Μετά τον Ομπάμα, τί; - "Γκάζια" στο Μαξίμου για να βγουν οι χρόνοι


Της Βούλας Μαλαίνου

Στο Μέγαρο Μαξίμου... ακόμα πανηγυρίζουν για τις "φλογερές" δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, αν και το επικείμενο ραντεβού του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου με την Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο, μάλλον μυρίζει... "μπαρούτι" για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία μέσα στο επόμενο δεκαήμερο πρέπει να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, ώστε να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης έως τις 28 του τρέχοντος μηνός.

Ο απερχόμενος πλανητάρχης παρείχε στήριξη μεν ως προς

το επίμαχο ζήτημα του χρέους χωρίς δια ταύτα δε, καθώς η θητεία του στο Λευκό Οίκο λήγει και επίσημα στις 20 Ιανουαρίου, όταν η σκυτάλη θα περάσει στον Ντόναλντ Τραμπ, τον πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών, που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει αναφορά στο ελληνικό πρόβλημα.

Τα πρώτα μηνύματα από τη γερμανική πρωτεύουσα όσον αφορά στην παρέμβαση του Ομπάμα για άμεση ελάφρυνση του χρέους είναι αρνητικά και ξεκάθαρα. Βέβαια, μία γερή "γεύση" θα λάβουμε από το τετ-α-τετ με την κυρία Μέρκελ, για να ξέρουμε, τί μας περιμένει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ημερομηνία-σταθμό για την κυβέρνηση, η οποία προσδοκά σε συνολική συμφωνία με τους δανειστές.

Ομπάμα και ΔΝΤ κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Ζητούν λύση στο χρέος εδώ και τώρα, αξιώσεις, οι οποίες βρίσκουν αυστηρή αντίσταση από τους Ευρωπαίους. Η καγκελάριος και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν υποχωρούν ως προς τις θέσεις τους και ξεκαθαρίζουν ότι τα περί χρέους θα συζητηθούν από το 2018. Σαφέστατο μήνυμα στην Αθήνα, άλλωστε, έστειλε χθες από το Λονδίνο και ο επικεφαλής του Eurogroup, διευκρινίζοντας ότι στο τραπέζι του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα πέσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους. Κατά κάποιο τρόπο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσγείωσε (πάλι) πρωθυπουργό και κυβέρνηση, που διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους πως η παρέμβαση του απερχόμενου πλανητάρχη είναι βαρύνουσας σημασίας στην πολιτική διαπραγμάτευση για το χρέος. Πηγές της Μέρκελ όμως το δήλωσαν ανοιχτά. Κόκκινα χαλιά, απίστευτη προβολή, μεγάλες τιμές και προσδοκίες... τζάμπα ο κόπος Ομπάμα, το χρέος δεν θα "κουρευτεί" πριν τις γερμανικές εκλογές.

Οι εξελίξεις αυτές "τρέχουν" παράλληλα με τα λεγόμενα Hilton Groups, όπου πρόοδος, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχει σημειωθεί. Τα εργασιακά, η "καυτή πατάτα", η οποία πέρασε στα χέρια της 31χρονης Έφης Ατσιόγλου, αποτελούν το "κλειδί" για την θετική ή αρνητική έκβαση της αξιολόγησης. Από τη νέα υπουργό Εργασίας κρίνονται τα χρονοδιαγράμματα αι αν αυτά θα επιτευχθούν ή εκτροχιαστούν. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι πληροφορίες λένε ότι το "πόκερ" είναι σκληρό. Και δεν είναι μόνο αυτό. Χθες σημειώθηκε εμπλοκή και στα φλέγοντα θέματα του υπουργείου Υγείας, με τον Ανδρέα Ξανθό να μην προσέρχεται καν στο ραντεβού με το κουαρτέτο των δανειστών.

Ανοιχτό "μέτωπο", το οποίο παρουσιάζει μεγάλη δυστοκία και σημαντικές καθυστερήσεις, είναι και αυτό των αλλαγών στις διοικητικές πυραμίδες των τραπεζών, απειλώντας σοβαρά τη συστημική ευστάθεια. Η ΕΤΕ και το ΤΧΣ δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει την κρίση κορυφής, παρά την κυβερνητική "γραμμή" για παραίτηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη από τη θέση του CEO της Τράπεζας. Στην Εθνική ο κίνδυνος σύγκλησης έκτακτης ΓΣ παραμονεύει, ενώ και στην Πειραιώς το διοικητικό δίδυμο δεν έχει "κλειδώσει" λόγω διαφωνιών στο εσωτερικό του ΔΣ. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο διοικητής της ΤτΕ είχε δεσμευτεί προ μηνός στους εκπροσώπους των θεσμών πως οι όποιες τροποποιήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Τελειώνει όμως και ο Νοέμβριος...

Σε κάθε περίπτωση-και ενώ την ίδια ώρα η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ απειλείται με ακύρωση δια στόματος Ερντογάν-η κυβέρνηση δηλώνει εξαιρετικά αισιόδοξη ότι θα προλάβει τα χρονοδιαγράμματα και ότι στο τέλος του 2016 ακόμα και ο Μάριο Ντράγκι θα ανοίξει την κάνουλα και θα εντάξει την Ελλάδα στο QE.

Επικοινωνιακό χαρτί, το οποίο προστέθηκε πρόσφατα, είναι σαφώς τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για δυναμική ανάπτυξη 1,5% του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από το 2008, την οποία το Μαξίμου έχει κάνει "σημαία".

Η οικονομική συγκυρία είναι κρίσιμη και η πολιτική αβεβαιότητα χτυπάει "κόκκινο". Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν στην πρώτη γραμμή τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πολιτικοί παράγοντες κάνουν λόγο για κυβέρνηση εκλογών, σχολιάζοντας τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Ένα είναι σίγουρο: η πορεία στο δρόμο για το Eurogroup και οι εξελίξεις-υπάρξουν, δεν υπάρξουν-ως προς το χρέος, θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα