Τέσσερις νεοσσοΙ κατακτούν τον κόσμο!

Του Κώστα Τσαούση

Σε μια start up σημασία δεν έχει τόσο το ποσό της αρχικής χρηματοδότησης αλλά η ίδια η κίνηση της χρηματοδότησης. Κι αυτό γιατί η κίνηση αυτή εμπεριέχει την αξιολόγηση, την επιλογή και την επιβράβευση μιας προσπάθειας. Επιπλέον, αποτελεί και ένα διαβατήριο για είσοδο στην αγορά, καθώς διαμορφώνει ένα πεδίο όπου μπορούν να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με επενδυτές, fund managers και εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων. Το 2016 το IQbility, το «εκκολαπτήριο επιχειρήσεων» του ομίλου Quest,

επέλεξε να επενδύσει σε έξι εταιρείες το συνολικό ποσό των 350.000 ευρώ - με ποσά που ξεκινούσαν από 20.000 και έφταναν τα 140.000 ευρώ.

Από αυτές τις έξι εταιρείες, οι τέσσερις πήραν το επενδυτικό βάπτισμα πυρός. Οι άλλες δύο ήταν κατά κάποιον τρόπο πιο «περπατημένες» - ιδιαίτερα η εταιρεία Allcancode, μια πλατφόρμα εκπαίδευσης μαθητών σχολικής ηλικίας στον προγραμματισμό, η οποία βρήκε ήδη τις άκρες της στην άλλη μεριά του Ατλαντικού (www.allcancode.com). Τα βήματά της -όσον αφορά τους τομείς της καθιέρωσης και καταξίωσης- ακολουθεί η Mist.io. Πρόκειται για μια εταιρεία με λογισμικό παρακολούθησης και διαχείρισης υβριδικών cloud υποδομών (www.mist.io).

Ποιες είναι όμως οι τέσσερις νέες εταιρείες στις οποίες επένδυσε το IQbility, το οποίο διευθύνει από το ξεκίνημά του ο Αλέξανδρος Ρούστας:Λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης εξειδικευμένο στην αγορά των επαγγελματιών της μουσικής και του ήχου (www.accusonus.com).

Η Accusonus αναπτύσσει λογισμικό επεξεργασίας ήχου το οποίο πωλείται σε μουσικούς παραγωγούς, ηχολήπτες και στούντιο ηχογράφησης. Η εταιρεία έχει χιλιάδες πελάτες σε όλο τον κόσμο και τα προγράμματά της χρησιμοποιούνται από μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας. Τα προϊόντα της εταιρείας είναι βασισμένα σε καινοτόμους αλγορίθμους επεξεργασίας ήχου και τεχνητής νοημοσύνης, για τους οποίους έχει καταθέσει και πάρει πολλαπλές πατέντες στην Αμερική.

-Οι άνθρωποι της εταιρείας είναι ο Αλέξανδρος Τσιλφίδης και ο Ηλίας Κοκκίνης. Ο πρώτος είναι διπλωματούχος μηχανικός, κάτοχος μάστερ Ακουστικής από το Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας και διδακτορικού στην Ψηφιακή Τεχνολογία Ηχου από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Στα προπτυχιακά του χρόνια εργάστηκε ως συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής, κυρίως γράφοντας μουσική για το θέατρο, τον χορό και τον κινηματογράφο. Ο δεύτερος είναι διπλωματούχος μηχανικός και έχει διδακτορικό επίσης στην Ψηφιακή Τεχνολογία Ηχου από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Στα προπτυχιακά του χρόνια εργάστηκε ως ηχολήπτης σε στούντιο και ζωντανές συναυλίες.

Πλατφόρμα μέσω της οποίας πελάτες με παρουσία στο Internet εξάγουν κρίσιμα δεδομένα από διαφορετικές cloud υπηρεσίες που χρησιμοποιούν, τα επεξεργάζονται και στη συνέχεια τα απoθηκεύουν στη δική του cloud-based αποθήκη δεδομένων για περαιτέρω ανάλυση.

Το Blendo είναι μια καινοτόμος πλατφόρμα διαχείρισης και επεξεργασίας δεδομένων μέσω της οποίας κάθε εταιρεία είναι σε θέση να εξάγει σημαντικό αριθμό κρίσιμων δεδομένων (π.χ. σχετικά με πωλήσεις, μάρκετινγκ, υποστήριξη πελατών κ.ά.) τα οποία είναι διαμοιρασμένα σε διαφορετικές υπηρεσίες στο cloud, να τα ενσωματώσει και στη συνέχεια να τα αποθηκεύσει στη δική της cloud-based αποθήκη δεδομένων για περαιτέρω επεξεργασία και ανάλυση. Με τη χρήση του Blendo η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης υποδομής δεδομένων γίνεται ζήτημα λίγων λεπτών!

-Οι άνθρωποί της είναι τρεις μηχανικοί: Ο Κώστας Παρδάλης είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Η/Υ, απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με μάστερ στη Στρατηγική Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού από το ALBA. Εχει πάνω από 15 χρόνια επαγγελματικής πείρας τόσο στην έρευνα όσο και στον ιδιωτικό τομέα στη διαχείριση έργων και προϊόντων πληροφορικής. Ο Φώτης Ξενικουδάκης είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Η/Υ, απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με πάνω από 15 χρόνια πείρα στον σχεδιασμό, στην υλοποίηση και την υποστήριξη σύνθετων λογισμικών συστημάτων.

Φώτης Ξενικουδάκης (www.blendo.co)

Εχει εργαστεί σε μεγάλα έργα λογισμικού στον ιδιωτικό τομέα και ως ελεύθερος επαγγελματίας. Ο Γιώργος Ψιστάκης είναι μηχανικός Η/Υ συστημάτων με πάνω από 16 χρόνια επαγγελματικής πείρας. Εχει εργαστεί ως project manager και μηχανικός πωλήσεων σε μεγάλα πληροφοριακά και τηλεπικοινωνιακά συστήματα και είναι ενεργό μέλος της ελληνικής τεχνολογικής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Γιώργος Ψιστάκης (www.blendo.co)

Κώστας Παρδάλης (www.blendo.co)

Video player ως υπηρεσία προς ηλεκτρονικούς εκδότες, e-tailers και λοιπά websites, μέσω της οποίας αποκτούν περισσότερα views, καταλαβαίνουν καλύτερα το κοινό τους έχοντας πρόσβαση σε εξειδικευμένα video analytics και δημιουργούν επιπλέον έσοδα από video διαφημίσεις.

To reΕmbed (www.reembed.com) προσφέρει ένα video player υπό τη μορφή software plugin, που συνεργάζεται με όλους τους γνωστούς video players τρίτων (συμπεριλαμβανομένων YouTube, Facebook, Vimeo κ.λπ.) και χρησιμοποιείται ήδη από πολλούς εκδότες σε Ελλάδα και εξωτερικό («Πρώτο Θέμα», CNN, nba.com, Huffington Post κ.λπ.). Στο τέλος κάθε βίντεο παρουσιάζει προτάσεις για επόμενο βίντεο με πολύ καλά αποτελέσματα, 14% CTR (click through rate).

-Ο Αλέξανδρος Παπασπυρίδης είναι ο ιδρυτής και δημιουργός της reEmbed και στον πρότερο βίο του είχε εργαστεί ως γενικός διευθυντής στο Flash.gr/Nooz.gr και είχε δη­μιουργήσει το news aggregator, iNews.gr.

Αλέξανδρος Παπασπυρίδης (www.reembed.com)

Εφαρμογή για την πληρωμή υπη­ρεσιών και προϊόντων που απευθύνονται σε οδηγούς μέσω κινητού (πληρωμή καυσίμων από κινητό στην αντλία κ.ά.). To RoadCube (roadcube.com) είναι μια mobile πλατφόρμα μέσα από την οποία ο οδηγός μπορεί να πληρώσει τα έξοδα του οχήματός του εξοικονομώντας περίπου 20% του συνολικού μπάτζετ, πληρώνοντας απλώς από το κινητό του. Τα στοιχεία των καρτών του χρήστη αποθηκεύονται στην εφαρμογή και έτσι η πλη­ρωμή γίνεται με ένα «κλικ», ενώ ταυτόχρονα ακολουθείται το πρόγραμμα επιβρά-βευσης κάθε επιχεί­ρησης που χρησιμοποιεί ο οδηγός.

Εκτός λοιπόν από την καλύτερη τιμή που δίνουν οι καταστηματάρχες σε βενζίνη, πάρκινγκ, πλύ­σιμο και σέρβις, ο οδηγός κερδίζει μέσα από τη χρήση του RoadCube αφού ακολουθεί πολλαπλά προγράμματα επιβράβευσης που δεν είναι διαθέσιμα διαφορετικά.

-Δημιουργός της, το 2015, είναι ο Δημήτρης Καλαβάσης που σπούδασε Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια εργάστηκε δύο χρόνια ως μηχανικός λογισμικού. Το 2014 ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία, η οποία ασχολήθηκε με λογισμικό στην ασφαλιστική αγορά έχοντας ως πελάτες μεγάλους παίκτες του χώρου.

Δημήτρης Καλαβάσης (roadcube.com)

Όπως δημοσιέυθηκε στο Business Stories της Κυριακής 18/12

Keywords
Τυχαία Θέματα