Σε λειτουργία από σήμερα η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

Του Ιωάννη Αντύπα

Ξεκινάει και επίσημα από σήμερα η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου Γιούνκερ για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της καταστροφής των δικτύων διακινητών, μέσω της ενίσχυσης του οργανισμού FRONTEX.

Μέσα σε λιγότερο από ένα έτος, η αντιπροσωπεία είναι έτοιμη να λειτουργήσει και τα εγκαίνια γίνονται σε φυλάκιο των συνόρων Βουλγαρίας- Τουρκίας με την παρουσία του Επίτροπου για θέματα Μετανάστευσης

Δημήτρη Αβραμόπουλου, την υπουργό Εσωτερικών Βουλγαρίας Ρουμιάνα Μπακάροβα, τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό Μπόικο Μπορρίσοβ και τον νέο Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Φαμπρις Λεγγέρι.

Ο νέος οργανισμός θα έχει ως βάση του τις δομές του FRONTEX, ενισχυμένος με συνολικό προσωπικό 1500 φρουρών, που δημιουργούν μια δύναμη ταχείας αντίδρασης κατά μήκος των συνόρων της ΕΕ που έχουν πρόβλημα. Στην Ελλάδα προβλέπεται η ανάπτυξη μιας δύναμης 667 φρουρών στο Αιγαίο και στη Βουλγαρία 192 φρουρών.

Ο Επίτροπος Αβραμόπουλος χαρακτήρισε στη συνέντευξη Τύπου την εκκίνηση του νέου οργανισμού ως ένα «σύμβολο συνεργασίας» αλλά και «ευθύνη της Ευρώπης», τονίζοντας πως σε διάστημα μικρότερου του ενός έτους, η Επιτροπή κατάφερε να δημιουργήσει έναν πλήρως λειτουργικό οργανισμό, «δίνοντας σάρκα και οστά στις Αρχές της Ένωσης για διαμοιρασμό ευθυνών και αλληλεγγύη».

Από τη πλευρά του ο Διευθυντής του νέου οργανισμού Φαμπρις Λεγγέρι ευχαρίστησε τις Τουρκικές Αρχές για τη συνεργασία τους και χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή» την αναβάθμιση του οργανισμού FRONTEX σε φύλακα των Ευρωπαϊκών συνόρων.

Για τον νέο ΔΣ της Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής τώρα είναι η ώρα να γίνουν έλεγχοι ετοιμότητας του οργανισμού στα σύνορα, για να διαπιστωθούν που υπάρχουν τρύπες στην Ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά και να εκκινήσει νέες συνεργασίες με τα κράτη που συνορεύουν με την ΕΕ. «Είναι η ώρα να προσφέρουμε επιχειρησιακή βοήθεια στα γειτονικά κράτη, έτσι ώστε να υποστηρίξουμε την καταπολέμηση της εγκληματικότητας», είπε ο νέος ΔΣ της αντιπροσωπείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα