Ολική αρθροπλαστική γόνατος: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τους νέους

12:43 2/3/2017 - Πηγή: Pagenews

Βάση δεδομένων της «Clinical Practice Research Datalink» για την επιβίωση του εμφυτεύματος σε όλους τους ασθενείς οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική ισχίου ή ολική αρθροπλαστική γόνατος διαπίστωσε πως οι νεαρότεροι σε ηλικία ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους ηλικιωμένους ασθενείς.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ερευνητές, τα δεδομένα προσαρμόστηκαν για τη θνησιμότητα ανεξαρτήτως αιτίας με τα δεδομένα της Υπηρεσίας Εθνικών Στατιστικών Στοιχείων και χρησιμοποιήθηκαν

για τη δημιουργία κινδύνων αναθεωρητικής χειρουργικής επέμβασης κατά τη διάρκεια ζωής με βάση την αυξανόμενη ηλικία κατά το χρόνο της αρχικής χειρουργικής επέμβασης.

Έμφαση στη μελέτη αυτή δόθηκε στην προσωπική προσέγγιση για να εκτιμηθούν οι δυνητικοί κίνδυνοι και τα δυνητικά οφέλη για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική γόνατος.

Όπως λένε οι επιστήμονες, οι ολικές αρθροπλαστικές γόνατος για την οστεοαρθρίτιδα ισχύος και γόνατος τελικού σταδίου είναι οικονομικές και καταδεικνύουν σημαντική κλινική βελτίωση. Ωστόσο, δεν διατίθενται ικανά δεδομένα για τον κίνδυνο κατά τη διάρκεια ζωής με βάση τον πληθυσμό όσον αφορά την αναθεώρηση εμφυτεύματος, τα οποία θα συνεισφέρουν στη λήψη απόφασης του ασθενούς, γεγονός που αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για τις ομάδες νεαρών ασθενών κατά την απόφασή τους για το πότε να χειρουργηθούν.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν μέχρι και 20 χρόνια 63.158 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική ισχίου και 54.276 που είχαν υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική γόνατος κατά την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 1991 έως 10 Αυγούστου 2011.

- Διαπίστωσαν ότι, για την ολική αρθροπλαστική ισχίου, το ποσοστό 10ετούς επιβίωσης εμφυτεύματος ήταν 95,6% και το ποσοστό 20ετούς επιβίωσης ήταν 85,0%.

- Για την ολική αρθροπλαστική γόνατος, το ποσοστό 10ετούς επιβίωσης εμφυτεύματος ήταν 96,1% και το ποσοστό 20ετούς επιβίωσης εμφυτεύματος ήταν 89,7%.

- Ο κίνδυνος να χρειαστεί αναθεωρητική χειρουργική επέμβαση κατά τη διάρκεια ζωής των ασθενών που είχαν υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος σε ηλικία άνω των 70 ετών ήταν περίπου 5% χωρίς να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων.

- Ενώ για τους ασθενείς κάτω των 70 ετών, ο κίνδυνος αναθεωρητικής επέμβασης κατά τη διάρκεια ζωής αυξήθηκε ειδικά για τους άνδρες που διένυαν την δεκαετία των 50 έως 35%. Αντίθετα για τις γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας το ποσοστό ήταν 15% λιγότερο.

- Τέλος, ο ενδιάμεσος χρόνος έως την αναθεωρητική επέμβαση για ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση σε ηλικία κάτω των 60 ετών ήταν 4,4 έτη.

Οι επιστήμονες ανάφεραν ότι στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε νέα μεθοδολογία για να διερευνηθεί και να παρασχεθεί μια βαθύτερη αντίληψη για τη σημασία της νεαρής ηλικίας και του κινδύνου αναθεωρητικής επέμβασης μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος. Τα αποδεικτικά στοιχεία αποτελούν, όπως λένε, πρόκληση στην ανοδική τάση πραγματοποίησης περισσότερων ολικών αρθροπλαστικών ισχύος και γόνατος στην ομάδα νεαρότερων ασθενών. Ενώ τόνισαν ότι τα δεδομένα της μελέτης θα πρέπει να γίνονται γνωστά από το θεράποντα ιατρό στους ασθενείς που θέλουν να πάρουν μια απόφαση για το αν θα κάνουν ολική αρθροπλαστική στο γόνατο ή όχι.

Keywords
Τυχαία Θέματα