Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Ανδρέα Λεντάκη

11:45 2/3/2017 - Πηγή: Pagenews

Τα γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα, τη Μήλο, τη Λέρο και την Κάρπαθο, καθώς και στη γενέτειρα του Ανδρέα Λεντάκη στην Αιθιοπία. Μέσω του ντοκιμαντέρ δεν παρακολουθούμε μόνο τη ζωή του Ανδρέα Λεντάκη, αλλά και την πορεία της Αριστεράς στην Ελλάδα και γενικότερα την ιστορία της πολιτικής σκηνής κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.


Στα γυρίσματα της Αιθιοπίας, μάλιστα, ο Μένος Δελιοτζάκης συνάντησε

τον Αιθίοπα συμμαθητή και φίλο του Λεντάκη, Τσαγκάι Άγγα και επισκέφτηκε τις γειτονιές που μεγάλωσε και το σχολείο στο οποίο φοίτησε.


Ποιος ήταν ο Ανδρέας Λεντάκης


Ο Ανδρέας Λεντάκης γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας από Έλληνες μετανάστες εκ Καρπάθου με κρητική καταγωγή και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Εντάχθηκε στην ΕΔΑ και φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια κατά την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών. Του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και υπέστη βασανιστήρια στο πλυσταριό της ταράτσας Τοσίτσα και Ζαΐμη, το 1974. Παρέμεινε στη φυλακή και στην εξορία τέσσερα χρόνια. Εκτοπίστηκε στην Άνδρο και τη Μήλο, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσει την ιστορία της και να γράψει μετέπειτα βιβλία. Αργότερα εκτοπίστηκε στη Λέρο (στο Παρθένι και στο Λακκί) και στον Ωρωπό.


Το 1977 εξελέγη πρόεδρος της ΕΔΑ και τον επόμενο χρόνο δήμαρχος Υμηττού. Επανεξελέγη άλλες δύο φορές (1982, 1986). Στις εκλογές του 1989 και 1990 εξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό, παραιτήθηκε όμως το 1993 για να επανεκλέγει στις εκλογές του ίδιου έτους με την Πολιτική Άνοιξη.
Ο Ανδρέας Λεντάκης υπήρξε ιδιοφυής προσωπικότητα με αντίστοιχου μεγέθους και σημαντικότητας πνευματικό έργο στους τομείς της πολιτικής, της ιστορίας, της φιλολογίας, της αρχαιολογίας, της λογοτεχνίας, της αρχαιοελληνικής γραμματείας και της κοινωνικής ανθρωπολογίας.


Έχει συγγράψει πάνω από 30 βιβλία, λογοτεχνικά (ποίηση), ιστορικά, αρχαιολογικά, πολιτικά, κοινωνικο-ανθρωπολογικά. Απεβίωσε στις 20 Μαρτίου 1997 από ανακοπή καρδιάς.


Για την περιπέτεια του Λεντάκη ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε "Τα τραγούδια του Αντρέα".

Keywords
Τυχαία Θέματα