Στη Λέσβο έφτασε η Ράνια της Ιορδανίας προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες σε κάθε γωνιά του κόσμου

Στις 12.30 το μεσημέρι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Λέσβου το ιδιωτικό αεροσκάφος της βασίλισσας της Ιορδανίας, Ράνιας, που επισκέπτεται τη Μυτιλήνη.

Η επίσκεψη της βασίλισσας της Ιορδανίας θα διαρκέσει μέχρι τις 14:30 της Μεγάλης Δευτέρας, ενώ αυτή την ώρα βρίσκεται στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και που λειτουργεί υπό την ευθύνη της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης IRC,

η οποία και την προσκάλεσε στην Ελλάδα.

Η βασίλισσα Ράνια έφτασε στο νησί ντυμένη με απλά ρούχα σα να είναι μία κοινή θνητή και από την πρώτη στιγμή πλησίασε τους ανθρώπους αυτούς για να ακούσει από τους ίδιους ποια είναι η καθημερινότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της είδε αρχικά δύο οικογένειες Σύρων και Αφγανών, ενώ κατά την ξενάγησή της στο Καρά Τεπέ είναι ιδιαίτερα τρυφερή με τα μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της βασιλικής Αυλής, η βασίλισσα Ράνια μετά το πέρας της επίσκεψής της, θα δώσει στα ΜΜΕ μία δήλωσή της και δεν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Σημειώνεται πως η επίσκεψη της βασίλισσας της Ιορδανίας έρχεται έπειτα από εκείνη της Σούζαν Σάραντον, της Αντζελίνα Τζολί και προσφάτως του Πάπα Φραγκίσκου, που ήρθαν στη Λέσβο για να στείλουν τα δικά τους μηνύματα προς όλο τον κόσμο για το μεταναστευτικό - προσφυγικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Συγκλονιστική στιγμή όταν μητέρα μιλάει στην Βασίλισσα Ράνια για το άρρωστο παιδί της

Φωτογραφίες: www.lesvospost.com

Το love story με τον Αμπντάλα

Οταν ξέσπασε ο πόλεμος του Κόλπου, η Ράνια ήταν φοιτήτρια του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Καΐρου. Οι γονείς της εκδιώχθηκαν από το Κουβέϊτ μαζί με άλλους 300.000 Παλαιστίνιους που διέμεναν εκεί, με την κατηγορία της συνεργασίας με τον κατακτητή της χώρας. Πήραν πάλι τον δρόμο της ξενιτιάς και εγκαταστάθηκαν στην Ιορδανία. Μετά την αποφοίτησή της, η Ράνια επέστρεψε στην Ιορδανία όπου εργάστηκε στην CITIBANK και στην Apple Computer. Είναι μια πανέμορφη, έξυπνη και δραστήρια γυναίκα, που διαθέτει αναλογίες μοντέλου και από όπου περάσει δεν περνά απαρατήρητη. Η Ράνια είναι τόσο δημοφιλής που έχει αποκτήσει δικό της κανάλι στο YouTube.

Μια χειμωνιάτικη βραδιά, καλεσμένη σε φίλους, γνωρίζει τον πρίγκιπα Αμπντάλα. Η ιστορία τους έχει όλα τα δεδομένα ενός παραμυθιού που αγγίζει τα όρια του ονείρου.... Ο πρίγκιπας την ερωτεύεται κεραυνοβόλα και τέσσερις μήνες αργότερα παντρεύονται (10 Ιουνίου 1993). Η Ράνια εξομολογήθηκε σε μια συνέντευξή της: «Δεν θυμάμαι ποτέ ως παιδί να ονειρεύτηκα να παντρευτώ έναν πρίγκιπα αλλά πάντα επιθυμούσα και ήλπιζα να παντρευτώ έναν ευμενή άνδρα που θα εκπλήρωνε τις προσδοκίες μου να είναι καλός σύζυγος και πατέρας. Οταν συνάντησα τον Αμπντάλα αναγνώρισα σ΄ αυτόν όλες αυτές τις αρετές και μάλιστα πολύ καλύτερες και ανώτερες από αυτές που επιθυμούσα να διαθέτει ο μέλλοντας σύζυγός μου».

Μετά τον γάμο, το ζευγάρι βιώνει τις πιο ωραίες μέρες της ζωής του. Η πριγκίπισσα προσφέρει στον βασιλιά Χουσεΐν έναν εγγονό που θα πάρει το όνομά του (28-6-1994). Θα ακολουθήσει η γέννηση της πριγκίπισσας Ιμάν (27-9-1996), της πριγκίπισσας Σάλμα (26-9-2000) και του πρίγκιπα Χασέμ (30-1-2005).

Η βασίλισσα Ράνια παρηγορεί τη σύζυγο του Ιορδανού πιλότου που είχε εκτελεστεί από τους τζιχαντιστές

Μετά την γέννηση του δεύτερου παιδιού τους (της πριγκίπισσας Ιμάν) θα εγκατασταθούν στην Καλιφόρνια όπου ο πρίγκιπας Αμπντάλα θα εξασκηθεί σε μία στρατιωτική βάση της περιοχής. Ζουν μία ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή, εντελώς ανώνυμοι μέσα στο πλήθος. Η βασίλισσα Ράνια παραδέχτηκε πως αυτή ήταν η πιο όμορφη περίοδος της ζωής τους.

Ο βασιλιάς Χουσεΐν δυστυχώς πεθαίνει και η Ιορδανία πενθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με την λήξη του εθνικού πένθους, ο νέος βασιλιάς της χώρας Αμπντάλα Β΄, χρήζει την σύζυγό του Ράνια βασίλισσα της Ιορδανίας και αυτή αναλαμβάνει αμέσως τα νέα της καθήκοντα. Είναι πολύ νέα, 28 χρονών όταν ο κόσμος ανακαλύπτει το όμορφο πρόσωπό της.... Ο λαός της Ιορδανίας με μεγάλο θαυμασμό την αποδέχεται αμέσως ως την νέα του βασίλισσά του και μέσα σε λίγες εβδομάδες θα γίνει το σύμβολο της αρμονίας μεταξύ παράδοσης και του εκμοντερνισμού της χώρας.

Η ζωή της σαν βασίλισσα της Ιορδανίας

Η Ράνια σε ένα μικρό γραφείο μέσα στο παλάτι στο Αμάν, εργάζεται ατέλειωτες ώρες με σκοπό να διεκπεραιώσει σωστά τις υποχρεώσεις του αξιώματός της. Δύο είναι οι στόχοι της ζωή της: η μόρφωση των παιδιών της Ιορδανίας και η επαγγελματική απασχόληση των γυναικών. Η Ράνια ακούραστη και μαχητική δεν χάνει ποτέ επαφή με τα πολιτικά, κοινωνικά και θρησκευτικά δεδομένα της Ιορδανίας. Ο σύζυγός της μεταμφιέζεται και κάνει απρόσμενες επισκέψεις σε νοσοκομεία, ιδρύματα και σχολεία, ώστε να δει ο ίδιος με τα μάτια του τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός του.

Οι δυο τους ενωμένοι σαν γροθιά εργάζονται ως ομάδα με τους συνεργάτες τους. Η Ράνια δεν χάνει την ευκαιρία να υπενθυμίζει πως ο γάμος τους δεν πραγματοποιήθηκε για να υπηρετήσει κάποιο πολιτικό σκοπό αλλά έγινε με αληθινά αισθήματα, κατανόηση και σεβασμό. Πραγματική σύντροφος προσπαθεί να αφήνει τη δουλειά έξω από το... παλάτι. Όταν ο βασιλιάς επιστρέφει στο σπίτι η Ράνια προσπαθεί να μην τον απασχολεί με τα θέματα της εργασίας τους. «Πιστεύω πως έχει ανάγκη να ηρεμήσει όταν είναι με την οικογένειά του. Προσπαθώ ως σύζυγος του να τον εμψυχώσω και να επιδιώξω να διαφυλάξω την ηρεμία στην ζωή του», έλεγε σε φίλους τους.

Το 2004 η βασίλισσα Ράνια κατέκτησε την δέκατη τρίτη θέση ως μία από τις εκατό πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Αλλαξε στιλ, λατρεύει την Ελλάδα

Μετά τα γεγονότα της «Αραβικής Άνοιξης» του 2011 δέχτηκε κριτικές σε σχέση με της ομιλίες της σε χώρες του εξωτερικού. Η Ράνια αναγκάστηκε να μειώσει τα ταξίδια της στο εξωτερικό και εστίασε κυρίως στη χώρα της. Για να μην προκαλεί άλλαξε και το στιλ της. Τα φωτεινά και πρωτότυπα σύνολα επώνυμων οίκων μόδας που τόνιζαν το καλλίγραμμο σώμα της, αντικαταστάθηκαν με σκουρόχρωμα ταγέρ και αυστηρά φορέματα, κλειστά πάντα στον λαιμό και μακριά μανίκια. Λάτρης της τεχνολογίας, πολύ συχνά ανεβάζει η ίδια φωτογραφίες της στο Instagram ή βίντεο στο YouTube. Στην διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών της επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα. Της αρέσει πολύ η Κρήτη και η Ρόδος.

Πλούσια φιλανθρωπική δράση

Εχει χρησιμοποιήσει τη θέση της για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των διαφόρων τομέων της κοινωνίας στην Ιορδανία αλλά και στο εξωτερικό. Στην Ιορδανία δραστηριοποιείται και υποστηρίζει την εκπαίδευση, την χειραφέτηση, τον τουρισμό και την νεολαία. Σε παγκόσμιο επίπεδο υποστηρίζει ένθερμα την Παγκόσμια εκπαίδευση και τον διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο.

Οπως έχει πει η ίδια σε συνεντεύξεις της ενθαρρύνει τα παιδιά της να συμμετέχουν στο φιλανθρωπικό έργο: «Η βασιλική οικογένεια ήταν πάντα δίπλα στο λαό της Ιορδανίας και συνδεδεμένη μαζί του. Ενθαρρύνω τα παιδιά μου να έρχονται μαζί μου σε τέτοιες εκδηλώσεις, ώστε να καλλιεργήσω μέσα τους το αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και το λαό τους. Ολοι έχουμε την ευθύνη να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας έτσι ώστε να γίνουν συμπονετικοί πολίτες, ασχολούμενοι με την κοινότητά τους και με δυνατό το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους άλλους».

Για το θέμα των προσφύγων και την εγκατάσταση Σύρων στην Ιορδανία η βασίλισσα Ράνια έχει πει: «Παρά το ότι είμαστε μικρή χώρα, με περιορισμένους πόρους, η Ιορδανία ήταν πάντα δίπλα στους γείτονές της. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κρίσης στη Συρία είναι μεγαλύτερες από τις δυνατότητές μας. Σήμερα, οι Σύριοι πρόσφυγες αντιστοιχούν στο 20% του πληθυσμού μας. Υπήρξε, φυσικά, γενναιόδωρη βοήθεια από δωρητές, όμως υπάρχουν δραματικές ελλείψεις, παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ».

Η τρομοκρατία είναι επίσης ένα θέμα που απασχολεί εντόνως τον αραβικό κόσμο: «Η τρομοκρατία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας, και είναι παγκόσμια. Αυτές οι άθρησκες ομάδες καπηλεύτηκαν τη θρησκεία μας και ως Μουσουλμάνοι πρέπει πια να υπερασπιζόμαστε τις πραγματικές αξίες του Ισλάμ. Η Ιορδανία υπήρξε πάντα και θα συνεχίσει να είναι ένα πρότυπο μετριοπάθειας, συνύπαρξης και ειρήνης».

Το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας με τα τέσσερα παιδιά τους. Τον βασιλιά Αμπντάλα και τη βασίλισσα Ράνια πλαισιώνουν (από αριστερά) οι πρίγκιπες Χασέμ και Χουσεΐν και οι πριγκίπισσες Ιμάν και Σάλμα

Η Ράνια αριστερά με τον πατέρα της και τον μικρότερο αδερφό της

Την ημέρα των γάμων της το 1993. Το νυφικό της ήταν δημιουργία
του Λιβανέζου σχεδιαστή Εlie Saab

Φωτογραφία από την τελετή της ενθρόνισης στις 7 Φεβρουαρίου 1999

Η μεγαλύτερη κόρη της, πριγκίπισσα Ιμάν

Πρόσφατη φωτογραφία της βασίλισσας Ράνιας με τον γιο της, πρίγκιπα Χασέμ

Με τις κόρες της πριγκίπισσες Ιμάν και Σέλμα

Πηγή: protothema.gr

Keywords
γωνια, οδυσσέας ελύτης, μυτιληνη, irc, ελλαδα, μμε, love, citibank, apple, youtube, ιουνίου, ήλπιζα, νέα, σχολεια, instagram, κρητη, ροδος, οηε, protothema, σταση εργασιας, κλειστα επαγγελματα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, βασιλικος γαμος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.youtube.com, καιρος, αντζελινα τζολι, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, δραση, Ημέρα της μητέρας, Τελετή Λήξης, Οδυσσέας Ελύτη, Ημέρα του παιδιού, νεος παπας, instagram, βιντεο, χωρες, το θεμα, γαμος, γυναικα, δουλεια, θεμα, θρησκευτικα, ιορδανια, μητερα, μμε, νησι, περιοδος, πλαισιο, ρουχα, τα νεα, φορεματα, φωτογραφιες, φωτογραφια, ωρα, apple, citibank, irc, youtube, αεροδρομιο, απλα, εβδομαδες, βιοτικο επιπεδο, βοηθεια, βραδια, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γονεις, γροθια, διαστημα, δυστυχως, δηλωση, δωσει, εγινε, ευκαιρια, εκπαιδευση, ερχεται, ερχονται, ευθυνη, ζευγος, ζωη, ζωης, τζολι, ιδια, ήλπιζα, ηρεμια, θρησκεια, ισλαμ, ληξη, μακρια, ματια, μηνυματα, μηνες, μικρο, νεολαια, νοσοκομεια, ομαδα, παντα, οικογενεια, ομορφη, ονομα, ορια, παιδι, παιδια, προβληματα, πριγκιπας, συζυγο, συρια, σωμα, σπιτι, ταξιδια, τριτη, φυσικα, φοιτητρια, ωρες, love, χωρα, ιδιαιτερα, ιορδανου, ιουνίου, κορες, νυφικο, ομαδες, protothema, θεματα, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα