Ουδέν μεμπτόν για Λούτσιο

Καμία σύνδεση του γαμπρού του Προέδρου με τα προβληματικά σκάφη
Σε έκθεση, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο Γ. Ελεγκτής επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες στην Αστυνομία για τους χειρισμούς της σε όλη τη διαδικασία αγοράς και ελέγχου της ποιότητας των τεσσάρων σκαφών της Λιμενικής. Πώς απαντά η Αστυνομία

Σοβαρές ευθύνες στην Αστυνομία για τους χειρισμούς της, αναφορικά με τον διαγωνισμό για την αγορά των τεσσάρων προβληματικών ταχύπλοων σκαφών της Λιμενικής, αποδίδει σε έκθεση που ολοκλήρωσε και έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Βάσει της έκθεσης, μεγέθους 42

σελίδων, εντοπίζονται σωρεία παρατυπιών και παραλείψεων από το στάδιο της εξέτασης και κατακύρωσης της προσφοράς στην εταιρεία LUNG THE SHΙPBUILDIND CO LTD, μέχρι και το στάδιο ελέγχου/ πιστοποίησης της ποιότητας και απόδοσης των σκαφών.

Τα ιδιαίτερα επικριτικά ευρήματα αφορούν τους χειρισμούς της Επιτροπής Αξιολόγησης της Αστυνομίας, ενώ, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, «σοβαρές ευθύνες φέρει» -κατά την άποψη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας- «και η Επιτροπή Παραλαβής πέραν του ιδιώτη συμβούλου, καθώς και το ναυπηγείο και ο νηογνώμονάς του». Εκφράζει, επίσης, διαφωνία και με αποφάσεις που έλαβαν η πλειοψηφία των μελών της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, την Αστυνομία, ότι με επιστολή που απέστειλε μόνο στον προσφοροδότη LUNG THE SHIPBUILDING CO. LTD τού επέτρεψε να παρεκκλίνει από ουσιώδη όρο του διαγωνισμού, ενέργεια που κατά την Υπηρεσία αποτελεί ευνοϊκή μεταχείριση.

Αποτέλεσμα των παρατυπιών -που θα επεξηγηθούν παρακάτω- ήταν να αγοραστούν από τη Δημοκρατία έναντι €1.670.000 + ΦΠΑ τέσσερα σκάφη, σχεδόν άχρηστα επιχειρησιακά, αφού, προτού συμπληρωθεί ο πρώτος χρόνος χρήσης τους, παρουσιάστηκαν σωρεία προβλημάτων και μάλιστα κατ' επανάληψη.

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ετοιμάστηκε κατόπιν έρευνας που διεξήχθη για τις πτυχές του θέματος, που συζητήθηκαν σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών στις 13 Οκτωβρίου 2016.

«Κανένα θέμα» για τον Λούτσιο
Η έκθεση βάζει και ένα τέλος στη φημολογία περί εμπλοκής στην υπόθεση του γαμπρού του Προέδρου της Δημοκρατίας Γιάννου Λούτσιου. Ξεκαθαρίζεται ότι η Υπηρεσία «δεν έθεσε σε καμία περίπτωση θέμα για τον κ. Γιάννο Λούτσιο, γαμπρό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πιο πάνω αναφορά μας», αναφέρει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, «δεν δήλωνε οποιαδήποτε διασύνδεση των πιο πάνω ατόμων με την υπό αναφορά σύμβαση.

Εκείνο στο οποίο αποσκοπούσε η πιο πάνω αναφορά μας, ήταν να διαφανεί ότι ο κ. Χρίστος Χρυσοστόμου (εκπρόσωπος της εταιρείας Follyson Holdings Ltd, που είναι η αντιπρόσωπος στην Κύπρο του αναδόχου της σύμβασης LUNG THE SHΙPBUILDIND CO LTD), είναι μέτοχος μαζί με άλλα δύο άτομα στην εταιρεία F.L.C MODENA AYTOMOBILE LIMITED (αντιπρόσωπο των αυτοκινήτων Maserati στην Κύπρο). Και ως εκ τούτου, δεν δικαιολογείτο η αποστολή ή/και κοινοποίηση της σχετικής με τη σύμβαση αλληλογραφίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση άλλης εταιρείας, η οποία δεν αποτελεί μέρος της σύμβασης».

Η επεξήγηση που καταγράφεται στην έκθεση από πλευράς Χρίστου Χρυσοστόμου ήταν ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση που είχε ο ίδιος για την εταιρεία Follyson παρουσίαζε πρόβλημα και ζήτησε ο ίδιος όπως του αποστέλλεται η αλληλογραφία για ενημέρωση στο άλλο του email, που τελείωνε ως εξής: «……[email protected]», δηλαδή email εταιρείας που σχετιζόταν με τον διαγωνισμό.

Ο Γενικός Ελεγκτής τονίζει δε ότι, ανεξάρτητα από την υπόθεση των σκαφών, η Υπηρεσία του «δεν θεωρεί ότι υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό να ανατεθεί σύμβαση του δημοσίου σε εταιρεία της οποίας οι μέτοχοι/διευθυντές έχουν οποιαδήποτε συγγένεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εφόσον δεν απαγορεύεται, ούτε υπάρχει οποιοδήποτε κώλυμα για κάτι τέτοιο».

Ανέφερε μάλιστα και συγκεκριμένο διαγωνισμό του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, στον οποίο ανάδοχος ήταν εταιρεία η οποία ανήκει στον κ. Λούτσιο, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό να είναι η εν λόγω εταιρεία προσφοροδότης ή ανάδοχος σε διαγωνισμούς του δημοσίου.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται και η διερεύνηση αυτής της πτυχής του θέματος, την οποία είχε ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με ανακοίνωσή του, μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Δεν δόθηκαν όλα τα στοιχεία
Σε επιστολή του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας, που επισυνάπτεται στην έκθεση, αναφέρεται ότι «η έρευνα διεξήχθη με βάση τα στοιχεία/έγγραφα που υποβλήθηκαν από την Αστυνομία». Ωστόσο, η απάντηση της Αστυνομίας σε ορισμένα θέματα ή/και κάποια στοιχεία που της ζητήθηκαν δεν υποβλήθηκαν «αδικαιολόγητα» μέχρι σήμερα.

Ως εκ τούτου, «θεωρούμε ότι επιβάλλεται ο έλεγχός τους από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα, για να επιβεβαιωθεί ότι πληρούν τις προδιαγραφές», σημειώνει και επισημαίνει πως «η εισήγηση αυτή είχε γίνει από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος εξ αρχής είχε δείξει το ενδιαφέρον του για το όλο θέμα, γι’ αυτό και του κοινοποιείται η έκθεσή μας». Η επιστολή του κ. Μιχαηλίδη κοινοποιήθηκε επίσης στον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών, καθώς και στον Διευθυντή Προεδρίας.

Βολές για τους χειρισμούς
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, «τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν πλήρως τις αρχικές μας παρατηρήσεις/διαπιστώσεις».

Αφού αναφέρεται εκτενώς στα γεγονότα της υπόθεσης και του χειρισμού των προσφορών που υποβλήθηκαν από τις εταιρείες CANTIERE NAVALE VITTORIA spa (€1.591.600+ΦΠΑ), LUNG THE SHIPBUILDING CO LTD (€1.670.000+ΦΠΑ) και την Κοινοπραξία MARITIME PARTNER AS και IMPORTICA LTD (€1.714.500+ΦΠΑ), η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι η Αστυνομία, με διευκρινιστικό της σημείωμα «με ημερομηνία 7.8.2016, στο στάδιο πριν από την υποβολή των προσφορών, το οποίο είχε σταλεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς, επιβεβαίωσε τις απαιτήσεις των εγγράφων του διαγωνισμού, δηλαδή ότι η γλώσσα υποβολής της προσφοράς ήταν η Ελληνική και μόνο τα τεχνικά εγχειρίδια και φυλλάδια μπορούσαν να υποβληθούν στην αγγλική γλώσσα».

Δηλαδή, η Αστυνομία με επιστολή που απέστειλε μόνο στον προσφοροδότη LUNG THE SHIPBUILDING CO. LTD τού επέτρεψε να παρεκκλίνει από ουσιώδη όρο του διαγωνισμού, ενώ με διευκρινιστικό σημείωμά της, προς όλους τους προσφοροδότες, διευκρίνισε ότι η γλώσσα του διαγωνισμού ήταν η Ελληνική, εκτός τεχνικών εγχειριδίων και φυλλαδίων. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, με την ενέργειά της αυτή η Αστυνομία παραβίασε τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, διαφάνειας και μη διάκρισης.

Εντύπωση προκαλεί για την Ελεγκτική Υπηρεσία το γεγονός ότι η επιτροπή αξιολόγησης έλαβε υπόψη την πρόνοια ότι η γλώσσα του διαγωνισμού ήταν η Ελληνική και με βάση αυτήν έκρινε ότι ο χαμηλότερος προσφοροδότης CANTIERE NAVALE VITTORIA spa ήταν εκτός προδιαγραφών, κάτι που δεν έκανε για τον προσφοροδότη LUNG THE SHIPBUILDING CO. LTD, «ωσάν να γνώριζε για τη χαλάρωση που του δόθηκε αποκλειστικά, χωρίς ωστόσο να το αναφέρει στην έκθεσή της».

Σε ό,τι αφορά την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, η Ελεγκτική Υπηρεσία εκφράζει τη διαφωνία της με απόφαση που λήφθηκε το 2014 από την πλειοψηφία των μελών της Αρχής, ότι η προσφορά της CANTIERE NAVALE VITTORIA spa δεν ικανοποιούσε τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Σωρεία προβλημάτων στα σκάφη
Σε ό,τι αφορά την ποιότητα των τεσσάρων σκαφών, από τη μελέτη της έκθεσης του Υπεύθυνου του Τμήματος Μηχανικών της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, ημερομηνίας 6.9.2016, διαπιστώθηκε ότι τα υπό αναφορά σκάφη παρουσίασαν σοβαρά επαναλαμβανόμενα προβλήματα αμέσως μετά την παραλαβή τους.

Συγκεκριμένα, δύο εξ αυτών, το «Αγία Ειρήνη» και το «Άγιος Νικόλαος», παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα υπερθέρμανσης στις μηχανές, με αποτέλεσμα να αντικατασταθούν η πρώτη μόλις 15 μέρες και η δεύτερη 5½ μήνες μετά την παραλαβή τους από την Αστυνομία.

Επίσης, σε διάστημα οκτώ μηνών από την παραλαβή τους, προβλήματα έχουν παρουσιαστεί και σε άλλα συστήματα και των τεσσάρων σκαφών. Σοβαρά προβλήματα είχαν παρουσιαστεί και στα άλλα δύο σκάφη («Ελευθερία» και «Τρίτων») πριν από την παραλαβή τους, κατά τις δοκιμές θαλάσσης, οι οποίες είχαν γίνει στη χώρα του ναυπηγείου, στην Ταϊβάν, με αποτέλεσμα αυτές να διακοπούν και τα σκάφη να μεταφερθούν στην Κύπρο για επιδιορθώσεις.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία πληροφόρησε τον Αρχηγό Αστυνομίας ότι διατηρούσε σοβαρές επιφυλάξεις για την επάρκεια των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν από τον ιδιώτη σύμβουλο της Αστυνομίας (ναυπηγό) στον οποίο ανατέθηκαν οι συμβουλευτικές υπηρεσίες και, «ο οποίος, παρόλο που ήταν γνώστης των προβλημάτων», εντούτοις υπέγραψε τα πιστοποιητικά παραλαβής τους, «χωρίς καμία επιφύλαξη, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να προχωρήσει στην άνευ όρων και προϋποθέσεις παραλαβή των σκαφών και να είναι σήμερα εκτεθειμένη».

Όπως αναφέρεται σε απάντησή της, η Αστυνομία επιβεβαιώνει την ύπαρξη των πιο πάνω προβλημάτων και καταγράφει τις ενέργειες οι οποίες είχαν γίνει για την επιδιόρθωσή τους.

Απάντηση Αστυνομίας στον Γ. Ελεγκτή
Η Αστυνομία, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, απάντησε σε όσα αναφέρονται στην έκθεση του Γ. Ελεγκτή σε σχέση με χειρισμούς της. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως στις 27 Οκτωβρίου 2016 παραλήφθηκε στην Αστυνομία επιστολή του Γενικού Ελεγκτή, ημερομηνίας 24/10/2016, αποτελούμενη από 28 σελίδες, στην οποία περιλαμβάνονταν πληθώρα ερωτημάτων για την κατασκευή και προμήθεια τεσσάρων ταχύπλοων περιπολικών σκαφών.

«Αμέσως μετά την παραλαβή της επιστολής συγκεντρώθηκαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες τόσο από τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, όσο και από άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, για να δοθεί ολοκληρωμένη απάντηση στον Γενικό Ελεγκτή», όπως αναφέρεται.

Προστίθεται πως ακόμη και σήμερα (χθες) η Αστυνομία απέστειλε απαντητική επιστολή διά χειρός, στο Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή, με κοινοποίηση στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Όπως σημειώνεται, η επιστολή της Αστυνομίας για το συγκεκριμένο θέμα δόθηκε πριν από τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα