Μεντής: "Το ΤΑΙΠΕΔ να αφήσει την Ελαφόνησο"

Ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του συλλόγου επιστημόνων Ελαφονήσου, Κωνσταντίνος Μεντής, μίλησε στον Γιώργο Βούλγαρη και στην εκπομπή "Πρώτη Καλημέρα", ζητώντας από το ΤΑΙΠΕΔ να μην προχωρήσει στην πώληση του "Σίμου", αλλά η διάσημη παραλία να αξιοποιηθεί από το ελληνικό κράτος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στο Παραπολιτικά 90,1:

"Το πολιτιστικό περιβάλλον της Ελαφονήσου δεν είναι ευρύτατα γνωστό. Η Ελαφόνησος διαθέτει την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου (Παυλοπέτρι, Ελαφονήσου). Αυτό έγινε από το πανεπιστήμιο του Cambridge

το 1968. Έχουν γίνει οι έρευνές έχουν παραδοθεί στο δημόσιο τα αρχαιολογικά εκθέματα και το ίδιο το δημόσιο δεν φρόντισε να τα αξιοποιήσει, ούτε καν να τα εκθέσει. Θα μπορούσε να κάνει ένα μουσείο επειδή έχει και υψηλή επισκεψιμότητα και να έχει και έσοδα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα δημοσιονομικά προβλήματα. Αντ’ αυτού έκανε το εξής τραγικό, νοίκιασε τον αρχαιολογικό χώρο αντί πινακίου φακής, για ελάχιστα έσοδα, για μια ιχθυοκαλλιέργεια καταστρέφοντας πολλούς τάφους χαλκού.

Έχουμε μια απίστευτη πολιτιστική υποβάθμισή και παράλληλα με αυτή αντί να διορθώσουμε τα κακός κείμενα ερχόμαστε να την ολοκληρώσουμε με μια απίστευτα βάρβαρη βέβηλη ολική καταστροφή της Ελαφονήσου πολιτιστική και οικονομική.

Βεβαία πιστεύω ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει προβεί σε μια τέτοιά διαδικασία χωρίς καλά καλά να διερευνήσει, να γνωρίζει. Δεν είναι δυνατόν όταν προστατεύεται ο Σίμος από ευρωπαϊκά προγράμματα όπως είναι το NATURA, είναι πολυβραβευμένος στις 10 καλύτερες παραλίες του κόσμου η ωραιότερη της Μεσογείου και από εκεί και πέρα έρχεται το ίδιο το κράτος μέσω του ΤΑΙΠΕΔ να την βγάλει πρώτη παραλία στο σφυρί.

Αυτή η διαδικασία δείχνει και μια ανικανότητα διαχειριστική, ακόμα και να θέλεις ακόμα και να είναι στο ευρύτερο πρόγραμμά σου να ξεπουλήσεις παραλίες δεν βγάζεις την καλύτερη παραλία, πρώτη. Αν ήθελες να ξεπουλήσεις αρχαιολογικούς χώρους θα ξεκίναγες με τον Παρθενώνα;

Γι’ αυτό καλούμε όλους, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους Έλληνες βουλευτές να προστατέψουν αυτό το οικολογικό έγκλημα που πάει να συμβεί. Πιστεύω ότι κανείς δεν έχει να κερδίσει από αυτό. Ξεπουλιέται στην κυριολεξία ένα κομμάτι διεθνούς φήμης και παράλληλα δημιουργούμε τεράστιο πρόβλημα σε νοικοκυριά, στην νότια Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή στην Ελαφόνησο. Το κράτος έχει τεράστια έσοδα από την εκμετάλλευση αυτής της πηγής.

Το αίτημά μας είναι, άμεσά να διαγραφεί ο Σίμος, η Ελαφόνησος από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, δεν είναι δυνατόν αυτό το κομμάτι να τίθεται με όρους αξιοποίησες".

Keywords
Τυχαία Θέματα