Το σχέδιο Σαμαρά για... ρήξη με την τρόικα

Σενάρια ρήξης με την τρόικα αλλά και δημόσιας καταγγελίας του ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας εξετάζει σοβαρά το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αντώνη Σαμαρά να μην αποκλείει πλέον ούτε την πιθανότητα επίσπευσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα στον Φεβρουάριο. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά

αναγνωρίζουν πια πως η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα θα είναι πολύ δύσκολη, τουλάχιστον μέσα στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Κι αυτό γιατί είναι εμφανές πως οι εκπρόσωποι των δανειστών παρουσιάζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα τους επόμενους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, το φθινόπωρο, η τρόικα είχε ζητήσει να μιλήσει με τους κ.κ. Χαρδούβελη, Σταϊκούρα και Παπασταύρου σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα, τότε είχε διαμορφωθεί στην ελληνική πλευρά η εντύπωση πως οι δανειστές δεν θα προχωρούσαν στην εκταμίευση της δόσης και δεν θα έδιναν το πράσινο φως για τα 7,5 δισ., αν δεν ήταν σίγουροι για το ποιος θα διαχειριζόταν την επόμενη μέρα αυτό το ποσό. Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά σήμερα παραδέχονται πως τότε είχαν υποτιμήσει το σαφές μήνυμα πως οι εταίροι δεν θα έδιναν ένα τέτοιο ποσό για να το διαχειριστεί, όπως λένε, ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να υπάρξουν ρητές διασφαλίσεις. Στο Μαξίμου έχουν συνειδητοποιήσει πως υπάρχουν δύο ουσιαστικοί λόγοι για τους οποίους η τρόικα κρατά αυτή τη στάση.

Πρώτον, ανησυχούν ιδιαίτερα για το ορατό, πια, ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και για την πολιτική αστάθεια που μπορεί να προκύψει τον Μάρτιο και, δεύτερον, το ΔΝΤ επιδιώκει πάση θυσία να διατηρήσει τον ρόλο του στην Ευρώπη, μέσα από ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα. Οι παράλογες, όμως, απαιτήσεις της τρόικας και κυρίως η άρνηση των εταίρων να στηρίξουν πολιτικά τις ελληνικές προσπάθειες, πέραν του ότι έχουν θορυβήσει το Μαξίμου, έχουν προκαλέσει και την οργή του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αναγνωρίζει το μεγάλο πολιτικό κόστος που καλείται να διαχειρισθεί.

Σε αυτό το κλίμα, συνεργάτες του πρωθυπουργού αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Αντώνης Σαμαράς το επόμενο διάστημα, με διαφαινόμενο το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση και κυρίως μπροστά στην πιθανότητα παράτασης του μνημονίου για αρκετούς μήνες, να βγει δημόσια και να καταγγείλει την τρόικα για ωμή παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική ζωή του τόπου. Παράλληλα, θα κατηγορήσει ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα πως στην πιο κρίσιμη φάση για τη χώρα καταφεύγει στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, τορπιλίζοντας τη διαπραγμάτευση και ακυρώνοντας τα ελληνικά όπλα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν πως η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο και να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο.

Σε αυτό το διάστημα η Αθήνα θα καλυφθεί από μια μικρή παράταση του προγράμματος για «τεχνικούς λόγους» και, φυσικά, στο Μαξίμου δεν θέλουν να σκέφτονται καν την περίπτωση να παραταθεί το Μνημόνιο για τουλάχιστον έξι μήνες, όπως επιδιώκουν οι εταίροι. Ηδη, μάλιστα, ετοιμάζεται το αίτημα για μια παράταση, για να «λυθούν τεχνικής φύσεως θέματα», για έναν -το πολύ- μήνα, το οποίο μπορεί να κατατεθεί επίσημα στο Eurogroup της Δευτέρας. Αν, τελικά, δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, τότε είναι σίγουρο πως δεν θα ληφθεί και καμία ουσιαστική απόφαση για την επόμενη μέρα της οικονομίας στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης του μηνός. Οσον αφορά, πάντως, τη διαδικασία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμα σε συγκεκριμένο πρόσωπο. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει να υπάρξει μια σχετική προεργασία, όπου και θα αξιολογηθεί η πρόταση και, κυρίως, θα βολιδοσκοπηθούν βουλευτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα