''Δελφίνος'' νέας γενιάς ο Κώστας Μπακογιάννης

Στα 36 του χρόνια ο Κώστας Μπακογιάννης έχει ήδη στο (πολιτικό) ενεργητικό του… δύο στα δύο! Δήμαρχος στο Καρπενήσι το 2010 (μόλις 32 ετών) και περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας φέτος, με ποσοστό 56%, σε μια περιοχή όπου η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε στις -ταυτόχρονες- ευρωεκλογές μόλις 22%. Την περασμένη εβδομάδα έδωσε το «παρών» στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

στη Λαμία και η εμφάνισή του -παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο διαδέχθηκε στο βήμα- ήταν η αφορμή για να ανοίξει ξανά μια κουβέντα που ο ίδιος «προσπαθεί να κλείσει», όπως λένε οι φίλοι του, ή «ίσως και να την επιδιώκει», όπως λένε οι αντίπαλοί του. Τα σενάρια της επόμενης μέρας στη Νέα Δημοκρατία, όταν και όποτε τεθεί το ζήτημα, περιλαμβάνουν και το όνομα του Κώστα Μπακογιάννη, ειδικά όταν η συζήτηση αφορά πρόσωπα από νεότερες γενιές, και όχι τους γνωστούς κλασικούς δελφίνους, όπως συνηθίζουν να τους αποκαλούν τα μέσα ενημέρωσης. Τι λέει ο ίδιος; Χαμογελάει και συνηθίζει να απαντά: «Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή. Η δουλειά του καθενός φαίνεται. Η δουλειά μου ως δημάρχου στο Καρπενήσι κρίθηκε και τώρα θα κριθώ σε ένα ακόμα πιο δύσκολο “γήπεδο”. Με αυτό είμαι αποφασισμένος να ασχοληθώ. Σε αυτό είμαι και θα παραμείνω αφοσιωμένος. Για τα υπόλοιπα… έχει ο Θεός».

ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ. Αν και προέρχεται από μια πολιτική οικογένεια που συγκρούστηκε σκληρά με τον Αντώνη Σαμαρά, φρόντισε από τα πρώτα του βήματα στην πολιτική, το 2010, να κρατήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον σημερινό πρωθυπουργό. Μάλιστα, είχε βασικό ρόλο στις συζητήσεις για την επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη στη Ν.Δ. το 2012. Ο Αντ. Σαμαράς «ανταπέδωσε» δίνοντάς του το άτυπο «χρίσμα» του υποψηφίου που είχε και τη στήριξη της Ν.Δ. στο Καρπενήσι κι έτσι έφτασε στο 56% από τον πρώτο κιόλας γύρο. Με τον πρωθυπουργό συναντήθηκε τελευταία φορά το καλοκαίρι, αλλά η επικοινωνία του με δύο από τους στενότερους συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά στο Μαξίμου (τον Δημήτρη Σταμάτη και τον Κώστα Μπούρα) είναι τακτική και σε καλό κλίμα. Το ίδιο ισχύει και για τον γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκο, με τον οποίο συνομιλεί συχνά, όπως και με αρκετά από τα στελέχη της Ν.Δ. που ανήκουν στη λεγόμενη «φιλελεύθερη» πτέρυγα, δηλαδή τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Νίκο Δένδια κ.ά.

«ΑΝΟΙΓΜΑ». Στην τοπική κομματική κοινωνία δέχθηκε πολλά εσωκομματικά βέλη για την απόφασή του να εντάξει στο ψηφοδέλτιό του πρόσωπα και από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Μπακογιάννης κάθε άλλο παρά πτοήθηκε προεκλογικά, ενώ την ίδια τακτική συνεχίζει και μετεκλογικά. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο πολύ πρόσφατα κατάφερε να αποσπάσει τη θετική ψήφο των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ - με επικεφαλής τον βουλευτή Εύβοιας, Βαγγέλη Αποστόλου. «Είμαι οπαδός της άποψης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ότι η Ν.Δ. είναι η μεγάλη φιλελεύθερη Κεντροδεξιά. Που χωρά τους πάντες, από τις παρυφές της άκρας Δεξιάς έως τις παρυφές της Αριστεράς», συνηθίζει να λέει, εκτιμώντας ότι αυτό αποτελεί ουσιαστικά «το νέο Κέντρο». Οταν κάποιοι του επισημαίνουν πως η θεωρία του συμπίπτει με την άποψη του Κώστα Καραμανλή περί «μεσαίου χώρου», που δέχθηκε επίσης πολλές επικρίσεις, ο Κώστας Μπακογιάννης δεν δείχνει να συμφωνεί. Ωστόσο, είναι από τα πρόσωπα που φροντίζουν να διατηρούν πολύ συχνή επαφή με τον πρώην αρχηγό της Ν.Δ., τον οποίο επισκέπτεται τουλάχιστον μία φορά τον μήνα στο γραφείο του.

«ΜΕΤΩΠΟ». Ποια είναι η άποψή του για τον Αλέξη Τσίπρα; «Με απογοητεύει ότι ένας άνθρωπος της γενιάς μου, αντί να εκφράσει το καινούργιο, επιμένει στο παλιό. Προσπαθεί να λύσει προβλήματα του 2014 με πολιτικές και συνταγές της δεκαετίας του ’80, που έριξαν τη χώρα στα βράχια», λέει για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο είχε μια σύντομη συνομιλία το Σαββατοκύριακο στη Λαμία. Αλλωστε, φρόντισε και από το βήμα της Συνδιάσκεψης να ανοίξει πολιτικό «μέτωπο» εναντίον του. «Τώρα είναι η ώρα της συστράτευσης και της ενότητας. Τώρα είναι η ώρα να παραμερίσουμε τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες. Ας μην πριονίζουμε το κλαδί στο οποίο όλοι καθόμαστε», ήταν μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποίησε. Με βαριά οικογενειακή… κληρονομιά Το Καρπενήσι αποτελεί τη μόνιμη κατοικία του Κώστα Μπακογιάννη. Από εκεί ανεβοκατεβαίνει καθημερινά τον Τυμφρηστό για να φτάσει στην έδρα της Περιφέρειας, στη Λαμία, ενώ αρκετές μέρες του μήνα επισκέπτεται και την Αθήνα. Το όνομά του (κάτι που αναγνωρίζει από την πρώτη στιγμή που μπήκε ενεργά στην πολιτική) τον βοηθάει να περνάει τις πόρτες των υπουργείων και να ανοίγουν πιο εύκολα οι κάνουλες της χρηματοδότησης σε σχέση με ό,τι συμβαίνει με άλλους δήμους και Περιφέρειες. «Ολοι, όμως, στο τέλος της ημέρας κρινόμαστε από όσα έχουμε κάνει στη δουλειά που μας ανέθεσαν κι όχι για το πώς λεγόμαστε», λέει σχετικά. Το πολιτικό «τζάκι» από το οποίο προέρχεται -καθώς η οικογένεια Μητσοτάκη εκπροσωπείται σχεδόν αδιαλείπτως στη Βουλή από το 1946- μπορεί στο μέλλον να είναι «όπλο», αλλά και «εμπόδιο» μαζί. Αλλωστε, στην ενεργό πολιτική, και μάλιστα στην «πρώτη γραμμή» της, βρίσκονται η Ντόρα Μπακογιάννη και ο θείος του (μόλις 46 ετών) Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τρεις από μια οικογένεια είναι πολλοί για να είναι στην πρώτη γραμμή», λένε οι -ουκ ολίγοι- άσπονδοι φίλοι της οικογένειας. Ο Κώστας Μπακογιάννης προφανώς τους ακούει, γι’ αυτό ίσως δείχνει να είναι ο λιγότερο βιαστικός από όλους. Την περπατησιά του, πάντως, στον δρόμο της πολιτικής την έχει ανοίξει και μένει να φανεί ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του…

Keywords
Τυχαία Θέματα