Λ. Φραγκιαδάκης: Απεύχομαι το ενδεχόμενο τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης

Την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη να πραγματοποιηθεί μία τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών εκφράζει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης σε δηλώσεις του στους «Financial Times».

Σημειώνεται ότι οι «F.T.» πραγματοποιούν ένα εκτενές αφιέρωμα στην Ελλάδα -υπό τον τίτλο «Doing Business

in Greece» - στο οποίο φιλοξενούν τις απόψεις κορυφαίων επιχειρηματιών αλλά και παραγόντων, ενώ καταγράφουν τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη χώρα, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό από το εν λόγω αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να «λείψει» μία ανάλυση – η οποία υπογράφεται από τον συντάκτη της εφημερίδας, Jim Brunsden – αναφορικά με την κατάσταση την οποία βρίσκεται ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της Ελλάδας. Σε αυτήν την ανάλυση, φιλοξενούνται και οι απόψεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ.

Στο άρθρο σημειώνεται ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι άλλο από τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο κ. Φραγκιαδάκης υποστηρίζει ότι «η κατάσταση ήταν πιο ξεκάθαρη» σε άλλες χώρες που πρόσφατα βρέθηκαν αντιμέτωπες με αντίστοιχα υψηλή έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στην Ισπανία και την Ιρλανδία, για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος όγκος των «κόκκινων δανείων» ήταν στον τομέα ακινήτων. Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι περισσότερο πολύπλοκη, με πολλά καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια να μην εξυπηρετούνται. Μια ακόμα ιδιαιτερότητα είναι ότι η Ελλάδα προσπαθεί να προχωρήσει σε ξεκαθάρισμα των «κόκκινων» δανείων σε μια περίοδο ύφεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα