Τι κινδύνους υγείας αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο γραφείο;

Αν ζηλεύεις τους φίλους και τις φίλες σου που κάνουν δουλειά γραφείου γατί φαντάζει πιο εύκολη και ξεκούραστη, θα “χαρείς” να μάθεις ότι στην πραγματικότητα η δουλειά γραφείου κρύβει πολύ περισσότερους κινδύνους για την υγεία από ό,τι φανταζόσουν!

Αν είσαι ο “άτυχος” ή “άτυχη” που δουλεύεις γραφείο, μην ανησυχείς. Είσαι σε καλά χέρια! Το doctoranytime συγκέντρωσε όσες πληροφορίες και συμβουλές χρειάζεσαι για μια πιο υγιεινή καθημερινότητα στη δουλειά!

Θρόμβωση φλεβών των κάτω άκρων

Ακούγεται επικίνδυνο και πολλές φορές μπορεί να γίνει. Η καθιστική καθημερινή ζωή που επιβάλλουν

οι δουλειές γραφείου μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση στις βαθιές φλέβες των κάτω άκρων λόγω της ακινησίας και της αδράνειας για πολλές ώρες συνεχόμενα, σε καθημερινό επίπεδο. Η πάθηση αυτή μπορεί να προκαλέσει από πρήξιμο, ερυθρότητα, τοπικό πόνο και διάταση των επιφανειακών φλεβών, μέχρι και πνευμονική εμβολή. Η πνευμονική εμβολή, μπορεί να προκαλέσει πόνο, ταχυκαρδία και ταχύπνοια καθώς και προβλήματα στην ανταλλαγή αερίων στους πνεύμονες.

Tip: Όρισε πεντάλεπτα ή δεκάλεπτα διαστήματα χρόνου που θα σηκώνεσαι για περπάτημα μέσα στο γραφείο ή ακόμα και διατάσεις

Υπερκόπωση

Η υπερκόπωση είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στους εργαζομένους σε γραφείο, μιας και υποτιμούν τη δουλειά που καταβάλλουν λόγω της καθιστικής φύσης της εργασίας τους. Έτσι, πολλές φορές οι εργαζόμενοι δουλεύουν πολλές ώρες ασταμάτητα και δεν τρώνε σωστά καθώς δεν καταλαβαίνουν φαινομενικά την κούραση που τους προκαλεί η δουλειά τους.

Tip: Κάνε μικρά διαλλείματα, μην ξεχνάς το φαγητό σου και να ενυδατώνεσαι!

Επαγγελματικό άσθμα

Μεταξύ σοβαρού και αστείου, έχεις αναρωτηθεί ποτέ μήπως έχεις αλλεργία στη δουλειά; Ήρθε η ώρα να μάθεις πως (άσχετα με το τι λέει το αφεντικό σου) είναι πέρα για πέρα αλήθεια!

Το περιοδικό άσθμα εμφανίζεται σε ορισμένα άτομα μόνο κατά τις ώρες της εργασίας τους. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις άσθματος, το άμεσο άσθμα που τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε 10 λεπτά, ενώ υποχωρούν μετά από 1.5 με 2 ώρες, και το επιβραδυνόμενο άσθμα που τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε 4 με 8 ώρες και υποχωρούν μέσα σε 24 ώρες.

Tip: Αν παρατηρήσεις και εσύ συμπτώματα άσθματος κάθε φορά που πας στη δουλειά, είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε έναν Αλλεργιολόγο ή Πνευμονολόγο για να σε κατευθύνει σχετικά.

Υπνηλεία

Η υπνηλεία βασανίζει πολλούς ανθρώπους στη δουλειά τους και αρκετές φορές δεν έχει να κάνει καθόλου με την έλλειψη ύπνου ή τη βαρεμάρα. Αν η θερμοκρασία στο δωμάτιο του γραφείου είναι υψηλή, χωρίς να γίνεται αντιληπτό επειδή έχεις συνηθίσει μέσα στις ώρες, τότε μπορεί να σου δημιουργήσει υπνηλεία και άρα μείωση παραγωγικότητας. Στην περίπτωση, κιόλας, των πολύωρων meetings με αρκετά άτομα που η αίθουσα δεν αερίζεται και τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα είναι υψηλά λόγω των αναπνοών των εργαζομένων, η υπνηλεία είναι συνηθέστερη και πιο έντονη.

Tip: Στο γραφείο να διατηρείται μια μέση θερμοκρασία και να ελέγχεται σε περίπτωση που αυξηθεί η εξωτερική θερμοκρασία ή χτυπάει το γραφείο ο ήλιος. Στα meeting είναι καίριο να αερίζεται ο χώρος για να μπαίνει καθαρός αέρας και οξυγόνο.

Προβλήματα από την οθόνη του υπολογιστή

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς έχει μεταφερθεί στον υπολογιστή. Είναι αναγκαίο, είναι ευκολότερο, δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Ακόμα και με τις νέες τεχνολογίες προστασίας στις οθόνες του υπολογιστή, ο οργανισμός μπορεί και πάλι να ασθενήσει λόγω των πολλών ωρών μπροστά στον υπολογιστή, εκδηλώνοντας ξηροφθαλμία, πονοκέφαλο, θολή όραση και γενικότερη κούραση των ματιών.

Tip: Καλό είναι να έχεις μαζί σου τεχνητά δάκρυα για όταν αισθάνεσαι τα μάτια σου να κουράζονται ή να ξηραίνονται και η οθόνη να είναι στο ύψος των ματιών. Αν οι ενοχλήσεις επιμένουν, συνιστάται η επίσκεψη σε Οφθαλμίατρο.

Μικρόβια στο χώρο εργασίας

Οι κοινόχρηστοι χώροι σε ένα γραφείο, όπως η κουζίνα, η τραπεζαρία και η τουαλέτα είναι πιθανές (αν όχι σίγουρες) εστίες μικροβίων, λόγω των πολλών ατόμων που τους χρησιμοποιεί και τους κανόνες υγιεινής που δεν τηρούνται σωστά. Ένας συνήθης ιός που βρίσκεται σε κοινόχρηστες επιφάνειες είναι ο νοροϊός, ο οποίος ευθύνεται για την ιογενή γαστρεντερίτιδα και μεταδίδεται μέσω των τροφίμων ή και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Tip: Η σωστή τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής είναι ιδιαίτερα σημαντική για την διατήρηση του χώρου εργασίας καθαρού, αλλά και η καθαριότητα και απολύμανση του ίδιου του χώρου και ειδικότερα των κοινόχρηστων επιφανειών, βοηθά στη μείωση των μικροβίων και των εστιών μόλυνσης.

The post Τι κινδύνους υγείας αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο γραφείο; appeared first on Doctoranytime Blog | Ενημέρωση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα