Ο CEO της Orange αρνείται να καταθέσει στη δίκη Λαγκάρντ

Την πρόθεσή του να μην καταθέσει στη δίκη της Κριστίν Λαγκάρντ για το σκάνδαλο Ταπί, γνωστοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Orange, Στεφάν Ρισάρ. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρισάρ ήταν επικεφαλής του γραφείου της κας. Λαγκάρντ όταν η ίδια ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Μιλώντας εκ μέρους του Ρισάρ, ο δικηγόρος του, Ζαν Ετιέν Τζιαμαρσί, δήλωσε στο δικαστήριο

όπου εκδικάζεται η υπόθεση ότι υα ήταν τουλάχιστον αλλόκοτο να καταθέσει ο CEO της Orange, καθώς, την ίδια ώρα, αντιμετωπίζει κατηγορίες για μια παράλληλη ποινική υπόθεση που είναι ακόμα σε εξέλιξη. Το γεγονός αυτό του δίνει το δικαίωμα να διατηρήσει τη σιωπή του.

«Θα ήταν αδύνατο για εμένα να παραμείνω εν μέρει σιωπηλός και η αντίφαση του γεγονότος ότι αφενός είμαι μάρτυρας στην υπόθεση Ταπί και αφετέρου υπόκειμαι σε επίσημο έλεγχο για δύο άλλες υποθέσεις, αυτό θα καθιστούσε τη μαρτυρία μου ελλειπή και ασαφή. Η σιωπή μου θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως παράκαμψη του θέματος ή, ακόμα χειρότερα, παραδοχή ενοχής, την οποία αποποιούμαι κατηγορηματικά», έγραψε ο ίδιος σε e-mail.

Η υπόθεση που εκδικάζεται στο δικαστήριο του Παρισιού και στην οποία εμπλέκεται η επικεφαλής του ΔΝΤ, έχει τις ρίζες της πίσω στο 1993, όταν ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί είχε υποστηρίξει ότι κατά την πώληση των μετοχών που κατείχε στην Adidas, εξαπατήθηκε από την τότε κρατική τράπεζα Crédit Lyonnais.

Ο Μπερνάρ Ταπί

Ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο στο οποίο παραπέμφθηκε η υπόθεση τού επιδίκασε το 2008 αποζημίωση ύψους 400 εκατ.ευρώ. Η εν λόγω απόφαση έχει ακυρωθεί από άλλα δικαστήρια ενώ σε βάρος του Ταπί και άλλων διενεργούνται έρευνες με την υπόνοια της απάτης κατ' εξακολούθηση.Επιπλέον ένας εκ των δικαστών του διαιτητικού δικαστηρίου φέρεται να διατηρούσε στενές σχέσεις με τον επιχειρηματία. Όσο για την εμπλοκή της κας. Λαγκάρντ που είναι και δικηγόρος, έγκειται στο ότι όταν ήταν ΥΠΟΙΚ της κυβέρνησης Σαρκοζί, ήταν η ίδια που παρέπεμψε την υπόθεση Ταπί στο διαιτητικό δικαστήριο.

Όταν τον ερχόμενο χρόνο το δικαστήριο επιδίκαζε στον πολιτικά καλά δικτυωμένο επιχειρηματία Μπ. Ταπί αποζημίωση 400 εκατομμυρίων ευρώ, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θέλησε να εφεσιβάλει την απόφαση, γεγονός που κατά την εξεταστική επιτροπή στοιχειοθετεί την κατηγορία της αμέλειας, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η αποζημίωση του Ταπί από το κράτος με το τεράστιο ποσό των 400 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα. Λαγκάρντ μάλλον πόνταρε στην κατάθεση Ρισάρ, καθώς επανειλημμένως είχε αναφέρει για τον πρώην επικεφαλής του γραφείου της, ότι λειτουργούσε σαν «φίλτρο» για τα χιλιάδες μέμο που λάμβανε ως υπουργός κάθε χρόνο. Κι ότι εν ολίγοις, εκείνος της είχε πει ότι όλοι οι προηγούμενοι ΥΠΟΙΚ είχαν προσπαθήσει να κλείσουν την πολύκροτη υπόθεση, ωστόσο ο μόνος τρόπος που δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ ήταν μέσω μιας διαδικασίας διαιτησίας. Στόχος ήταν να κλείσει μια μακρόχρονη δικαστική διαμάχη που είχε ήδη κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε δικαστικά έξοδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα