Μαστογραφία: Μια από τις σημαντικότερες εξετάσεις της γυναίκας

Πολλές γυναίκες αγνοούν τη σημασία της μαστογραφίας και αμελούν να την κάνουν. Είτε από φόβο, είτε από έλλειψη χρόνου είτε από έλλειψη ενημέρωσης. Η εξέλιξη της επιστήμης μας χάρισε μια εξέταση που μπορεί να φανεί σωτήρια για τη ζωή της γυναίκας.

Σωστή ενημέρωση και πρόληψη είναι τα βασικά στοιχεία που θα κρατήσουν μια γυναίκα υγιή και δραστήρια, πανέτοιμη να αντεπεξέλθει στους πολλαπλούς της ρόλους.

Τι είναι

Η μαστογραφία είναι μια ακτινολογική μέθοδος που επιτρέπει την απεικόνιση της μορφολογίας

και της δομής των ανατομικών στοιχείων του μαστού και των παθολογικών αλλοιώσεων αυτού. Είναι η πιο ακριβής και αξιόπιστη μέθοδος πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού (screening test), με ακρίβεια που αγγίζει το 98% των περιπτώσεων. Είναι μια απλή και ανώδυνη εξέταση που όταν συνδυάζεται με την κλινική εξέταση αλλά και τους υπέρηχος, μπορεί να δώσει ακόμα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Είναι όμως και μια ασφαλής μέθοδος, καθώς τα επίπεδα ακτινοβολίας που περιλαμβάνει είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Συνιστάται η μαστογραφία να γίνεται μεταξύ της 4ης και της 10ης ημέρας του κύκλου, μετρώντας από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκε η έμμηνος ρύση και όχι από το τέλος της περιόδου.

Η μαστογραφία πραγματοποιείται από εξειδικευμένους ακτινολόγους και θα πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση και να αξιολογείται και από το μαστολόγο.

Διαρκεί 5’ περίπου και παίρνουμε τα αποτελέσματα αμέσως.

Γιατί είναι σημαντική

Γιατί αν αναπτυχθεί κάποια κακοήθεια, μπορούμε να την εντοπίσουμε σε πολύ αρχικό στάδιο και συνεπώς να έχουμε περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης και πλήρους θεραπείας. Αποτελεί μια απλή εξέταση που προστατεύει κάθε γυναίκα και είναι η καταλληλότερη για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται

Η Διεθνής Ιατρική Κοινότητα συστήνει ότι όλες οι γυναίκες, ανάλογα με την ηλικία τους και το οικογενειακό τους ιστορικό, θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά την υγεία των μαστών τους. Σε γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό, η πρώτη μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται μεταξύ 35 και 40 ετών, γνωστή και ως μαστογραφία αναφοράς, με την οποία συγκρίνονται οι επόμενες. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικάνικης Εταιρείας για τον Καρκίνο (ACS), μετά την ηλικία των 40 ετών καλό θα είναι να γίνεται μία φορά το χρόνο, καθώς μετά την ηλικία αυτή ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται.

Σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καλό θα είναι να γίνεται περίπου 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία στην οποία εμφανίστηκε ο καρκίνος του μαστού στο συγγενικό πρόσωπο.

Για γυναίκες κάτω των 30 ετών που έχουν επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, πρέπει να γίνεται εκτίμηση κατά περίπτωση- ανάλογα, για παράδειγμα, με την ηλικία στην οποία αναπτύχθηκε ο καρκίνος τους μαστού στο μέλος της οικογένειας. Αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος, προτιμάται η κλινική εξέταση και το υπερηχογράφημα μαστών. Αν όμως υπάρξει εύρημα, τότε γίνεται μαστογραφία σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η ηλικία και η συχνότητα που κάθε γυναίκα πρέπει να αρχίσει να υποβάλλεται σε μαστογραφία καθορίζεται από τον γιατρό.

Ψηφιακή μαστογραφία

Σήμερα, η χρήση της ψηφιακής μαστογραφίας αποτελεί την πλέον σύγχρονη εξέλιξη της αναλογικής μαστογραφίας. Με την τεχνική αυτή λαμβάνονται ακριβείς απεικονίσεις ακτίνων Χ υψηλής ευκρίνειας από διάφορες πλευρές, με τη χρήση ψηφιακού ανιχνευτή και ηλεκτρονικού υπολογιστή (και όχι με φιλμ όπως στην αναλογική μαστογραφία). Με τον τρόπο αυτό, αυξάνεται ακόμα περισσότερο η αξιοπιστία της εξέτασης , καθώς έτσι μπορούν να εντοπιστούν με μεγαλύτερη ευκρίνεια προβλήματα στο μαστό, που αφορούν είτε σε αλλαγή της φυσιολογικής αρχιτεκτονικής του μαστού είτε σε ανάπτυξη όγκων (που μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις) είτε σε παρουσία ύποπτων ανωμαλιών (λιπώματα, ινοαδενώματα, ογκίδια). Η πραγματοποίηση της ψηφιακής μαστογραφίας είναι πιο απλή και άνετη για την εξεταζόμενη, η δόση της ακτινοβολίας είναι μικρότερη και η εικόνα αρχειοθετείται σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκριτική μελέτη ή για επανεκτύπωση.

Είναι ιδανική μέθοδος για γυναίκες νεαρής ηλικίας με βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό, με πυκνούς μαστούς καθώς και για εκείνες με προθέματα σιλικόνης.

Μαγνητική μαστογραφία (MRI)

Η μαγνητική μαστογραφία είναι η νεότερη απεικονιστική εξέταση για τη διάγνωση των παθήσεων του μαστού και παρέχει ακριβή εκτίμηση σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην ανίχνευση διαθητικού καρκινώματος σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς, στη διάγνωση τοπική υποτροπής ή νέας νόσου ή στην εκτίμηση όγκων κοντά στο θωρακικό τοίχωμα και στον έλεγχο γυναικών με προθέματα σιλικόνης. Ωστόσο, καθώς όλες οι μέθοδοι έχουν και τις αδυναμίες τους, η μέθοδος αυτή εμφανίζει υψηλό κόστος και αδυναμία απεικόνισης των μικροαποτιτανώσεων που προκαλούν συχνά καρκίνο. Για αυτό το λόγο χρησιμοποιείται πάντοτε ως συμπληρωματική εξέταση της μαστογραφίας.

Η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές

Μην ξεχνάμε ότι:

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε γυναίκες 40-55 ετών στις αναπτυγμένες χώρες.Εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, είναι θεραπεύσιμος στις περισσότερες περιπτώσεις.Ο καρκίνος του μαστού που αντιμετωπίζεται πριν φτάσει στους μασχαλιαίους λεμφαδένες είναι ιάσιμος σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων.

Γι’αυτό το λόγο, οι ειδικοί τονίζουν και τη σημασία της αυτοεξέτασης, μια φορά το μήνα, μία εβδομάδα μετά την έμμηνο ρύση.

Δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβίζει λοιπόν. Το αντίθετο μάλιστα! Κάθε γυναίκα πρέπει να αξιοποιήσει αυτό το δυνατό όπλο που της χάρισε η πρόοδος της ιατρικής και της τεχνολογίας.

Κλείστε ραντεβού με Διαγνωστικό Κέντρο

The post Μαστογραφία: Μια από τις σημαντικότερες εξετάσεις της γυναίκας appeared first on Doctoranytime blog | Ενημερώση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Αναζητήσεις
μικροαποτιτανωσεις μαστού 20/1/2016
Τυχαία Θέματα