Κομισιόν: Μόνο με επαρκή πρόοδο θα γίνει Eurogroup τη Μ. Πέμπτη

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το αν θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη άφησε η εκπρόσωπος της Κομισιόν κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε η Άνικα Μπράικχαρτ μετά από ερώτηση του ανταποκριτή μας «όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup του Άμστερνταμ αν υπάρξει επαρκής πρόοδος θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup».

Σε δεύτερη ερώτηση για το τι τελικά θα

περιλαμβάνει το πακέτο των προληπτικών μέτρων και αν θα πρόκειται για συγκεκριμένα μέτρα ή για κάποιο μηχανισμό αυτόματου περιορισμού δαπανών η εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε ότι θα πρέπει να λειτουργεί ως δεικλίδα ασφαλείας για τους πιστωτές και τους επενδυτές προσθέτοντας ότι είναι πρώιμο να αναφερθεί στις λεπτομέρειες του συγκεκριμένου πακέτου.

Η κυρία Μπράικχαρτ είπε, τέλος, ότι στην Αθήνα βρίσκονται από το Σαββατοκύριακο οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων προκειμένου να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν τη συμφωνία.

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν πως οι επικεφαλής των θεσμών είχαν την πρώτη διαπραγμάτευση τους με τις ελληνικές Αρχές την Κυριακή, έπειτα από τη λήξη του Eurogroup, αλλά όπως σημειώνει, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι για την δρομολόγηση ενός Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη.

Οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών εστιάζουν τώρα πρώτα στη διευθέτηση των λεπτομερειών που απομένουν για την ολοκλήρωση του πρώτου πακέτου μέτρων που ζητούν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά και στην μορφή που θα έχουν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ζητά το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα η συζήτηση γίνεται πάνω στις προϋποθέσεις βάση των οποίων ενεργοποιούνται τα μέτρα που θα έχουν και τη μορφή περικοπών και το εύρος τους. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το εύρος των αυτόματων περικοπών πρέπει να εξεταστεί και να συμφωνηθεί κατάλληλα έτσι ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να εφαρμοστούν να μην επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα