Εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β: όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις

Έχει πλέον αποδειχθεί επιστημονικά ότι η διαδεδομένη και ευρεία χρήση των εμβολίων βοηθά στην πρόληψη σοβαρών νοσημάτων, που σε διαφορετική περίπτωση θα γίνονταν η αιτία διασποράς επιδημιών. Πολλές από τις ασθένειες που καλύπτονται από τα εμβόλια ακόμη και αν κάποιος νοσήσει και τις ξεπεράσει, μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες και ανεπανόρθωτες αναπηρίες στον οργανισμό. Γι’ αυτό είναι σημαντικός ο έγκαιρος προληπτικός εμβολιασμός των παιδιών, ώστε να διασφαλιστεί η άμυνά τους απέναντι σε αυτές. Μία ασθένεια που αν προληφθεί έχει καλή πρόγνωση είναι και η μηνιγγίτιδα.

Τι είναι το
εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β;

Πρόκειται για ένα εμβόλιο που καλύπτει τον οργανισμό του παιδιού ενάντια στο συγκεκριμένο στέλεχος του μικροβίου της μηνιγγίτιδας. Το μικρόβιο αυτό ονομάζεται μηνιγγιτιδόκοκκος και προκαλεί μηνιγγίτιδα ή και σηψαιμία. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες.

Η μηνιγγίτιδα Β είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Η νόσος προχωρά πολύ γρήγορα στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ το 10% των ασθενών καταλήγουν μέσα σε 1-2 μέρες. Επίσης, το 20% των ατόμων που επιβιώνουν από τη νόσο εκδηλώνουν αναπηρία, όπως εγκεφαλική βλάβη, μαθησιακές δυσκολίες, επιληψία κ.ά.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 55- 108 κρούσματα μηνιγγίτιδας ανά έτος. Από αυτά τα 3 στα 4 κρούσματα ανήκουν στην οροομάδα Β. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων καταγράφεται σε ηλικίες κάτω των 4 ετών, κατά τους χειμερινούς μήνες.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο; Έχει παρενέργειες;

Μέχρι στιγμής τα δεδομένα δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, ενώ ισχυροποιεί την ανοσοποίηση του οργανισμού ενάντια στα επικίνδυνα στελέχη. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί κάποιες παρενέργειες όπως ο πόνος, το κοκκίνισμα ή το οίδημα στην περιοχή που έγινε το εμβόλιο. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί πυρετός, ανορεξία, υπνηλία, ευερεθιστότητα, εξάνθημα ή πόνος στους μύες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενημερώσεις τον παιδίατρο για κάθε αλλαγή στη διάθεση και στην υγεία του παιδιού σου για λίγες ημέρες μετά το εμβόλιο.

Ποιος πρέπει να κάνει το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β;

Το εμβόλιο αυτό συνιστάται να γίνεται στα παιδιά κάτω των 2 ετών, σε εφήβους 15-19 ετών και σε οποιονδήποτε άλλο παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα στο ανοσοποιητικό του σύστημα. Οι γονείς και ο παιδίατρος σε συνεργασία θα πρέπει να αποφασίσουν πότε και αν είναι απαραίτητο να γίνει αυτό το εμβόλιο.

Καλύπτεται το εμβόλιο από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών;

Δυστυχώς το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β δεν καλύπτεται δωρεάν από τα ταμεία. Οι παιδίατροι της χώρας έχουν αιτηθεί να ενταχθεί το εμβόλιο αυτό στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και να χορηγείται δωρεάν στα παιδιά, ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β έχει αρκετά υψηλό κόστος, με αποτέλεσμα κάποιοι γονείς να αδυνατούν να το καλύψουν.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ένα παιδί από τη στιγμή που γεννιέται αναπτύσσει αντισώματα ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει μικρόβια και ιούς. Τα αντισώματα, όμως, που έχει όταν γεννιέται δεν διαρκούν για πάντα. Για αυτό, θα πρέπει να καλλιεργήσουμε εμείς την άμυνά του μέσω του εμβολιασμού.

Εμείς στο doctoranytime, επειδή θέλουμε να είναι και τα παιδιά σου σε καλά χέρια, σου εξασφαλίσαμε τον εμβολιασμός τους με πολύ χαμηλό κόστος.

Διάβασε εδώ και πρόλαβε την προσφορά!

Τα εμβόλια έχουν σώσει χιλιάδες ζωές… Μην αφήνεις τα παιδιά σου απροστάτευτα!

Άλλες συμβουλές για την παιδική υγεία!

Για να προστατεύσεις τα παιδιά σου από τις ασθένειες δεν αρκεί μόνο ο εμβολιασμός. Θα πρέπει να ακολουθούν κάποιες συμβουλές για να θωρακιστεί η υγεία τους.

Για να διατηρηθεί η ισορροπία στη ζωή ενός παιδιού θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είναι καλά στην υγεία του. Μην αμελείς τον προληπτικό αιματολογικό και ουρολογικό τους έλεγχο. Ακόμη και τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν συχνά προληπτικές εξετάσεις, ώστε να παρακολουθούνται οι δείκτες υγείας τους και αν κάτι δεν πηγαίνει καλά, να αντιμετωπίζεται εγκαίρως. Η διατροφή τους είναι η πολυτιμότερη άμυνά τους. Φρόντισε να τρέφονται υγιεινά και σωστά και εξασφάλισέ τους ένα πλήρες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, πρωτεΐνες και άλλες θρεπτικές ουσίες γεύμα. Για να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί πρέπει να τρέφεται και σωστά. Επιπλέον, καλό είναι να έχεις υπόψιν ότι κατά την παιδική ηλικία χτίζεται η διατροφική συμπεριφορά ενός ενήλικα, καθώς μεγαλώνοντας ακολουθεί τους κανόνες και τις συνήθειες που είχε ως παιδί. Η γυμναστική είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας διατήρησης της υγείας ενός παιδιού. Η άσκηση θα βελτιώσει την ανάπτυξή του, θα δυναμώσει τα οστά του, ενώ αν ακολουθεί κάποιο ομαδικό άθλημα παράλληλα με την σωματική διάπλαση, θα αναπτύξει και το ομαδικό του πνεύμα και θα κοινωνικοποιηθεί ευκολότερα. Καμία σωματική δραστηριότητα δεν είναι εύκολο να ολοκληρωθεί σωστά, αν δεν εξασφαλιστεί η ψυχολογική υγεία ενός ατόμου. Τα παιδιά είναι απαραίτητο να είναι χαρούμενα και να ζουν σε ένα ήρεμο και ισορροπημένο περιβάλλον. Οι γονείς είναι συνήθως αυτοί που θα πρέπει να προσπαθήσουν να το εξασφαλίσουν αυτό. Επιπλέον, και ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός για να διασφαλιστεί η χαρούμενη διάθεση και η ηρεμία σε ένα παιδί. Γι’ αυτό, φρόντισε να κοιμάται 8-10 ώρες καθημερινά.

The post Εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β: όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα