Παιδιά και φθορίωση

Γράφει η Θεοχαροπούλου Κατερίνα, Παιδοδοντίατρος και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Η τερηδόνα είναι η νόσος των δοντιών που εμφανίζεται κλινικά με άσπρες ή μαύρες αλλοιώσεις ή «τρυπούλες» στην επιφάνεια των δοντιών. Προκαλείται από βακτήρια που παράγουν οξύ και είναι συγκεντρωμένα στις επιφάνειες των δοντιών και γύρω από τα ούλα υπό τη μορφή της οδοντικής πλάκας. Στα παιδικά δοντάκια η τερηδόνα μπορεί να προχωρήσει πολύ γρήγορα λόγω του ότι η αδαμαντίνη και η οδοντίνη είναι λεπτότερη από την αντίστοιχη των μόνιμων δοντιών. Αυτό έχει ως συνέπεια τη γρήγορη εκδήλωση πόνου στα παιδιά

(πονόδοντος) ή τη νέκρωση του νεύρου των παιδικών δοντιών με ακόλουθες συνέπειες όπως απόστημα, πρήξιμο ή συρίγγιο ή ακόμα και αλλοιώσεις στα μόνιμα δόντια. Οι παράγοντες που βοηθάνε στην πρόληψη και μείωση της τερηδόνας είναι τρεις : το σωστό καθημερινό βούρτσισμα, η τοπική χρήση φθορίου και η σωστή συχνότητα γευμάτων.

Φθορίωση

Η τοπική χρήση φθορίου πάνω στην επιφάνεια των δοντιών γίνεται μέσω των φθοριούχων οδοντόπαστων, των φθοριούχων διαλυμάτων και της τοπικής εφαρμογής φθορίου στο οδοντιατρείο, μία διαδικασία που ονομάζεται φθορίωση. Η φθορίωση χρησιμοποιείται για χρόνια από τους οδοντιάτρους και είναι πολύ αποτελεσματική στην πρόληψη της τερηδόνας. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε παιδιά και ενήλικες που έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν τερηδόνα. Μερικοί παράγοντες που αυξάνουν το κίνδυνο της τερηδόνας στα παιδιά είναι η κακή στοματική υγιεινή, υπάρχουσες ενεργές τερηδόνες που δεν έχουν θεραπευτεί, προβλήματα διατροφής, έλλειψη τακτικής οδοντιατρικής παρακολούθησης, ορθοδοντική θεραπεία που συνοδεύεται από κακή στοματική υγιεινή, μειωμένη έκκριση σάλιου (ξηροστομία), κακή διατροφή, πολλές υπάρχουσες αποκαταστάσεις-σφραγίσματα, προβλήματα διάπλασης των δοντιών και θεραπεία με ακτινοβολία της περιοχής του κεφαλιού-λαιμού.

Η φθορίωση γίνεται από τον οδοντίατρο στα παιδιά που έχουν μέτριο – αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν τερηδόνα συνήθως μετά τον καθαρισμό των δοντιών και διαρκεί λίγα μόνο λεπτά. Το φθόριο μπορεί να είναι υπό τη μορφή ζελέ, αφρού η βερνικιού. Απλώνεται στην επιφάνεια των δοντιών είτε με ένα πινελάκι ή εφαρμόζεται στα δόντια με τη βοήθεια ελαστικών μασελακίων που συγκρατώνται στο στόμα των παιδιών για λίγα λεπτά. Μετά τη φθορίωση το παιδί δεν πρέπει να φάει, να πιει και να ξεπλύνει για τουλάχιστον 30 λεπτά έτσι ώστε το φθόριο να απορροφηθεί από τις επιφάνειες των δοντιών και να συμβάλλει στη διόρθωση μικροσκοπικών τερηδονικών αλλοιώσεων των δοντιών. Η φθορίωση μπορεί να επαναληφθεί σε 3, 6 ή 12 μήνες ανάλογα με το τερηδονικό κίνδυνο του ασθενούς. Ο οδοντίατρος πιθανόν να συστήσει κάποιο επιπρόσθετο προληπτικό μέτρο, εφόσον κρίνεται αναγκαίο όπως φθροριούχο στοματικό διάλυμα ή αντιμικροβιακό διάλυμα.

The post Παιδιά και φθορίωση appeared first on Doctoranytime Blog | Ενημέρωση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα