Οι παρεμβάσεις για την Αττική - Τι θα γίνει με την λεωφόρο και τον Βοτανικό

Της Μαριάννας Τζάννε

To σχέδιο με τις μεγάλες παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας υπερασπίστηκε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός, στο περιθώριο της επίσκεψής του στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το μεγάλο όραμά του για την Αθήνα με την μεταφορά του γηπέδου του ΠΑΟ στο Γουδή, τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου

στην περιοχή, την κατεδάφιση του γηπέδου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για τη δημιουργία ενιαίου χώρου πρασίνου από το Λυκαβηττό έως τις προσφυγικές κατοικίες.

Στο σχέδιο αυτό θα συμπεριληφθεί και η ανάπλαση του Βοτανικού με «εκτεταμένες παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο, για την επιστροφή της κατοικίας». Μολονότι μάλιστα ο προγραμματισμός του προσκρούει στο θεσμικό πλαίσιο, ο κ Τσίπρς δήλωσε ότι «οι νόμοι είναι αντικείμενο διαβούλευσης και συσχετισμών» και πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει «με θεσμική ασφάλεια».

Για τις υπόλοιπες παρεμβάσεις τον τομέα του περιβάλλοντος ο πρωθυπουργός τόνισε πως στη διαχείριση στερεών αποβλήτων «αρχίζει μια νέα στρατηγική που δίνει ρόλο και ευθύνη στον πολίτη, στον παραγωγό και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έτσι τροφοδοτείται η κυκλική οικονομία στην οποία δίνουμε ιδιαίτερα βαρύνοντα ρόλο». Αναφέρθηκε στο νέο νόμο για την ανακύκλωση που θα κατατεθεί σύντομα, αλλά θεωρεί πως «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση αφορά τη σύνταξη ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών». Όπως είπε, «πρόκειται για ένα στοιχειώδες εργαλείο εκσυγχρονισμού, για εκκρεμότητα 40 και πλέον ετών» με το οποίο «τακτοποιείται η σχέση δάσους και γεωργικής εκμετάλλευσης. Είναι δύσκολη δουλειά που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέφευγαν και έκρυβαν τα προβλήματα κάτω από το χαλί». Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ξεκινά την κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την αποτύπωση όλων των ρυθμίσεων του χώρου σε ενιαίο ψηφιακό υπόβαθρο, δομή που είναι απαραίτητη για το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας και θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων.

Για το Εθνικό Κτηματολόγιο είπε πως σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 36 συμβάσεις κτηματογράφησης που αφορούν το 23,4% της έκτασης της χώρας. Σε στάδιο συμβασιοποίησης βρίσκονται διαγωνισμοί για το υπόλοιπο 67,7% της χώρας (47,5% των δικαιωμάτων) με στόχο ολοκλήρωσης το 2020. Ο πρωθυπουργός είπε πως «έχοντας δασολόγιο, Κτηματολόγιο και χωρικό σχεδιασμό, κωδικοποίηση της νομοθεσίας θα μπορεί ο κάθε πολίτης με απλό τρόπο να έχει πλήρη εικόνα του τι μπορεί να κάνει».

Υποδομές επικίνδυνων αποβλήτων

Για τις υποδομές διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων, που δεν υπάρχουν σήμερα και η Ελλάδα καταβάλλει πρόστιμα στην Ε.Ε. είπε πως είναι «ζήτημα που αφορά την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος και τα πρόστιμα που καλείται να πληρώνει η χώρα μας». Η επίλυση του προβλήματος «μπορεί να στηρίξει τη βιομηχανική και αγροτική ανάπτυξη. Προχωράμε στην υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων όπως ο Ασωπός όπου έχουν γίνει μεγάλα εγκλήματα περιβαλλοντικά και για δεκαετίες υπήρξε απίστευτη αδράνεια και αδιαφορία». Στον Ασωπό, «ενισχύουμε τους περιβαλλοντικούς ελέγχους και προχωράμε σε απορύπανση και στην περιοχή της Τανάγρας (με μελέτη έργων ύδρευσης και άρδευσης) και άμεσα προγραμματίζεται η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας στερεών και υγρών επικίνδυνων αποβλήτων».

Προωθείται ταυτόχρονα η κεντρική εγκατάσταση επεξεργασίας βιομηχανικών και θέσπιση οργανωμένου επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή, παράλληλα με την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επικεντρώθηκε στις νέες θεσμικές παρεμβάσεις του υπουργείου όπως ο νόμος ο οποίος αφορά την τακτοποίηση των αυθαιρέτων ο οποίος θα κατατεθεί εντός του Ιουνίου, τα δύο ειδικά χωροταξικά για τουρισμό και λατομεία καθώς και η αναθεώρηση του λατομικού νόμου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος είπε πως «πρέπει να περάσουμε από την περίοδο των προστίμων (σ.σ. στην Ε.Ε. για μη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας) στην περίοδο που έχουμε ολοκληρωμένες υποδομές. Τόνισε πως το υπουργείο έχει να διαχειριστεί έργα στερεών αποβλήτων ύψους περί το ένα δις. ευρώ, ενώ άλλο ένα δις. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός στα έργα υγρών αποβλήτων ανά την Ελλάδα. Για τα επικίνδυνα απόβλητα είπε πως θεωρούνται απαραίτητες πέντε – έξι υποδομές ανά την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα