ΘΕΩΝ Αισθητήρες: Παγκόσμια ηγέτιδα στα συστήματα νυχτερινής όρασης

H ΘΕΩΝ Αισθητήρες ΑΕΒΕ, μια αμιγώς ελληνική εταιρεία, σήμερα είναι παγκόσμια ηγέτιδα στην αγορά των συστημάτων νυχτερινής όρασης ενίσχυσης, καθώς επίσης και συστημάτων τεχνολογίας θερμικής απεικόνισης.

Η εταιρεία έχει καθιερωθεί ως μία από τις καλύτερες στον κόσμο κατασκευάστριες

πρωτότυπου εξοπλισμού και ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων για εφαρμογές στην άμυνα και την ασφάλεια, με πλήρη γκάμα προϊόντων και μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα. Ολα τα προϊόντα της σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κορωπί από ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων μηχανικών, με έμφαση στην παροχή υψηλής απόδοσης και τον εργονομικό σχεδιασμό.

Από το 1997, με έδρα στην Αθήνα, γραφεία στο Αμπού Ντάμπι και τη Σιγκαπούρη, γραμμή συμπαραγωγής στην Αυστραλία, στην Ινδία και την Ινδονησία, κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να επεκταθεί και να εξάγει σε 45 χώρες σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας συμβόλαια ακόμη και σε εξαιρετικά απαιτητικές αγορές. Στην πελατειακή βάση της Θέων Αισθητήρες συγκαταλέγονται οι σουηδικές Ενοπλες Δυνάμεις, οι γερμανικές Ειδικές Δυνάμεις KSK, ο Βέλγικος Στρατός, οι Ενοπλες Δυνάμεις Αιγύπτου, οι Ενοπλες Δυνάμεις και η Προεδρική Φρουρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Αυστραλιανός Στρατός, ο Χιλιανός Στρατός, ο Στρατός του Πακιστάν, ο Στρατός της Σιγκαπούρης, ο Στρατός του Κατάρ, οι Συνοριοφύλακες του Βασιλείου Σαουδικής Αραβίας, η Αστυνομία της Ιαπωνίας και βέβαια οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Σήμερα οι εξαγωγές της Theon Sensors αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% του συνολικού της τζίρου. Παρά τη διεθνή ύφεση το 2015-2016 στον συγκεκριμένο τομέα, η ΘΕΩΝ μέσα στη χρονιά που φεύγει έκλεισε καινούρια εξαγωγικά συμβόλαια σε όλο τον κόσμο. Υπέγραψε συμβόλαιο με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ολλανδίας για την προμήθεια 6.000 μονόκιαλων συστημάτων νυχτερινής όρασης.

Παράλληλα, η Γαλλική Αστυνομία επέλεξε ξανά το μονόκιαλο της εταιρείας, προχωρώντας στην άμεση αγορά μιας αρχικής ποσότητας των ελληνικών συστημάτων νυχτερινής όρασης.

Μέσα στην ίδια χρονιά υπέγραψε σύμβαση με το Κυπριακό υπουργείο Αμυνας, η οποία αφορά την προμήθεια συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικών προϊόντων για τις κυπριακές Ειδικές Δυνάμεις.

Ο Στρατός της Βραζιλίας επέλεξε και αυτός τις σκοπευτικές διόπτρες (ARTEMIS) της Θέων Αισθητήρες. Επίσης, ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία Harris Corporation, ηγέτιδα στον χώρο των επικοινωνιών, των συστημάτων συλλογής πληροφορίας και ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων.

Μέσω αυτής η ΘΕΩΝ Αισθητήρες κατάφερε να πραγματοποιήσει την πρώτη της πώληση δίκιαλων στον Αμερικανικό Στρατό. Τη σημαντική αυτή εξέλιξη ακολούθησαν τα εγκαίνια της νέας μονάδας συμπαραγωγής στην Ινδονησία, η οποία αφορά τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην κρατική ινδονησιακή για την κατασκευή συστημάτων νυχτερινής όρασης. Επονται τρεις άλλες στρατηγικές βιομηχανικές συνεργασίες στην Απω και τη Μέση Ανατολή αλλά και τη Νότια Αμερική.

Η ΘΕΩΝ Αισθητήρες είναι μέλος του ομίλου Ευρωπαϊκές Επενδύσεις Αεροδιαστημικής (EFAGroup) που συμπεριλαμβάνει και την ελληνική αμυντική εταιρεία ISI Hellas.

Ο όμιλος των Ευρωπαϊκών Επενδύσεων Αεροδιαστημικής ξεκίνησε από την εταιρεία EFA, η οποία ιδρύθηκε το 1989 και σκοπός της ήταν η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών διαχείρισης έργων στους τομείς ασφάλειας και άμυνας, καθώς και τη διαχείριση συμβάσεων στους εν λόγω τομείς, τη διαχείριση προγραμμάτων βιομηχανικής συνεργασίας και έργων υποδομής.

Το 2000, η EFA S.A. ίδρυσε και μετέπειτα το 2013 συγχωνεύτηκε με την EPICOS S.A., η οποία διαχειριζόταν τη διαδικτυακή πύλη www.epicos.com. Η epicos.com είναι μια μοναδική παγκόσμια B2B πύλη που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για την προώθηση και την ανάπτυξη επιχειρηματικών ευκαιριών Α.Ω. και βιομηχανικής συμμετοχής μεταξύ εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αεροδιαστημικής και της άμυνας (Α&Α). Μέσω αυτής της απορρόφησης, η EFA S.A. παρέχει πλέον νέες υπηρεσίες για την ένταξη στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα (global supply chain) μικρομεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων στους τομείς της άμυνας, της αεροδιαστημικής και της υψηλής τεχνολογίας. Δεκαέξι κυβερνήσεις-κράτη έχουν ήδη επιλέξει την www.epicos.com για να εντάξουν και προωθήσουν όλη την Α&Α βιομηχανία της.

Η ISI, η άλλη εταιρεία της οποίας ο όμιλος εξαγόρασε την πλειοψηφία το 2015, εξειδικεύεται στην ανάλυση, στη σχεδίαση, στην ανάπτυξη, στην εγκατάσταση, στην ολοκλήρωση και την υποστήριξη συστημάτων, όπως στα τακτικά συστήματα διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών, συστήματα ζεύξεων δεδομένων, συστήματα προσομοίωσης, δοκιμών και εκπαίδευσης και συστήματα επιτήρησης και αναγνώρισης.

Από την ίδρυσή της, το 1993, το κύριο έργο της προήλθε από εξαγωγές αυτών των προϊόντων. Με σημαντικό αριθμό εγκατεστημένων ή υπό προμήθεια συστημάτων σε μεγάλο αριθμό χωρών ανά τον κόσμο (Ελλάδα Σουηδία, Ρουμανία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία Σιγκαπούρη, Ν. Κορέα, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Ινδία και Πακιστάν). Τα τελευταία χρόνια έχει υλοποιήσει μεγάλο αριθμό καινοτόμων συστημάτων πραγματικού χρόνου τα οποία χρησιμοποιούνται σε κρίσιμους τομείς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επενδύσεις και συνεργασίες

Σήμερα ο όμιλος προχωρά στην ενοποίηση όλων των δραστηριοτήτων των εταιρειών του ώστε να αναλάβει μεγαλύτερα έργα - μεταξύ άλλων, ασφάλειας και υπηρεσίες λογιστικής υποστήριξης με βάση την επιθυμητή απόδοση (performance based logistic) στην ελληνική και διεθνή αγορά. Ο όμιλος πιστεύει και επενδύει στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας ως έναν από τους ξεχασμένους τομείς της ελληνικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας. Προς αυτόν τον σκοπό διευρύνει τη συνεργασία του με διεθνείς αλλά και με ελληνικές εταιρείες του χώρου αυτού.

Αναδημοσίευση από την ειδική έκδοση Business Stories του Πρώτου Θέματος (1η Ιανουαρίου 2017)

Keywords
Τυχαία Θέματα