“Δεσμώτες” του ιλίγγου!

Πάρα πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από τα συμπτώματα του ιλίγγου που δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους.

Μήπως νιώθεις κάποιες φορές το δωμάτιο να γυρίζει ή να παραπατάς; Μήπως πάσχεις από ιλίγγους;

Η ομάδα του doctoranytime μίλησε και ρώτησε την κυρία Χριστίνα Ευθυμίου, επιστημονική διευθύντρια του Εξειδικευμένου Ωτορινολαρυγγολογικού Κέντρου ΕΥίασις για όσα πρέπει να ξέρεις για τον ίλιγγο!

Κυρία Ευθυμίου, πείτε μας κατ’αρχήν, τι είναι ο ίλιγγος;

Οι προσβολές του ιλίγγου είναι κάτι από το οποίο υποφέρουν πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουν.

Ως ίλιγγος

περιγράφεται η ψευδής αίσθηση κινήσεως ενώ το κεφάλι και το σώμα μας παραμένουν ακίνητα. Μπορεί να νομίζει κάποιος ότι πέφτει ή παραπατά ή τρικλίζει ή περπατά «πάνω σε σύννεφο» ή πιο συχνά ότι ο ίδιος ή το δωμάτιο που βρίσκεται στριφογυρίζουν.

Η κατάσταση αυτή είναι δυνατόν να συνοδεύεται από ναυτία ή και εμέτους.

Δηλαδή, μπορεί ο ίλιγγος να είναι επικίνδυνος για την υγεία μας;

Ο ίλιγγος παρά το ότι είναι σύμπτωμα ιδιαίτερα ενοχλητικό, τις περισσότερες φορές δεν είναι επικίνδυνο και με την κατάλληλη θεραπεία αλλά και με λίγη υπομονή μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία από το γιατρό σας ο οποίος για να σιγουρευτεί ότι δεν κρύβεται τίποτα πιο σοβαρό, μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε κάποιες εξετάσεις.

Τι προκαλεί τον ίλιγγο;

Στο εσωτερικό του αυτιού μας υπάρχει μικρός χώρος που είναι γεμάτος με υγρό (ο λαβύρινθος). Ο λαβύρινθος περιέχει έναν ευαίσθητο μηχανισμό ο οποίος μας βοηθά να καταλαβαίνουμε τις κινήσεις του κεφαλιού και του σώματος μας.

Τα μηνύματα από το λαβύρινθο μεταφέρονται στον εγκέφαλο ο οποίος μας πληροφορεί αν και πώς κινούμαστε, ακόμα και όταν έχουμε τα μάτια κλειστά.

Μία από τις συνηθισμένες αιτίες του ιλίγγου είναι να μην λειτουργεί αποτελεσματικά αυτός ο μηχανισμός με συνέπεια, παρά το ότι το κεφάλι μας είναι ακίνητο, ο εγκέφαλος νομίζει ότι κινούμαστε. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα μηνύματα που δίνουν τα μάτια και το υπόλοιπο σώμα μας. Τελικά, το μπέρδεμα αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δυσάρεστη κατάσταση του ιλίγγου.

Αλλη αιτία του ιλίγγου μπορεί να είναι η ανεπαρκής αιμάτωση του λαβυρίνθου. Αυτό μπορεί να συμβεί σε πολλές καταστάσεις όπως στην αρτηριοσκλήρυνση, το σπασμό των αγγείων του λαβυρίνθου, σε προβλήματα του αυχένα (αυτό που συχνά αναφέρεται ως άλατα) και άλλες παθήσεις.

Ο ίλιγγος μπορεί επίσης να οφείλεται σε ιώσεις ή φλεγμονές του λαβυρίνθου. Πολύ πιο σπάνια σε όγκους ή άλλες παθήσεις του εγκεφάλου. Γι’αυτό η εξέταση από τον ειδικό είναι απαραίτητη, ώστε να αποκλείσει αυτή τη μικρή έστω πιθανότητα.

Τι πρέπει να κάνω για να αποφύγω ή να περιορίσω τους ιλίγγους όσο γίνεται;

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να αποφεύγετε τις προσβολές του ιλίγγου ή τουλάχιστον να τις κάνετε λιγότερο συχνές και σοβαρές.

Σταματήστε να καπνίζετεΜην πίνετε αλκοόλΕλαττώστε το αλάτιΜην τρώτε αλόγισταΜην κουράζεστε υπερβολικάΠροσπαθήστε να μειώσετε το άγχος. Το άγχος επιδεινώνει τον ίλιγγο.Μην κάνετε απότομες κινήσεις του κεφαλιούΜην σηκώνεστε απότομα από το κρεβάτιΜπορεί να αντιμετωπιστεί ο ίλιγγος με φαρμακευτική αγωγή;

Ναι, μπορεί! Τα φάρμακα, όμως, που θα ξεκινήσετε να παίρνετε έχουν ως κύριο σκοπό να θεραπεύσουν την αιτία. Μην απογοητεύεστε λοιπόν αν δεν αρχίσετε να έχετε κάποια βελτίωση από την πρώτη στιγμή. Πρέπει να περάσει κάποιος χρόνος για να αρχίσουν να δρουν.

Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης, χωρίς φάρμακα;

Οι χειρισμοί Epley με κινήσεις της κεφαλής για επανατοποθέτηση των καναλιών που γίνονται στον ασθενή από εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο γιατρό φαίνεται να είναι η καλύτερη θεραπεία πρώτης γραμμής για ασθενείς με παροξυσμικό ίλιγγο θέσεως. Ο χειρισμός του Semont, ο οποίος καλείται και χειρισμός απελευθέρωσης των ωτολίθων, πραγματοποιείται με την γρήγορη εναλλαγή θέσης του ασθενή από το ένα στο άλλο πλευρό, ενώ αυτός βρίσκεται κατακεκλειμένος. Είναι ένας χειρισμός, που για να είναι επιτυχής, πρέπει να γίνει με γρήγορο ρυθμό στον ασθενή από εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο.

Τέλος υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις που βοηθούν όσους υποφέρουν από ίλιγγο να αναπτύξουν ένα είδος ανοχής και αντοχής σε αυτόν.

Οι ασκήσεις αυτές πρέπει να αρχίζουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ακόμα και όσο είσαστε ακόμα στο κρεβάτι. Γίνονται τρεις τουλάχιστον φορές την ημέρα και δεν πρέπει να διαρκούν περισσότερο από 5 λεπτά όλες μαζί. Πρέπει να εκτελούνται κατά ομάδες (Α ή Β ή Γ ή Δ), ανάλογα με τη φάση της ανάρρωσης σας.

Οι ασκήσεις αυτές ταξινομούνται:

Σε ασκήσεις των ματιών. Προς τα επάνω, μετά προς τα κάτω και στη συνέχεια από την μία πλευρά στην άλλη ακολουθώντας το δάκτυλο.Σε ασκήσεις του κεφαλιού. Κάμψη προς τα εμπρός και μετά έκταση προς τα πίσω. Στη συνέχεια στροφή από την μία πλευρά στην άλλη. (Ασκήσεις Hamid) 10 επαναλήψεις, τρεις φορές την ημέρα.Σε ασκήσεις του κορμού όρθιοι. Σταθείτε όρθιος, σκύψετε να πάρετε ένα αντικείμενο από το έδαφος και σταθείτε πάλι όρθιος. Στην συνέχεια σταθείτε όρθιος και εκτελείται περιστροφικές κινήσεις του κορμού αριστερά-δεξιάΣε ασκήσεις ξαπλωμένοι στο κρεβάτι. Στροφή όλου του σώματος προς την μια πλευρά, σηκώνεστε καθιστοί στο κρεβάτι, ξαπλώνετε προς την αντίθετη πλευρά και στη συνέχεια στρέφεστε ανάσκελα

Έχεις συμπτώματα ιλίγγου που σε ταλαιπωρούν; Στο Εξειδικευμένο Ωτορινολαρυγγολογικό Κέντρο ΕΥίασις μπορείς να εξεταστείς από έμπειρο Ωτορινολαρυγγολόγο για ίλιγγο και ζάλη με μόλις 40€!

ΠΡΟΛΑΒΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Η προσφορά ισχύει για περιορισμένο αριθμό ραντεβού!

The post “Δεσμώτες” του ιλίγγου! appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα