Πανοραμική ακτινογραφία: Χρήσιμο εργαλείο για σωστές θεραπείες των δοντιών

Η πανοραμική ακτινογραφία γνωστή και ως πανοραμική δοντιών είναι μια ακτινογραφία της στοματικής κοιλότητας, που μπορεί να εντοπίσει βλάβες και ασθένειες σε όλα τα δόντια και στα οστά άνω και κάτω γνάθου, οι οποίες δεν είναι ανιχνεύσιμες με την κλινική εξέταση.

Είναι συχνά αναγκαία, καθώς πολλές βλάβες μπορούν να εντοπιστούν μόνο ακτινογραφικά, ιδίως όταν ο ασθενής δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα. Αυτό θα επιτρέψει στον εξειδικευμένο οδοντίατρο να ανιχνεύσει το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Επίσης, σε συνδυασμό

με την κλινική εξέταση της στοματικής κοιλότητας, η ψηφιακή πανοραμική δοντιών ενδείκνυται, για παράδειγμα, όταν οι ασθενείς πρόκειται να κάνουν κάποια οδοντιατρική χειρουργική επέμβαση, όταν κάποιο δόντι είναι έγκλειστο, όταν πρέπει να εντοπιστεί η θέση των σοφρωνιστήρων (φρονιμίτες), όταν πρόκειται να τοποθετηθούν εμφυτεύματα ή όταν υπάρχουν κατάγματα δοντιών και γνάθων.

Γίνεται με τη βοήθεια ενός ακτινογραφικού μηχανήματος που λέγεται ορθοπαντομογράφος. Είναι μια πολύ εύκολη, ανώδυνη και ακίνδυνη εξέταση που βοηθάει σημαντικά στη διάγνωση και κατά επέκταση στην πρόληψη απλών ή και πιο σύνθετων οδοντιατρικών προβλημάτων. Η ακτινοβολία στην οποία εκτίθεται ο εξεταζόμενος είναι εξαιρετικά μικρή, τέσσερις φορές μικρότερη από την ακτινογραφία θώρακος.

Σε κάθε περίπτωση, ο οδοντίατρος είναι αυτός που θα κρίνει απαραίτητο να γίνει η εξέταση αυτή, έτσι ώστε ο ασθενής να μην εκτίθεται άσκοπα σε ακτινοβολία, ιδίως όταν πρόκειται για παιδιά. Η ψηφιακή πανοραμική προτιμάται λόγω της μειωμένης ακτινοβολίας που δέχεται ο εξεταζόμενος (μικρότερη κατά 90%).

The post Πανοραμική ακτινογραφία: Χρήσιμο εργαλείο για σωστές θεραπείες των δοντιών appeared first on Doctoranytime blog | Ενημερώση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Αναζητήσεις
panoramiki dontion, πως λεγεται το εργαλειο για τα δοντια
Τυχαία Θέματα