Τράπεζες: Ρεκόρ τα πρόστιμα για ξέπλυμα και χειραγώγηση-Οι εκτιμήσεις

11:32 2/3/2017 - Πηγή: Pagenews

Στα 321 δισ. δολ. ανέρχονται τα πρόστιμα, που έχουν πληρώσει οι τράπεζες παγκοσμίως από το 2008, για πληθώρα ρυθμιστικών παραβάσεων, από ξέπλυμα χρήματος μέχρι χειραγώγηση της αγοράς και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Boston Consulting Group.

Το ποσό αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια,

καθώς οι ευρωπαϊκές και ασιατικές ρυθμιστικές αρχές θα προσπαθούν να «φτάσουν» τις πιο επιθετικές αμερικανικές αρχές, που έχουν επιβάλει και την πλειονότητα των προστίμων μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το 2016 οι τράπεζες πλήρωσαν πρόστιμα 42 δισ. δολαρίων, ποσό αυξημένο κατά 68% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η διαχείριση του κόστους για ποινές και πρόστιμα, καθώς και για έξοδα που σχετίζονται με δικαστικούς διακανονισμούς, θα συνεχίσουν να αποτελούν ένα από τα μεγάλα καθήκοντα των τραπεζών.

Σημειώνουν παράλληλα πως η εποχή των ολοένα αυξανόμενων ρυθμιστικών απαιτήσεων ήρθε για να μείνει, παρά τη δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ να «ξηλώσει» τον νόμο Dodd-Frank. Χαρακτηριστικό είναι πως ο αριθμός των αλλαγών στους κανονισμούς που πρέπει να παρακολουθούν σε ημερήσια βάση οι τράπεζες έχει τριπλασιαστεί από το 2011 και ανέρχεται πλέον σε 200 αναθεωρήσεις κατά μέσο όρο την ημέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα