Brexit: Ακόμα και κατάρρευση των διαπραγματεύσεων φοβάται η Ευρώπη

Σε νέο πονοκέφαλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναδεικνύεται το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών, καθώς, όπως υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η αποτυχία της Τερέζα Μέι να κερδίσει την πλειοψηφία της Βουλής, θα οδηγήσει σε καθυστέρηση τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, που κανονικά έχουν προγραμματιστεί για τις 19 Ιουνίου. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που «βλέπουν» ως πιθανό σενάριο την ολική κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

Χαρακτηριστικό το μήνυμα μέσω twitter

του Ντ. Τουσκ: Δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το Brexit. Ξέρουμε πότε πρέπει να τελειώσουν. Κάντε το καλύτερο για να αποφύγουμε το «μη συμφωνία» ως αποτέλεσμα του «μη διαπραγμάτευση».

Από την πλευράν του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε τη Βρετανία να μην ζητήσει αναβολή των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Βέμπερ - Έτινγκερ: Αβέβαιη η έναρξη διαπραγματεύσεων για το Brexit στις 19 Ιουνίου

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Brexit και κάλεσε τη Βρετανία να αποκτήσει σύντομα μια κυβέρνηση «έτοιμη για διαπραγματεύσεις».

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Brexit και κάλεσε τη Βρετανία να αποκτήσει σύντομα μια κυβέρνηση «έτοιμη για διαπραγματεύσεις».

Η προγραμματισμένη ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι πλέον «αβέβαιη», επεσήμανε ο Γερμανός ευρωβουλευτής σε tweet του.

Σε δεύτερη ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ο Βέμπερ επεσήμανε ότι: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε καλή συνεργασία με τη Βρετανία, όμως το Brexit σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει την ΕΕ και όλα τα προνόμιά της»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γκίντερ Έτινγκερ, Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού, δήλωσε πως δεν είναι σαφές αν μπορεί να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στις 19 Ιουνίου, ενώ μια αδύναμη βρετανική κυβέρνηση αυξάνει τον κίνδυνο να μην υπάρξει συμφωνία που να περιορίζει τα προβλήματα, όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019.

«Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που μπορεί να ενεργήσει», δήλωσε ο κ. Έτινγκερ στο Deutschlandfunk. «Με έναν αδύναμο εταίρο στις διαπραγματεύσεις, υπάρχει κίνδυνος κακής τροπής των διαπραγματεύσεων και για τις δύο πλευρές... Περιμένω περισσότερη αβεβαιότητα τώρα» σημείωσε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ, από την πλευρά του, δεν «βλέπει» ενδεχόμενο η Βρετανία να αλλάξει θέση για το Brexit -κάτι που θα απαιτούσε συμφωνία στην ΕΕ-, όμως προέβλεψε πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι «μακρές και περίπλοκες».

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας Μίκαελ Ροθ δήλωσε πως «δεν πρέπει να σπαταλήσουμε χρόνο» για τη συμφωνία για το Brexit.
Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γιούχα Σίπιλα, σχολίασε πως φαίνεται ότι μια πιθανή καθυστέρηση στον σχηματισμό νέας βρετανικής κυβέρνησης θα μπορούσε να καθυστερήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων: «Η κατάσταση παραμένει αβέβαιη», είπε στο YLE. «Και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Ο Ελμάρ Μπρτοκ, επιφανής Γερμανός συντηρητικός ευρωβουλευτής, σχολίασε πως οι Ευρωπαίοι θα απογοητευθούν που η Μέι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που θα τη βοηθούσε να ξεπεράσει τους σκληροπυρηνικούς του κόμματός της. «Τώρα κανένας πρωθυπουργός δεν θα έχει αυτό το περιθώριο ελιγμού. Και αυτό είναι που δυσκολεύει τα πράγματα».

Μπαρνιέ: Οι διαδικασίες να ξεκινήσουν όταν θα είναι έτοιμη η Βρετανία

Πάντως, ο διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε πως «οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα πρέπει να ξεκινήσουν όταν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο. Το χρονοδιάγραμμα και η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρα».

Μοσκοβισί: Η Μέι έχασε το στοίχημα των πρόωρων εκλογών

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι «έχασε το στοίχημα» που είχε βάλει προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές, καθώς το κόμμα της έχασε την αυτοδυναμία του, εκτιμά, από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

«Η κυρία Μέι έχασε το στοίχημά της και άρα βρίσκεται σε μια λιγότερο απλή θέση, διότι κατά βάθος δεν γνωρίζει τους συσχετισμούς σήμερα το πρωί για να κυβερνήσει», εξήγησε ο Μοσκοβισί μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Οι Συντηρητικοί πλέον πρέπει να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με άλλο κόμμα ή να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας.
Σε ό,τι αφορά τους πιθανούς της εταίρους, η Μέι «μπορεί να τους βρει στους Ιρλανδούς Ενωτικούς, που παραδοσιακά είναι πιο κοντά στους Συντηρητικούς. Όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, θα σχηματίσει μια κυβέρνηση ιδιαίτερα σύντομη», εκτίμησε ο Γάλλος επίτροπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα