Οι χαμηλές αποδοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών χειροτερεύουν την απογοήτευση των επενδυτών

H σεζόν των κερδών της Ευρώπης είναι μόνο στα μισά, αλλά μέχρι τώρα, ακόμη και οι σταθερές πηγές αποδοχών δείχνουν σημάδια κόπωσης.

Οι τράπεζες, οι βιομηχανίες, ακόμη και οι εταιρείες υγείας εκπλήσσουν τις αγορές με τη μεγαλύτερη απόκλιση αποδοχών που έχουν βιώσει πριν την οικονομική κρίση. Οι αναλυτές μετριάζουν τους υπολογισμούς στους οποίους προέβησαν το 2015, ενώ βλέπουν μηδενική ανάπτυξη αποδοχών για τον δείκτη Stoxx 600, από υπολογισμό ανάπτυξης της τάξεως του 4% πριν από τρεις μήνες.

Αυτό ακολουθεί

την «κούραση» που μπορεί να νιώθουν οι επενδυτές στις χρηματαγορές εδώ και πέντε χρόνια. Αντίθετα με τις ΗΠΑ, τα κέρδη της ΕΕ απλά δεν γνωρίζουν αύξηση. Οι πτωτικοί υπολογισμοί των αναλυτών τώρα πια ξεπερνούν τους υπολογισμούς προς ανάπτυξη κάθε εβδομάδα. Οι μέτοχοι χάνουν την πίστη τους στην οικονομική ανάκαμψη, και παρατούν τις μετοχές που συνδέονται με την ανάπτυξη για πιο «αμυντικές» μετοχές οι οποίες θα αντέξουν τις χρηματοοικονομικές πιέσεις καλύτερα.

Το 2015 υποτίθεται πως θα ήταν ένα καλό έτος για τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Το ευρώ έπεφτε, η εγχώρια οικονομία βελτιωνόταν, και η ζήτηση από ΗΠΑ και Ασία ήταν έτοιμη να αυξηθεί. Αλλά η κατάρρευση της Κίνας και η πτώση των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για περιορισμό των αναλύσεων. Τώρα πια, οι τράπεζες προσπαθούν να παραμείνουν κερδοφόρες με νύχια και με δόντια. Ο Stoxx 600 έχει μειωθεί κατά 11% φέτος.

Η Deutsche Bank ήταν μία από τις τράπεζες που επέδειξε ζημίες. Η ζημία της Credit Suisse, η μεγαλύτερη που βίωσε ο όμιλος από την απαρχή της οικονομικής κρίσης την οδήγησε σε συνολική πτώση ανά το περασμένο έτος. Φαρμακευτικές εταιρείες όπως οι GlaxoSmithKline, Roche Holding, Novo Nordisk και Novartis επίσης νιώθουν την πίεση, αφού απέτυχαν στο να φτάσουν τους υπολογισμούς αποδοχών τους.

Η πτωτική αυτή πορεία δεν διαφαίνεται μόνο στην Ευρώπη. Οι παγκόσμιες εκτιμήσεις κερδών είναι στο χειρότερο σημείο τους από το 2012, σύμφωνα με την BofA. Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί σχεδόν κάθε χρόνο από το 2010 και οι οικονομολόγοι έχουν μειώσεις τις εκτιμήσεις τους στο 3,1% για το 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα