και το... ρέμα στο σχέδιο πόλεως

Οι καταστροφικές πλημμύρες βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου με κλιμάκιο του Πολυτεχνείου, με επικεφαλής τον πρύτανη Ιωάννη Γκόλια. Επί τάπητος τέθηκαν τα αίτια της τραγωδίας σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο, προκειμένου να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα. Πάντως, αίσθηση προκαλούν οι πληροφορίες ότι γεωλόγος που συμμετείχε στη συνάντηση εξέφρασε την απορία πώς είναι δυνατόν το νέο σχέδιο πόλεως της Μάνδρας να έχει ενταγμένες περιοχές που είναι στο ρέμα.

Στο μεταξύ, η Ρένα Δούρου πέρασε χθες... στην αντεπίθεση σε ό,τι αφορά τις ευθύνες της τραγωδίας, με μία αιχμηρή και μακροσκελή δήλωση κατά του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της βουλευτού Ντόρας Μπακογιάννη. «Αποτελεί ύβρη στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας οι άνθρωποι αυτοί, που έχουν κάνει την πολιτική καριέρα ζωής, να παριστάνουν σήμερα τους κήνσορες» τονίζει η περιφερειάρχης. «Οι μάσκες έπεσαν» αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Δούρου.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ασχοληθεί με την κυρία Δούρου. Η περίπτωσή της, άλλωστε, θα εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη, στην οποία η ίδια προσέφυγε για να διερευνηθούν οι ευθύνες της» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς.
Εξάλλου, στοιχεία για την έκταση του καιρικού φαινομένου που προκάλεσε τη φονική πλημμύρα έδωσε χθες το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η ανάλυση των δεδομένων του κινητού μετεωρολογικού ραντάρ XPOL «έδειξε» ότι η βροχόπτωση στην πλαγιά του όρους Πατέρας, πάνω από τη Νέα Πέραμο και τη Μάνδρα, ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά σε διάστημα μόνο έξι ωρών.

Επιπλέον η ζώνη της πολύ ισχυρής βροχόπτωσης στο όρος Πατέρας ήταν μήκους 19 και πλάτους τεσσάρων χιλιομέτρων, με προσανατολισμό από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα