BrainGain: Πάνω από 9 στους 10 νέους Έλληνες επιστήμονες θα επέστρεφαν στην Ελλάδα

Της Ελένη Στεργίου

Το 92,3% των νέων Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών της γενιάς του brain drain δηλώνει ότι θα επέστρεφε στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη δεκαετία αν βελτιώνονταν κάποια χαρακτηριστικά των πόλεων (κυρίως η ποιότητα υπηρεσιών καθημερινής εξυπηρέτησης πολιτών και η Υγεία), αν άλλαζε το φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις και έβρισκαν μία δουλειά, ακόμη και με λιγότερα χρήματα (μόλις το 23% λέει ότι δε θα δεχόταν να επιστρέψει με χαμηλότερο μισθό).

Μάλιστα το 53,4% των ερωτηθέντων

απάντησε ότι θα επέστρεφε είτε άμεσα, είτε το αργότερο σε 1-2 έτη.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Πρωτοβουλίας BrainGain στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, την περασμένη Παρασκευή, με κεντρικό ομιλητή τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά. Την επιστημονική επιμέλεια είχε ομάδα ερευνητών υπό την επίβλεψη του κ. Μιχάλη Μούτσελου, ερευνητή στο Ινστιτούτο Max Plank του Göttingen.

Την προαναφερόμενη έρευνα παρουσίασαν τρία ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας, οι κ.κ. Νίκος Θεοδωράκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δικηγόρος της διεθνούς δικηγορικής εταιρίας Sidley Austin, ο δικηγόρος Αθηνών και Νέας Υόρκης Ορέστης Ομράν, σύμβουλος της διεθνούς δικηγορικής εταιρίας Dentons και ο Άκης Σίνης επικεφαλής του business development and market access πολυεθνικής φαρμακευτικής για την Αφρική, φαρμακοποιός και οικονομολόγος της υγείας.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε την αμέριστη στήριξή του στην πρωτοβουλία BrainGain καθώς ασχολείται με το πιο παραγωγικό κομμάτι της Ελλάδας, τους νέους Έλληνες επιστήμονες και επαγγελματίες και ιδιαίτερα όσους έφυγαν ή παραμένουν στο εξωτερικό εξαιτίας της κρίσης. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εντυπωσιάζομαι με το γεγονός ότι οι νέοι Έλληνες, τους οποίους η κρίση κυνήγησε έξω, είναι εκείνοι που αντί να θυμώνουν παθιάζονται με την Ελλάδα. Με συναρπάζει το ότι συνδέουν την επιθυμία επιστροφής στην πατρίδα με την ανατροπή όλων των στρεβλώσεων και παθογενειών που τους έδιωξαν, όχι με έναν απλό συναισθηματικό νόστο».

Στην ομιλία του ο κ. Σχοινάς παρουσίασε τις προτάσεις του για το μέλλον της πρωτοβουλίας τονίζοντας ότι «όσο δυναμώνει το κίνημα του BrainGain τόσο περισσότερο βαραίνουν οι ευθύνες όσων έχουν λόγο για το μέλλον της Ελλάδας προκειμένου να σμιλέψουν τις συνθήκες επιστροφής αυτής της χρυσής γενιάς, με τη μετατροπή ενός κράτους από εργοδότη σε υπηρέτη για τον πολίτη».

Ο Νίκος Θεοδωράκης σημείωσε πως η πλειοψηφία των Ελλήνων του εξωτερικού είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν στη χώρα ακόμη και με σημαντικά μικρότερο μισθό, με προϋπόθεση να γίνουν δομικές αλλαγές που σχετίζονται με την καθημερινότητα και ποιότητα ζωής των πολιτών. Αναφερόμενος στους οραματικούς στόχους της πρωτοβουλίας, υπογράμμισε τη σημασία που έχουν οι βέλτιστες πρακτικές που το BrainGain ετοιμάζει ως φορείς ουσιαστικής αλλαγής.

Ο Ορέστης Ομράν αναλύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρθηκε στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων του εξωτερικού, η οποία θα επέστρεφε άμεσα και μεσοπρόθεσμα εαν εφαρμόζονταν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα ενώ αποτιμώντας το έργο της όλης πρωτοβουλία μέχρι σήμερα σημείωσε πως το μεγαλύτερο επίτευγμά της είναι η δημιουργική επανάσταση που έχει φέρει στο δημόσιο διάλογο.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Ακης Σίνης ως υπεύθυνος των Hubs ανέλυσε πως θα λειτουργήσουν οι κατα τόπους «πυρήνες» του BrainGain και ανακοίνωσε προσεχείς δράσεις σε Λονδίνο, Βερολίνο, Ζυρίχη, Ντουμπάϊ και Νέα Υόρκη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη ζωηρή ανταλλαγή απόψεων, τη δέσμευση για την πιο δυναμική λειτουργία του Ηub Βρυξελλών και των αντιστοίχων σε άλλες πρωτεύουσες και την πεποίθηση ότι το BrainGain-ως η απάντηση των Ελλήνων του εξωτερικού στο brain drain- διαδραματίζει πλέον σημαντικό ρόλο στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα και τους Έλληνες του εξωτερικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα