Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita): Επενδύσεις διαρκείας σε Ελλάδα και εξωτερικό

Το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε η συμφωνία εξαγοράς της Νίκας από την Chipita. Επρόκειτο για ένα από τα πλέον αναμενόμενα deals σε μια αγορά που διψούσε για κάτι καινούριο. Με αυτό τον τρόπο σώθηκε μια ταλαιπωρημένη βιομηχανία με ισχυρά σήματα, τα οποία όμως είχαν κακοπέσει τα τελευταία χρόνια. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος όμως δεν έμεινε εκεί. Ενώ κάποιοι τον ενέπλεκαν σε ευφάνταστα σενάρια εξαγοράς του ΔΟΛ,

ο ίδιος έμενε προσηλωμένος σε αυτό που γνώριζε πολύ καλά: στη βιομηχανία τροφίμων. Με το βλέμμα διαρκώς στραμμένο στο εξωτερικό, προχώρησε σε συνεργασία με τον ινδικό όμιλο Britannia. Επρόκειτο για ένα deal το οποίο αναζητούσε ο δραστήριος Ελληνας businessman εδώ και καιρό, άλλοτε μόνος, άλλοτε παρέα με τον Κωνσταντίνο Λούλη.

Η συνεργασία με τον ινδικό όμιλο Britannia αφορούσε στη διανομή των προϊόντων της ελληνικής εταιρείας αλλά και στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής κρουασάν, από αυτά που γνωρίζει άριστα να κάνει η ελληνική βιομηχανία και διανέμει παγκοσμίως. Η νέα μονάδα, για την κατασκευή της οποίας θα επενδυθούν περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια, θα λειτουργήσει την άνοιξη του 2018 και θα δημιουργηθεί από την κοινή εταιρεία των Chipita-Britannia, στην οποία η ελληνική εταιρεία θα ελέγχει, σύμφωνα με πληροφορίες, το 40% και ο ινδικός όμιλος το 60%. Και βέβαια, η διεθνής εταιρεία από την Ινδία δεν είναι κάποια τυχαία. Στην αγορά της χώρας της κατέχει το 38% στην κατηγορία μπισκότων, με δίκτυο 4,5 εκατομμυρίων καταστημάτων, στο οποίο θα πατήσει και η ελληνική Chipita.

Η συμφωνία αυτή βρίσκει την ελληνική Chipita με αυξημένο οικονομικό αποτύπωμα. Ο κύκλος εργασιών της το 2015 αυξήθηκε κατά 9%, στα 388,9 εκατ. ευρώ, και τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 62,7 εκατ. από 13,2 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014. Ο όμιλος αυτή τη στιγμή της μεγάλης κρίσης στην Ελλάδα διαθέτει 11 δικά του εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Ινδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία, λειτουργώντας 38 γραμμές παραγωγής. Επίσης, έχει παρουσία με 6 εργοστάσια και 28 γραμμές παραγωγής σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία, όπου δραστηριοποιείται μέσω στρατηγικών συνεργασιών.

Εντός των ελληνικών τειχών τα σχέδια της Chipita, εκτός από την απόκτηση του ελέγχου της Νίκας, περιλαμβάνουν τη διεύρυνση της παρουσίας της Wonderplant, που ελέγχεται από τους Σπύρο Θεοδωρόπουλο, Σταύρο Νένδο, Αχιλλέα Φώλια, Μιχάλη Αραμπατζή και Θέμη Μακρή. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη Wonderplant (δραστηριοποιείται στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας), είναι έτοιμη για την καλλιέργεια και άλλου προϊόντος. Σε ό,τι αφορά τη Νίκας, το πλάνο αναδιάρθρωσης προβλέπει την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 8 εκατ. ευρώ την τριετία 2017-2019.

Από το ποσό αυτό περίπου 7 εκατ. αφορούν τον εκσυγχρονισμό μηχανολογικού εξοπλισμού και παραγωγικών εγκαταστάσεων, 500.000 ευρώ τον εκσυγχρονισμό πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικού και αντίστοιχα 500.000 ευρώ για την αγορά νέων φορτηγών διανομής. Οι εν λόγω επενδύσεις αφορούν τις εγκαταστάσεις στην Αττική και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη διετία. Επισημαίνεται ότι η σύμβαση αναδιάρθρωσης προβλέπει επίσης σημαντική απομείωση του δανεισμού της εταιρείας με διαγραφή κεφαλαίου και τόκων σε συνδυασμό με διακανονισμό και ρύθμιση του υπολοίπου των υποχρεώσεων. Θα πρέπει, τέλος, να επισημάνουμε ότι μια κίνηση που συζητήθηκε διεθνώς ήταν η μεγάλη χορηγία της Chipita στην Ευρωλίγκα, όπου η ελληνική φίρμα κρουασάν στάθηκε δίπλα στον κολοσσό της Turkish Airlines αποδεικνύοντας ότι οι καλές ελληνικές εταιρείες μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα