Σύμμαχος με "αστερίσκους" ο Τραμπ, λέει ο Άσαντ


Με σημαντική επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζει ο Μπασάρ αλ Άσαντ την εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ενώ επισημαίνει πως θα πρέπει να "περιμένουμε για το κατά πόσο θα εφαρμόσει όσα έλεγε για τη Συρία και τη Ρωσία προεκλογικά". \\Στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTP της δημόσιας τηλεόρασης στην Πορτογαλία, ο Σύρος ηγέτης παρατήρησε πως θα περιμένει να δει αν τελικά ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος

θα αλλάξει την πολιτική του για τη Συρία, αναφερόμενος σε ανταγωνιστικά "λόμπι και δυνάμεις" που επηρεάζουν την εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση. Σε πρώτη φάση πάντως εξέφρασε την προθυμία να συνεργαστεί μαζί του στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών του ISIS.

"Για αυτό για εμάς είναι ακόμα αμφισβητήσιμο αν θα μπορέσει να κάνει κάτι ή να εκπληρώσει όσα υποσχέθηκε ή όχι...Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να τον κρίνουμε (...) αλλά αν, ας πούμε, πρόκειται να πολεμήσει τους τρομοκράτες, ασφαλώς και θα γίνουμε σύμμαχοι, φυσικοί σύμμαχοι με τους Ρώσους, με τους Ιρανούς" πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν κερδίζει τον πόλεμο, ο πρόεδρος Άσαντ απάντησε ότι ο πόλεμος "μπορεί να κερδηθεί μόνον εάν αποκαταστήσεις τη σταθερότητα στη Συρία" .Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Δεν μπορείς να λες πως νίκησες στον πόλεμο όσο υπάρχουν σκοτωμοί και καταστροφές σε ημερήσια βάση.Αυτό δεν σημαίνει πως χάνουμε τον πόλεμο... ο στρατός πετυχαίνει καλή πρόοδο καθημερινά κατά των τρομοκρατών. Βεβαίως αυτοί ακόμη έχουν τη στήριξη της Τουρκίας, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και ορισμένων Δυτικών χωρών συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αλλά η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να νικήσουμε. Εάν δεν νικήσεις και νικήσουν οι τρομοκράτες, η Συρία παύει να υφίσταται..."

Όταν ρωτήθηκε για τη συμμαχία του με τη Ρωσία, το Ιράν και τη σιιτική λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, ο πρόεδρος Άσαντ τόνισε ότι όλοι οι σύμμαχοί του είναι πολύ σημαντικοί, πως ο κάθε ένας εξ αυτών έχει πετύχει "σημαντικά επιτεύγματα κατά των τρομοκρατών" και πως δίχως τη βοήθειά τους δεν θα μπορούσε μόνος του να αντιμετωπίσει "τον διεθνή πόλεμο κατά της Συρίας".

Keywords
Τυχαία Θέματα