ΗΠΑ: Αύξηση επιτοκίων τον Μάιο;

Τουλάχιστον τέσσερις από τις μεγαλύτερες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Wall Street, φρόντισαν να ενημερώσουν τους πελάτες τους ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων πριν από τον Ιούνιο.

Οι BNP Paribas, JPMorgan Chase και Mizuho Securities USA,

προβλέπουν ότι η αύξηση θα γίνει στη συνεδρίαση Μαΐου, ακόμη και εάν μετά από αυτήν δεν θα υπάρξει -όπως είναι προγραμματισμένο- συνέντευξη Τύπου της Τζάνετ Γέλεν. Η Jefferies Group εκτιμά ότι η αύξηση θα λάβει χώρα στην επόμενη συνεδρίαση της Fed.

Η Mizuho ποντάρει σε αύξηση τον Μάιο, ενώ οι BNP Paribas και JPMorgan κάνουν λόγο για αύξηση εντός των επόμενων μηνών, μετά και τις ενδείξεις ενίσχυσης πληθωρισμού και αγοράς εργασίας.

Το 60% των traders εκτιμά, πλέον, ότι η αύξηση θα έρθει τον Μάιο, ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με τις αρχές Φεβρουαρίου, όπου βρίσκονταν στο 49%.

«Αρκούν τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί», εκτιμά ο Steve Ricchiuto, αναλυτής της Mizuho αρμόδιος για την αμερικανική οικονομία.

Η BNP Paribas, η οποία αρχικά ανέμενε δύο αυξήσεις αλλά στο β' εξάμηνο του 2017, τώρα εκτιμά ότι αυτές θα είναι τρεις. Η JPMorgan αναμένει δύο αυξήσεις φέτος, με την πρώτη τον Ιούνιο και τη δεύτερη τον Σεπτέμβριο.

Βάσει των περίφημων Fed funds futures, οι πιθανότητες αύξησης επιτοκίων τον Μάρτιο φθάνουν στο 36%, με την εκτίμηση ότι η αύξηση θα είναι κατά 25 μονάδες βάσης. Αντίθετα ο Mohammed El-Erian θεωρεί ότι οι πιθανότητες βρίσκονται μεταξύ 50% και 60%.

Keywords
Τυχαία Θέματα