Θέλεις να αποφύγεις τη γρίπη;

Γράφει ο Μπαλαμπάνης Κωνσταντίνος, Παθολόγος- Διαβητολόγος και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Μια καλή αρχή για να αποφύγεις τη γρίπη είναι και να γνωρίζεις τι την προκαλεί. Η γρίπη διαφέρει από το κρύωμα. Ενώ πάνω από 100 διαφορετικοί ιοί μπορούν να προκαλέσουν κρύωμα, μόνο οι τύποι A, B, C του ιού της γρίπης, προκαλούν την γρίπη.

Οι τύποι Α και Β του ιού ευθύνονται για τις μεγάλες εποχιακές εξάρσεις. Ο τύπος C προκαλεί συνήθως ηπιότερα συμπτώματα στο αναπνευστικό. Ενώ το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τους τύπους Α και Β, δεν υπάρχει προστασία

του ανοσοποιητικού για τον ιό τύπου C. Οι τύπου Α ιοί της γρίπης συναντούνται επίσης σε πολλά διαφορετικά ζώα, όπως πάπιες, κοτόπουλα, χοίροι, φάλαινες, άλογα, κα. Ο ιός τύπου Β επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους.

Πώς εξαπλώνεται;

Η γρίπη είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια. Εξαπλώνεται όταν έρχεσαι σε επαφή με ουσίες που αποδεσμεύονται όταν κάποιος άλλος για παράδειγμα φταρνίζεται ή βήχει.
Θα μπορούσες να το εισπνεύσεις ή να το κολλήσεις από φιλιά. Επίσης, μεταδίδεται μέσω των χεριών όταν πιάνεις αντικείμενα όπως ασημικά, πόμολα, λαβές, το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης, πληκτρολόγια υπολογιστών και τηλέφωνα. Ο ιός εισέρχεται στο σώμα όταν ακουμπάς τα χέρια στη μύτη, τα μάτια ή στο στόμα.

Τι είναι μια επιδημία γρίπης;

Καταγράφονται δύο ομαδοποιήσεις:
• Οι επιδημίες αναπτύσσονται σε μια γεωγραφική περιοχή.
• Οι πανδημίες λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμια κλίμακα.
Για παράδειγμα το CDC αναφέρει ότι οι επιδημίες γρίπης το χειμώνα επηρεάζουν 300.000 έως 600.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Περίπου 200.000 άνθρωποι καταλήγουν στο νοσοκομείο και μεταξύ 3.000 και 49.000 δεν επιβιώνουν.

Γιατί οι άνθρωποι συνήθως περνούν τη γρίπη το χειμώνα;

Πολλά πράγματα μπορεί να παίξουν ρόλο:

Ο ιός ζει πλέον σε κλειστούς χώρους το χειμώνα, επειδή ο αέρας είναι λιγότερο υγρός σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον.Καθώς είναι ζωντανός σε περιορισμένο χώρο στον αέρα, είναι ευκολότερο για τον άνθρωπο να τον εισπνεύσει ή για να προσγειωθεί στα μάτια, τη μύτη ή στο στόμα του.Ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους και έχουμε στενότερη επαφή μεταξύ μας, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την εξάπλωση του ιού.Επιδημιολογία

Με βάση τα δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης και ειδικότερα:

Το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου:

η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα στελέχη γρίπης [Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β],τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.

Συνολικά κατά την περίοδο γρίπης 2014-2015 καταγράφηκαν 111 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 99 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 12 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Φέτος, έχουν ήδη νοσηλευθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με επιπλοκές της γρίπης 96 άτομα εκ των οποίων τα 7 ήταν μικρά παιδιά και βρέφη, ενώ οι 14 εξ αυτών δεν τα κατάφεραν. (ΚΕΕΛΠΝΟ)

Για πόσο καιρό κάποιος που έχει τον ιό μπορεί να τον μεταδώσει;

Η γρίπη μεταδίδεται μέχρι και 7 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Ο ιός μπορεί να χρειαστεί να αναπτυχθεί μέχρι και 24 ώρες πριν σε κάνει να αισθανθείς άσχημα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τον μεταδώσεις σε κάποιον άλλο, μια ολόκληρη μέρα πριν παρατηρήσεις την έναρξη των συμπτωμάτων σε εσένα.

Τα μικρά παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τη γρίπη ακόμη και κατά την διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας της ασθένειας.

Πώς μπορώ να την αποφύγω;

Θα πρέπει να ακολουθήσεις αυτούς τους κανόνες:

-Κράτα τα χέρια σου καθαρά. Πλύνε τα χέρια σου συχνά για να απομακρυνθούν τα μικρόβια.

-Εμβολιάσου κατά της γρίπης ιδίως εάν ανήκεις σε κάποια από τις ευαίσθητες ομάδες, αφού πρώτα όμως συμβουλευτείς τον ιατρό σου.

The post Θέλεις να αποφύγεις τη γρίπη; appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα