Reuters: Το Χρηματιστήριο Αθηνών γίνεται εκ νέου ελκυστικό

Οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν ξεκινήσει τις αγορές φθηνών ελληνικών μετοχών, από τράπεζες έως εταιρείες στοιχήματος, καθώς φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και ταυτόχρονα ευελπιστούν ότι θα έχουν υψηλά κέρδη, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Παρά τα προβλήματα που υπήρξαν στο πρόσφατο Eurogroup και στο γεγονός ότι το

Χρηματιστήριο Αθηνών δεν ακολουθεί και τόσο καλή πορεία, οι προσδοκίες ότι η Ελλάδα τελικώς θα επιτύχει μία αναδιάρθρωση του χρέους της (φθάνει στα 319 δισ. ευρώ – 176% του ΑΕΠ) φαίνεται ότι ενισχύονται.

«Με την Ελλάδα πρέπει πάντα να είμαστε υπομονετικοί, αλλά η κατεύθυνση είναι σαφής», εκτιμά ο Christopher Colunga, επενδυτικός σύμβουλος της BlackRock για την αναδυόμενη Ευρώπη και προσθέτει «αν και όλες οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία φθάνουν έως το παρά πέντε αλλά δεν τελειώνουν, περιμένουμε. Όχι μόνο εμείς αλλά και οι Έλληνες».

Σημειώνεται ότι το fund για την αναδυόμενη Ευρώπη της BlackRock είναι αξίας ενός δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη Απριλίου η συνολική του έκθεση στην Ελλάδα έφθανε στο 7,1%.
Παρά το γεγονός ότι η πορεία του Γενικού Δείκτη του ΧΑ την τελευταία δεκαετία είναι αρνητική, καθώς από τις 5.000 μονάδες έχει υποχωρήσει έως και το επίπεδο των 600 μονάδων, παραμένει φθηνό, αν και οι επενδυτές διατηρούν συγκρατημένη στάση, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια όπως οι BlackRock, Fidelity Investments και Vanguard έχουν, πάντως, αγοράσει μερίδια σε ελληνικούς ομίλους όπως η Εθνική Τράπεζα και ο ΟΠΑΠ.

Ελλάδα θεωρείται ακόμη κάτι δύσκολο να κατανοηθεί: δεν είναι κάτι συνηθισμένο για τους παραδοσιακούς μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων. Πρόκειται για μια ειδική κατάσταση από την οποία τα hedge funds προσπαθούν να έχουν ακραίες αποδόσεις για το χαρτοφυλάκιό τους", δήλωσε ο Νικος Κοσκολέτος της Eurobank Equities.

Αρνητικός παράγοντας, πάντως, όπως αναφέρει το Reuters παραμένουν τα capital controls. Όμως οι εισροές κεφαλαίων σε ελληνικά μετοχικά αμοιβαία έφθασε στα 20 δισ. ευρώ κατά το τελευταίο 15νθήμερο, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2015, βάσει στοιχείων της EPFR Global.

«Όλοι κοιτούν προς την Ελλάδα και περιμένουν μία πολιτική λύση. Εάν φθάσει τότε τα χρήματα θα εισρεύσουν», τονίζει ο Rudolf Bohli, επικεφαλής του ελβετικού hedge fund RBR Capital, το οποίο έχει τοποθετηθεί σε μετοχές των Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα