Να συγκυβερνήσει και με το ΣΥΡΙΖΑ θέλει ο Βενιζέλος

Το νέο πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν το επόμενο διάστημα τα κόμματα που συμμετέχουν στο εγχείρημα της Ελιάς αρχίζει και διαμορφώνεται μερικά εικοσιτετράωρα μετά το τέλος της μάχης των εκλογών. Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε για μια ακόμη φορά το θέματα της κυβερνητικής σταθερότητας και της διεύρυνσης της Ελιάς σε συνδυασμό με την κοινοβουλευτική ενδυνάμωση του κυβερνητικού σχήματος.

Παράλληλα

εχθές αργά το βράδυ συνεδρίασε η Πολιτική Ομάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού και το συντονιστικό όργανο των Ομάδων Πολιτικής Ευθύνης της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου, όπου λήφθησαν τέσσερις σχετικές αποφάσεις. Κατ΄αρχήν τα κομματικά Όργανα της Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα διαπίστωσαν πως «η σταθερότητα της χώρας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και θα πρέπει με κάθε τρόπο να την διαφυλάξουμε», σημείωσαν τα μέλη των Οργάνων. Τα στελέχη του κόμματος του κ. Λοβέρδου υπογράμμισαν, επίσης, την ανάγκη για «μια νέα Προγραμματική Συμφωνία με κοινωνικό πρόσημο θα ενισχύσει την κυβερνητική συνοχή και σταθερότητα, τουλάχιστον έως την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας». Επιπλέον στις αποφάσεις τους ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν να μετέχουν «στις διεργασίες για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς και την ενίσχυση της ΕΛΙΑΣ, η οποία κατέκτησε το 8% του ελληνικού λαού και έδωσε με επιτυχία τη μάχη των εκλογών, ενώ στο πλαίσιο αυτό στη Βουλή θα συνεργαστεί με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ». Επίσης αναφορά υπάρχει και στο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής παράταξης, το οποίο χαρακτηρίζεται «μια θετική εξέλιξη» και στο οποίο θα συμμετάσχουν στις σχετικές διαδικασίες.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος απάντησε σε ερωτήσεις σε σχέση με τη διεύρυνση, στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε. Εκεί επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή της Ελιάς λέγοντας για όσους επιθυμούν να συνεργαστούν με το νεοπαγές εγχείρημα «είναι ανοιχτή πάντα η πόρτα. Πάντα είμαστε υπέρ της συμμετοχής και άλλων κομμάτων στο βάρος αυτής της ευθύνης. Έχουμε προτείνει, θα μου επιτρέψετε να πω, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να προτείνουμε τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων στην προσπάθεια αυτή».

Νέα «γκρίνια» Παπανδρέου - Βενιζέλου

Το θέμα της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε χθεσινές δηλώσεις του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, τον τελευταίο καιρό ολοένα και πιο συχνά εκφράζει με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο τις επιφυλάξεις του για τη συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με την Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «το βασικό είναι τι πρέπει να γίνει στη χώρα μας: μια προοδευτική, δημοκρατική πλατφόρμα των αλλαγών, των συγκρούσεων που πρέπει να γίνουν με νοοτροπίες και πρακτικές, των πολιτικών που θα φέρουν μια σωστή, χρηστή διοίκηση και αναπτυξιακή πορεία. Πάνω σε αυτές τις αρχές και βάσεις ενός σοβαρού προγράμματος να είμαστε ανοιχτοί σε πιθανές συνεργασίες για το μέλλον».

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Βενιζέλου ο οποίος σημείωσε πως «παραβιάζονται κι εδώ ανοιχτές θύρες». Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε την επιθυμία να μετέχουν όλοι με πρωτοβουλίες, με ιδέες και με θετική και δημιουργική διάθεση. «Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι ισχύει κατά μείζονα λόγο για τους εν ενεργεία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο κ. Παπανδρέου», είπε. Αναφερόμενος στην συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπενθύμισε πως ο ίδιος είχε προτείνει κάτι τέτοιο μετά τις εκλογές του 2012: «Τώρα φυσικά πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί για το πώς αντιλαμβάνεται τα πράγματα, αν δέχεται να μιλήσει μαζί μας, αν μας θεωρεί ότι έχουμε πολιτικά δικαιώματα, ότι έχουμε δικαίωμα λόγου, ύπαρξης. Αυτά είναι θέματα τα οποία θα λυθούν φαντάζομαι καθ’ οδόν».

Keywords
Τυχαία Θέματα