Άλλος... πλανήτης η Γερμανία: Δεν είναι φετίχ ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, λέει η Μέρκελ

Την ώρα που στην Ελλάδα επιβάλλονται κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής πρωτοφανούς σκληρότητας με προβλέψεις για δυσθεώρητα πλεονάσματα, μέσω ανελέητης φοροεπιδρομής ακόμα και στα χαμηλά οικονομικά στρώματα της κοινωνίας, στη Γερμανία πνέει εντελώς διαφορετικός άνεμος και, απ' ό,τι αφήνει να εννοηθεί η Καγκελάριος Μέρκελ, ισχύουν άλλοι κανόνες οικονομικής πολιτικής.

Μιλώντας σε εκδήλωση βιομηχάνων στο Βερολίνο, η

κα Μέρκελ προανήγγειλε «μικρές φοροελαφρύνσεις» έως 6 δισ. ευρώ για το 2017 και 2018.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η καλή κατάσταση του προϋπολογισμού έχει θετική επίπτωση. Θα μπορέσουμε να δώσουμε μικρή φορολογική ελάφρυνση, η οποία θα ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ για το 2017 και 2018», προσθέτοντας ότι η καλή κατάσταση της οικονομίας επιτρέπει τη δημοσιονομική ευελιξία.

Η ίδια σημείωσε πως ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός «δεν είναι φετίχ, αλλά αναγκαιότητα».
Η γερμανική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό ότι ετοιμάζει φοροελαφρύνσεις. Δημοσίευμα της Handelsblatt, εξάλλου, έγραφε χθες ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχεδιάζει να προωθήσει μειώσεις φόρων ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ κατ' έτος για να τονωθεί η εγχώρια ζήτηση και να αποκρουστούν οι επικρίσεις από το εξωτερικό για το ότι η προσανατολισμένη στις εξαγωγές γερμανική οικονομία συμβάλλει στην ανισορροπία του διεθνούς εμπορίου.
Στο μεταξύ, η κα. Μέρκελ, αναφερόμενη στο θέμα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, είπε πως πρόκειται για μια κρίσιμη καμπή για την ΕΕ, τονίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο δεν θα είναι εύκολες, καθώς οι δυο πλευρές θα πρέπει να αποφασίσουν ποια πρόσβαση θα έχει η κάθε μια στην αγορά της άλλης.
«Αν δεν τηρήσουμε τη θέση πως η πλήρης πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, εξαρτάται από την ελευθερία κίνησης, τότε κάθε κράτος μέλος θα αρχίσει να κάνει ό,τι θέλει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα