Ρώτα Το Γιατρό #1: Όσα πρέπει να ξέρεις για τα εμβόλια, με την Παιδίατρο Ιωάννα Δραμπέλη

Τα εμβόλια είναι ο καλύτερος τρόπος να προλάβουμε σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες. Χωρίς την ευρεία χρήση τους θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με δεκάδες επιδημίες που θα ήταν ικανές να μας οδηγήσουν σε μόνιμες αναπηρίες ή ακόμη και στο θάνατο. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει γίνει πολύς λόγος για την ασφάλεια των εμβολίων, η οποία τείνει να αμφισβητείται από μια μερίδα γονέων.

Το doctoranytime θέλοντας να ρίξει φως στο θέμα αυτό, κάλεσε την παιδίατρο Ιωάννα Δραμπέλη σε μία συνέντευξη με θέμα τα εμβόλια και

την ασφάλειά τους. Η Ιωάννα Δραμπέλη έχει εμπειρία 25 χρόνων ως παιδίατρος και έχει εμβολιάσει πάνω από 12.000 παιδιά και βρέφη στην πορεία της στην Ιατρική.

Εμβόλιο της γρίπης: πρέπει να το κάνω;

Η γρίπη είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού που συνήθως έχει ήπια κλινική εικόνα. Ωστόσο, κάποιες ομάδες υψηλού κινδύνου μπορεί να τις οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Σύμφωνα με την κύρια Δραμπέλη, τα άτομα αυτά χρειάζεται να κάνουν κάθε χρόνο το εμβόλιο για να προστατευθούν. Ο τρόπος παρασκευής του εμβολίου αυτού είναι τέτοιος που απαιτεί να επαναλαμβάνεται ετησίως. Στις ευπαθείς ή ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν όσοι είναι άνω των 65 ετών και το στενό περιβάλλον των πολύ μικρών παιδιών (γονείς, παππούδες), καθώς αυτά δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Έχουν παρενέργειες τα εμβόλια;

Τα εμβόλια έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο δράσης: διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, παράγονται αντισώματα, και χάρη στην ανοσιακή μνήμη του οργανισμού, και όταν έρθουμε σε επαφή με τον ιό, είμαστε προστατευμένοι Με τα εμβόλια προστατεύουμε το άτομο από το να νοσήσει και να έχει επιπλοκές όπως η εγκεφαλίτιδα, η πνευμονία ή η σηψαιμία. Κάποιες ενδεχόμενες παρενέργειες που αναφέρονται εμφανίζονται μόνο κατά τα πρώτα 24ωρα και μπορεί να είναι ο πυρετός, η ανορεξία, το εξάνθημα, η αλλαγή διάθεσης αλλά όλα αυτά είναι παροδικά.

Εμβόλιο για τον HPV: πότε γίνεται και ποιους προστατεύει; Γίνεται να κολλήσω κονδυλώματα όταν έχω κάνει το εμβόλιο;

Το εμβόλιο αυτό γίνεται για να προληφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Στη χώρα μας εφαρμόζεται σε κορίτσια ηλικίας 10-26 ετών, πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής. Στο εξωτερικό το εμβόλιο αυτό γίνεται και στα νεαρά αγόρια. Τα αγόρια είναι συνήθως φορείς και το μεταδίδουν στα κορίτσια με τη σεξουαλική επαφή και νοσούν αυτά. Το ιδανικό θα ήταν να εμβολιάζονται όλοι. Ο ιός HPV έχει πολλά στελέχη. Το εμβόλιο καλύπτει μόνο τον οργανισμό απέναντι σε 4 στελέχη, τα οποία είναι και τα πιο επικίνδυνα, άρα, είναι δυνατό να εμφανίσει κάποιος τη νόσο αν ο ιός με τον οποίο ήρθε σε επαφή ήταν από άλλο στέλεχος.

Τι είναι το αντεμβολιαστικό κίνημα; Ισχύουν οι κατηγορίες για κάποια συγκεκριμένα εμβόλια;

Το αντεμβολιαστικό κίνημα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο πλέον έχει γίνει ευρέως γνωστό λόγω του διαδικτύου. Πολλοί στηρίζονται στο γεγονός ότι πριν από 18 χρόνια είχε πραγματοποιηθεί μία μελέτη από ιατρό- γαστρεντερολόγο στην Αγγλία, σχετικά με το εμβόλιο κατά της ιλαράς- ερυθράς- παρωτίτιδας (MMR). Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, το εμβόλιο αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει αυτισμό.

Όπως αποδείχθηκε αργότερα, ωστόσο, ο γιατρός αυτός δεν χρησιμοποίησε σωστά τα δεδομένα του και παραποίησε αποτελέσματα, γι’ αυτό και το έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet ζήτησε συγγνώμη από τους αναγνώστες του. Ταυτόχρονα, η Βρετανική Ιατρική Σχολή πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το γιατρό αυτό.

Πλέον υπάρχει μια μεγάλη μερίδα γονέων που αρνούνται ακόμη και σήμερα να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Άλλοι στηρίζονται στο ότι κάπου, κάτι άκουσαν, άλλοι απλώς φοβούνται να τα κάνουν, άλλοι πιστεύουν ότι τα εμβόλια ευθύνονται για οτιδήποτε συμβαίνει.

Πρακτικά όμως, αν αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα ή η ιλαρά, αυτό στηρίζεται στην ευρεία χρήση των εμβολίων και στη συνολική ανοσία. Όταν εμβολιάζεται η πλειοψηφία του πληθυσμού δημιουργείται ένα ανοσιακό τείχος ενάντια σε επικίνδυνες επιδημίες. Μόνο με τη σωστή και έγκυρη ενημέρωση μπορεί ένα γονέας να πάρει τη σωστή απόφαση για το αν θα πρέπει ή όχι να εμβολιάσει τα παιδιά του.

Η ουσία είναι ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές και οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται από έγκυρες και επιστημονικές πηγές για τα εμβόλια και τον τρόπο δράσης τους.

Δες εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.

The post Ρώτα Το Γιατρό #1: Όσα πρέπει να ξέρεις για τα εμβόλια, με την Παιδίατρο Ιωάννα Δραμπέλη appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Αναζητήσεις
μετα απο ποση ωρα εμφανιζονται οι παρενεργεις του mmr
Τυχαία Θέματα