Πώς οι γαλλικές πολυεθνικές μαθαίνουν να κάνουν deals με startups

Εντατικά μαθήματα κάνουν το τελευταίο διάστημα οι κορυφαίοι οικονομικοί διευθυντές της Γαλλίας προκειμένου να είναι έτοιμοι και απολύτως ενήμεροι για αποτιμήσεις, σωστό τάιμινγκ και ιδανικό αριθμό εξαγορών σε ό,τι αφορά εταιρείες startups.

Η κίνηση αυτή μάλιστα γίνεται οργανωμένα από ένα επενδυτικό fund, με στόχο να τριπλασιαστούν οι συμφωνίες στον τομέα της τεχνολογίας σε ορίζοντα τριετίας.

Ετσι, οι CFOs των μεγαλύτερων εταιρειών της Γαλλίας,

από τράπεζες μέχρι βιομηχανικούς κολοσσούς, διδάσκονται τώρα πώς να αποτιμούν μια startup, να εντοπίζουν το πότε μια εταιρεία είναι αρκετά «ώριμη» για να την εξαγοράσουν κ.ο.κ. Όλα αυτά τους τα διδάσκουν είτε άλλοι επιχειρηματίες ή venture capitalists, που επιστρατεύονται από τη Bpifrance, ένα επενδυτικό ταμείο που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση. Το εν λόγω fund εδώ και αρκετά χρόνια χορηγεί χρήματα στο «οικοσύστημα» των startups που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία.

Προς το παρόν, η Bpifrance επενδύει σε εταιρείες, ώστε να δώσει ώθηση στην χρηματοδότηση των startups στη Γαλλία. Το επόμενο βήμα θα είναι να δοθεί ώθηση στις εξαγορές, ώστε οι επενδυτές να μπορούν να επωφεληθούν και να υποστηρίξουν νέα έργα. Ο Paul-Francois Fournier, επικεφαλής του τομέα καινοτομίας της Bpifrance, επιδιώκει να φτάσει από τις 50 εξαγορές startups τον χρόνο στο διπλάσιο ή τριπλάσιο αριθμό σε μια τριετία το πολύ.

Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας στη Γαλλία ανήλθαν σε 1,5 δισ. δολ.. το πρώτο εννιάμηνο του 2016, από 1,25 δισ. δολ. το 2015. Η Γαλλία κατάφερε να ξεπεράσει τη Γερμανία στο γ' τρίμηνο με επενδύσεις 857 εκατ. δολ, έναντι 462 εκατ., βρίσκεται ωστόσο πίσω από τη Βρετανία που επένδυσε 919 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα