Μήπως η ζάχαρη δεν είναι τόσο κακή τελικά;

Οι μέρες το απαιτούν, το κρύο και η διάθεσή μας επίσης. Οι περισσότεροι έχουμε ανάγκη από λίγη επιπλέον ζάχαρη αυτές τις μέρες. Και γιατί να τη στερηθούμε, άλλωστε; Λίγη ζάχαρη δεν κάνει κακό. Ή μήπως κάνει;

Η ζάχαρη θεωρείται ένα συστατικό που βλάπτει την υγεία, επισπεύδει τα γηρατειά και προκαλεί αρρώστιες. Τόσα χρόνια επιστημονικών μελετών συνηγορούσαν σε αυτό, καθώς αποδείκνυαν ότι η γλυκιά αυτή ουσία τείνει να βλάπτει μακροπρόθεσμα την υγεία του οργανισμού μας.

Θέλεις κι εσύ να βγάλεις τη ζάχαρη από τη ζωή σου; Δες γιατί θεωρείται επιβλαβής.

Γλυκά, κέικ,

τάρτες, σοκολάτες, αναψυκτικά ακόμη και φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη (όπως η μπανάνα), πρέπει να αποφεύγονται από ανθρώπους που δεν θέλουν ή δεν πρέπει να καταναλώσουν ζάχαρη.

Σήμερα όμως η κατάσταση δείχνει να αλλάζει. Πλέον, οι διατροφολόγοι θεωρούν ότι η λίγη ποσότητα ζάχαρης δεν είναι και τόσο επιβλαβής τελικά. Πώς όμως φτάσαμε να θεωρούμε εξ’αρχής τη ζάχαρη επιβλαβή;

Οι πρώτες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του ’70 συνέδεσαν τα λίπη που έχουν τα τρόφιμα με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτό έφερε ως αποτέλεσμα τα τρόφιμα να παρασκευάζονται πλέον με χαμηλά λιπαρά, ωστόσο με την προσθήκη ζάχαρης για να παραμείνουν γευστικά. Έτσι, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ακόμα και αυτά που δεν ήταν γλυκά, περιείχαν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Η υπερκατανάλωσή της οδήγησε σε αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας, καρδιοπάθειας και σακχαρώδους διαβήτη. Έτσι, και η ζάχαρη ενοχοποιήθηκε ως επιβαρυντική για την υγεία, μαζί με τα λίπη.

Τι χαρακτηριστικά έχει η ζάχαρη;

Είναι εθιστική: Όποιος τρώει γλυκό, θέλει να ξαναφάει! Αυτό αποδεικνύουν και έρευνες, όπου διαπιστώθηκε ότι η ζάχαρη είναι πιο εθιστική, ακόμη και από ναρκωτικές ουσίες.

Είναι παχυντική: Η κατανάλωσή της οδηγεί σε κατακράτηση υγρών και αυξάνει το τοπικό πάχος.

Είναι επιβλαβής για το δέρμα: Η υπερκατανάλωσή της μπορεί να πυροδοτήσει φλεγμονές, οι οποίες καταστρέφουν το κολλαγόνο του δέρματος και προκαλούν ρυτίδες και χαλάρωση.

Τελικά, πόση ζάχαρη μπορώ να φάω;

Όταν την καταναλώνεις σε μικρές ποσότητες δεν είναι κακή. Σε αυτό συμφωνούν και οι διατροφολόγοι σήμερα. Έτσι, κι αλλιώς, είναι αδύνατο να την αποφύγουμε, καθώς υπάρχει σε όλες σχεδόν τις τροφές που καταναλώνουμε, ακόμη και σε αυτές που δεν φαίνεται, όπως σε φρούτα, λαχανικά ή αλμυρά σνακ. Είναι γεγονός ότι οι έρευνες που έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί εστιάζουν σε άτομα υπέρβαρα, τα οποία έτσι κι αλλιώς καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες τροφές, άρα και οι συνέπειες θα είναι πιο δυσμενείς.

Δεν θα πρέπει επομένως να αποφεύγουμε τροφές όπως τα φρούτα, που περιέχουν πλήθος άλλων θρεπτικών συστατικών, μόνο και μόνο επειδή περιέχουν και λίγη ζάχαρη. Ο στόχος της πλήρους αποχής από τη ζάχαρη είναι μη ρεαλιστικός, άρα δεν έχει νόημα να επιδιώκεται, διότι τις περισσότερες φορές φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Τα πάντα όμως πρέπει να τρώγονται με μέτρο, για να μην είναι επιβλαβή.

Η συνολική ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% των ημερήσιων θερμίδων. Για να μειώσεις τη ζάχαρη που καταναλώνεις δοκίμασε τα προϊόντα ολικής άλεσης και τους φυσικούς χυμούς. Προσπάθησε να αποφεύγεις τις έτοιμες σάλτσες και τα ντρέσινγκ για σαλάτες, τα αναψυκτικά, τους τυποποιημένους χυμούς και τις κονσέρβες. Γενικά, να αποφεύγεις τις επεξεργασμένες τροφές διότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες «κρυμμένης» ζάχαρης.

3 εναλλακτικές πηγές ζάχαρης

Στέβια: Η στέβια τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και όχι αδίκως. Οι ουσίες που περιέχει εξάγονται από εκχύλισμα από τα φύλλα του φυτού και επειδή είναι γλυκές μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη και μάλιστα, χωρίς θερμίδες. Υπερέχει των άλλων επιλογών, καθώς ταυτόχρονα βελτιώνει τη χλωρίδα του εντέρου και απομακρύνει την οδοντική πλάκα.

Μέλι: Αν και δεν είναι ελεύθερο θερμίδων αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εναλλακτικό γλυκαντικό. Οι ευεργετικές του ιδιότητες δεν περιορίζονται μόνο στην ενέργεια που δίνει στον οργανισμό μας, αλλά και στη βελτίωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Ξυλιτόλη: Την αντλούμε από ξυλώδη φυτά και δεν έχει θερμίδες. Η γεύση της θυμίζει πολύ τη ζάχαρη, ωστόσο είναι ένα φυσικό και πιο υγιεινό προϊόν.

The post Μήπως η ζάχαρη δεν είναι τόσο κακή τελικά; appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα