Πλαφόν στην κατοχή κρατικών χρεογράφων από τράπεζες σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες

Υπό συζήτηση βρίσκονται οι περιορισμοί των συμμετοχών των τραπεζών στο δημόσιο χρέος, τη στιγμή που οι ρυθμιστές της ΕΕ προσπαθούν να απευθυνθούν στα γερμανικά ερωτήματα για μείωση του ρίσκου πριν την σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων των κρατών-μελών.

Τα ομόλογα δημοσίου της Ευρωζώνης αποτελούν το 10% των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, ή 2,73 τρισ. ευρώ μέχρι το

τέλος του 2015, κάτι το οποίο αποτελεί αύξηση 300 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ.

Τα τεράστια ποσά ομολόγων δημοσίου στα στοιχεία των τραπεζών φαίνεται πως στοχοποιούνται από τους ρυθμιστές ανά τον κόσμο, επειδή πολλές φορές αντιμετωπίζονται σαν επενδύσεις μηδενικού ρίσκου, κάτι που κρατά τα κεφαλαιακά προαπαιτούμενα, χαμηλά. Αλλά η τεράστια ποσότητά τους αυτή, θα περιπλέξει τις προσπάθειες για μεταρρύθμιση.

Μία πρόταση που έχει γίνει είναι να τεθεί όριο 25% των risk-free δημοσίων ομολόγων ως ποσοστό του επιλέξιμου κεφαλαίου, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες. Άνω του 25%, οι τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν μία κλίμακα ρίσκου που οι ρυθμιστές θα μπορούσαν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια κρίσεων.

Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην Ευρώπη, λόγω της επιμονής της Γερμανίας για μείωση του ρίσκου των κρατών-μελών της Ευρωζώνης πριν γίνει η τραπεζική ένωση. Το δημόσιο χρέος αποτελεί κύριο στόχο της Γερμανίας και όχι μόνο.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ συμφωνεί με τις ανησυχίες των Γερμανών και ανέφερε, τον Δεκέμβριο, πως πρέπει να γίνει μείωση του ρίσκου πριν προχωρήσει το σχέδιο για το κοινό σύστημα ασφάλειας καταθέσεων.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, οι ισολογισμοί των τραπεζών σε χώρες όπως η Ελλάδα η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι επιβαρυμένοι από τα ομόλογα του δημοσίου. Αυτό αποτέλεσε και ασπίδα των χωρών αυτών έτσι ώστε να μην χάσουν, εντελώς, την πρόσβαση στις αγορές όταν οι ξένοι επενδυτές έκαναν φτερά, αλλά συνέδεσαν τη μοίρα των τραπεζών με αυτή της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα