Το πανεπιστημιακό fund στους ημιτελικούς του Λουξεμβούργου!

Του Κώστα Τσαούση

Πέρασε στους ημιτελικούς του μεγάλου διαγωνισμού που «τρέχει» το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) το συνεργατικό fund που επέλεξαν να συγκροτήσουν 7 Πανεπιστήμια μαζί με leaders της αγοράς αλλά και ένα ίδρυμα με ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Οι εκπρόσωποι του βρέθηκαν πριν λίγο καιρό στο Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται και η έδρα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF) και σύμφωνα με όλα τα μέχρις στιγμής δεδομένα φιγουράρουν ανάμεσα στους διεκδικητές των κεφαλαίων της

χρηματοδότησης που αποφασίσει το φθινόπωρο το EIF.

Ο στόχος του fund είναι να συγκεντρώσει μαζί με τα κεφάλαια του EIF το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία και θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας που διεξάγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι αυτή την στιγμή λειτουργούν 1000 ερευνητικά εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα που είναι ένα βασικός πυλώνας της δουλειάς των Πανεπιστημίων και μάλιστα ένας πυλώνας που λειτουργεί ανταγωνιστικά σε ευρωπαϊκό και με τα μετρήσιμα αποτελέσματα του ενισχύει την αξιοπιστία της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας. Σε κάθε περίπτωση χάρις σε αυτήν την συστηματική δουλειά η χώρα βρίσκεται στην 10η-11η θέση από πλευράς κατάταξης με βάση τα αποτελέσματα στα ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, ενώ συνεκτιμάται ανάλογα και το γεγονός ότι σε κάθε ένα εκατομμύριο ευρώ που δίνεται στον τομέα του R&D αντιστοιχούν επιστημονικές ποιοτικές δημοσιεύσεις 2,5 φορές πάνω από εκείνες των Άγγλων ακαδημαϊκών και 5,5 από εκείνες των Γερμανών ακαδημαϊκών.

Σήμερα, η ύπαρξη αυτού του fund πάει την υπόθεση της ακαδημαϊκής έρευνας ένα βήμα πέρα από τις επιστημονικές δημοσιεύσεις...

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Με πρωτοβουλία δραστήριων καθηγητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών – που έχει μια ιδιαίτερη θέση και μερίδιο στην ανάπτυξη της νέας και της νεανικής επιχειρηματικότητας- συγκεντρώθηκαν στον ίδιο φορέα με άλλα 6 Πανεπιστήμια. Πρόκειται για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Πάτρας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Με το πανεπιστημιακό fund προσήλθαν και συνέπραξαν η Εθνική Τράπεζα, ο ΟΤΕ, ο όμιλος Viva και το Ίδρυμα Ωνάση.

Η συγκρότηση αυτού του πανεπιστημιακού fund αποτελεί ευθύς εξ αρχής μια πρωτότυπη διαδικασία με μέλλον και προοπτική ακριβώς γιατί επέλεξε πέραν όλων των άλλων να απευθυνθεί στους φορείς της ιδιωτικής οικονομίας και να συγκροτήσει ένα συνεργατικό οργανισμό που βοηθά και το δημόσιο πανεπιστήμιο και την αγορά.

Το ενδιαφέρον του συνεργατικού αυτού σχήματος επικεντρώνεται στο Ταμείο Μεταφοράς Τεχνολογίας (Technology Transfer Fund - TT Fund) που ανήκει στο λεγόμενο Παράθυρο Καινοτομίας.

Το συγκεκριμένο Ταμείο θα στοχεύει έργα ή/και εταιρείες (SMEs) προερχόμενες από ΑΕΙ, Ερευνητικά κέντρα ή άλλους οργανισμούς με σημαντική ερευνητική δραστηριότητα.

Ο στόχος είναι η αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων που βρίσκονται σε σχετικό επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας, η διαμόρφωση επιχειρηματικών σχεδίων και η εμπορική αξιοποίησή τους.

Η αξιοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει επενδυτικά σχέδια υφιστάμενων επιχειρήσεων, την ίδρυση τεχνοβλαστών (spin-off, spin-out), την εκμετάλλευση δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, εκχωρήσεις δικαιωμάτων κλπ. Το Ταμείο αναμένεται να χρησιμοποιήσει κεφάλαια για επενδύσεις pre-seed, proof-of-concept και seed.

Keywords
Τυχαία Θέματα