Eurobank: Η επιστροφή στην κερδοφορία, εφαλτήριο για τη νέα εποχή

Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς βρίσκει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμέτωπο με σειρά κρίσιμων προκλή­σεων, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και ραγδαία μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον. Αρχής γενομένης από το 2017 και για τα επόμενα τριάμισι χρόνια, η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η επίτευξη του φιλόδοξου στόχου που έχει τεθεί και η ύπαρξη σταθερού μακροοικονομικού πλαισίου και πολιτικής σταθερότητας θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη χρηματοδότηση

της πραγματικής οικονομίας, που είναι και η πλέον βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη.

Το 2016, παρά το ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η Eurobank κατάφερε να πετύχει τον βασικό στόχο για επιστροφή στην κερδοφορία, παγιώνοντας την ηγετική της θέση τόσο έναντι των ρυθμιστικών αρχών όσο και έναντι της αγοράς και της κοινωνίας.

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, ο όμιλος Eurobank εμφάνισε βελτίωση εσόδων, μείωση λειτουργικών δαπανών και σημαντική ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 70 μ.β. από την αρχή του έτους. Στον κύκλο της κερδοφορίας επέστρεψαν και οι διεθνείς δραστηριότητες, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική επιλογή της στήριξης και ενίσχυσης της παρουσίας του ομίλου στο εξωτερικό με σειρά δυναμικών κινήσεων όπως η εξαγορά του συνόλου των δραστηριοτήτων του δικτύου της Alpha Bank Βουλγαρίας από τη θυγατρική της Eurobank, Postbank, αλλά και η πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων με ελκυστικούς όρους στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία.

Η επιστροφή της Eurobank στην κερδοφορία αποτελεί επιβράβευση των στρατηγικών της επιλογών, επιβεβαιώνει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και δημιουργεί ένα ισχυρό εφαλτήριο για την πορεία της στη νέα εποχή. Ο ιδιωτικός χαρακτήρας της Eurobank με ισχυρούς ξένους μετόχους και ελάχιστη κρατική συμμετοχή, οι διεθνείς επενδυτές που παρέχουν ενεργό στήριξη στην τράπεζα με τη συμμετοχή τους στο διεθνοποιημένο διοικητικό συμβούλιο -δείγμα ορθής εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας-, o θωρακισμένος ισολογισμός με δείκτη κεφαλαίων πάνω από 17% (δείκτης κεφαλαίων CET1 17,4% στο εννεάμηνο 2016), η ευελιξία στην εναρμόνιση των υπηρεσιών της στο νέο ψηφιακό περιβάλλον και το εξειδικευμένο προσωπικό αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα της τράπεζας.

Η Eurobank εφαρμόζει ήδη το πλάνο μείωσης των NPEs που υποβλήθηκε στον SSM, το οποίο περιλαμβάνει εξειδικευμένες λύσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται αναδιαρθρώσεις, ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων (κατά προτίμηση με συναινετικό τρόπο), μερική άφεση χρέους (όπου αυτή είναι απαραίτητη και δικαιολογείται), διαχείριση ή και πωλήσεις (υπό προϋποθέσεις) χαρτοφυλακίων σε τρίτους. Ηδη μέσω της συνεργασίας με την KKR και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης η Eurobank προχώρησε στην ενεργό αξιοποίηση των εταιρειών ανάθεσης και διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη καταγράφεται μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση και κατά συνέπεια και μείωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου κατά 2% ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου δανείων.

Η μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης και στήριξης της υγιούς, καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας παραμένει στρατηγικός στόχος της Eurobank και προνομιακό πεδίο δράσης της. Για το 2017 η στρατηγική της τράπεζας για την αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου των πελατών της και τις νέες δανειοδοτήσεις συνοψίζεται στο κεντρικό της μήνυμα, όπως το έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας στην εκδήλωση για την απονομή των βραβείων Growth Awards: «Δεν υπάρχει κανείς που να έρθει στη Eurobank με ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο, με συνεκτικό business plan και προοπτικές επιτυχίας και να μη βρούμε λύση για να το χρηματοδοτήσουμε».

Πέτυχε η Eurobank τους βασικούς της στόχους στη διάρκεια του 2016;

Παρά το ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον το 2016, η Eurobank κατάφερε να πετύχει τον βασικό στόχο για επιστροφή στην κερδοφορία, παγιώνοντας την ηγετική της θέση τόσο έναντι των ρυθμιστικών αρχών όσο και έναντι της αγοράς και της κοινωνίας. Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, ο όμιλος Eurobank εμφάνισε βελτίωση εσόδων, μείωση λειτουργικών δαπανών και σημαντική ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 70 μ.β. από την αρχή του έτους.

Αναδημοσίευση από την ειδική έκδοση Business Stories του Πρώτου Θέματος (1η Ιανουαρίου 2017)

Keywords
Τυχαία Θέματα