Λονδίνο: Στα αζήτητα οι πολυτελείς κατοικίες

Ο αριθμός των πλούσιων ανθρώπων οι οποίοι κατέθεταν αίτηση για να λάβουν βίζα ως επενδυτές (investor visa) και να ζήσουν στη Βρετανία υποχώρησε άνω του 80% το 2016, σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό που είχε φθάσει το 2014, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η αγορά πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο θα συνεχίσει να υποχωρεί.

Οι συνολικές αιτήσεις για την εν λόγω βίζα ήταν μόλις 215, ενώ οι προς πώληση ή ενοικίαση πολυτελείς κατοικίες στο Λονδίνο φθάνουν τις 35.000.

Η αγορά

πολυτελών κατοικιών της βρετανικής πρωτεύουσας έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, λόγω αύξησης της φορολογίας, φόβων για σημαντική αύξηση της προσφοράς αλλά και της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί.

Ορισμένοι κατασκευαστές ευελπιστούν ότι η πτώση κατά 16% της στερλίνας έναντι του δολαρίου, μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και το Brexit, θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση των τιμών, οι οποίες έχουν υποχωρήσει 12,5% σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό που είχαν αγγίξει το 2014.

Η πτώση στις αιτήσεις αποδίδεται και στο γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει αυξήσει το κατώτατο όριο επένδυσης από κάποιον ξένο επενδυτή που θέλει να λάβει βίζα και να ζήσει στη Βρετανία στα δύο εκατ. στερλίνες, υποστηρίζοντας ότι το πράττει προκειμένου να αποτρέψει τη χρήση της βίζας στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο αριθμός των κατοικιών που βρίσκονται στις καλύτερες περιοχές του κεντρικού Λονδίνου και «περιμένουν» να αποκτηθούν από μη Βρετανούς αγοραστές υποχώρησε 41% στο δ' τρίμηνο του 2016.

Σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία Knight Frank οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στον ΦΠΑ αποτελούν τη βασική αιτία για την πτώση της αξίας των ακινήτων στις ακριβές περιοχές του Λονδίνου.

Αναφορικά με τα επιμέρους στοιχεία, οι αγοραστές που προέρχονται από τη Μ. Ανατολή αντιστοίχησαν στο 9% του συνόλου το 2016, από 12% που ήταν το 2015, ενώ οι αγοραστές από Χονγκ Κονγκ και Κίνα έφθασαν στο 5%, από 3% που ήταν πριν από ένα έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα