Σπερμοδιάγραμμα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το σπερμοδιάγραμμα είναι ο ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος του σπέρματος, καθώς εξετάζει τον αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία του σπέρματος. Η εξέταση αυτή δείχνει τη δυνατότητα προς τεκνοποίηση και όχι τη γονιμότητα ενός άντρα.

Πότε όμως πρέπει να γίνεται η εξέταση; Είναι μια πολύτιμη εξέταση που μπορεί να αναδείξει πιθανές διαταραχές και να οδηγήσει τον άντρα σε πιο λεπτομερή έλεγχο για παθολογικές καταστάσεις. Είναι καλό να γίνεται όταν ένα ζευγάρι θέλει να τεκνοποιήσει και έχει ξεκινήσει να κάνει τις σχετικές εξετάσεις, αφού δεν έχει προκύψει

εγκυμοσύνη μετά από ελεύθερη επαφή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (συνήθως ένα έτος). Άλλες ενδείξεις για την εξέταση είναι όταν έχει περάσει ένας άντρας κάποια πάθηση του ουροποιητικού συστήματος, όταν έχει διαγνωσθεί προστάτης ή αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση.

Η εξέταση είναι απλή και γίνεται στο μικροβιολογικό εργαστήριο ή στην κλινική, με εκσπερμάτιση σε έναν αποστειρωμένη ουροσυλλέκτη. Μπορεί να γίνει και στο σπίτι, το δείγμα όμως θα πρέπει να μεταφερθεί στο εργαστήριο μέσα σε 30 λεπτά. Στο σπίτι, όπως είναι φυσικό, ο παράγοντας του άγχους σχεδόν εξαλείφεται, όμως οι γιατροί συνήθως προτιμούν να γίνεται στην κλινική για να είναι αξιόπιστη η εξέταση και να μην αλλοιωθεί το δείγμα. Συνήθως απαιτείται αποχή ερωτικών επαφών για 2-3 ημέρες.

Πολλοί άντρες δεν γνωρίζουν πώς μπορούν να προστατέψουν την ποιότητα του σπέρματός τους. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να αλλοιώσουν την ποιότητα και να επηρεάσουν αρνητικά την ανδρική γονιμότητα, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, η ακτινοβολία από πολύωρη χρήση του κινητού, τα στενά εσώρουχα καθώς και η κακή διατροφή, το αυξημένο σωματικό βάρος, τα φάρμακα και το άγχος. Υπάρχουν, βέβαια και παράμετροι που μπορούν να διαφοροποιήσουν τα αποτελέσματα του σπερμοδιαγράμματος προσωρινά, όπως κάποια ασθένεια, πυρετός, ακόμα και σε άντρες με καλή ποιότητα σπέρματος. Έτσι, ίσως να χρειαστεί να επαναληφθεί η εξέταση. Για πιο ασφαλή αποτελέσματα, καλό θα είναι η εξέταση να γίνεται τρεις φορές για να ληφθεί ο μέσος όρος των τιμών.

Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός Ουρολόγος – Ανδρολόγος ή ειδικός στη Γονιμότητα γιατρός είναι αυτός που θα συμβουλεύσει και θα καθοδηγήσει τον άντρα ως προς την κατάλληλη και πιο σωστή διαδικασία.

The post Σπερμοδιάγραμμα: Τι πρέπει να γνωρίζετε appeared first on Doctoranytime blog | Ενημερώση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα