Ποιος θυμάται την ΑΕΜΕΤ;


Ένα τεκμήριο από τις καλές μέρες της Σοφοκλέους.

Το εξώφυλλο του ενημερωτικού δελτίου για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΑΕΜΕΤ – μια εταιρείας "κέλυφος" όπως ήταν ο χαρακτηριστικός όρος στην χρηματιστηριακή γλώσσα της εποχής. Τι σήμαινε όμως μια εταιρεία -"κέλυφος" ; Πολύ απλά, μια εισηγμένη εταιρεία που ήταν ... άδεια από δραστηριότητες και μπορούσε με σχετική ευκολία να δεχθεί ένα νέο αντικείμενο

υπάρχουσας ή και νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι λόγοι που είχαν μεγάλη πέραση οι εταιρίες - "κελύφη" ήταν 2: Ο πρώτος είχε να κάνει με τον μεγάλο αριθμό ανενεργών από δραστηριότητες εισηγμένων εταιρειών που είχαν οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιο τους.

Μια τέτοια ήταν και η ΑΕΜΕΤ, μια εταιρεία που προερχόταν απο την παλιά ΕΗΣ του Ανδρεάδη ( του αφεντικού του Ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας μέχρι το 1975). Ανενεργές εισηγμένες υπήρχαν και στο ταμπλό της Σοφοκλέους αλλά τις περισσότερες φορές η απόκτηση τους ήταν μια ακριβή υπόθεση εξαιτίας των απαιτήσεων των βασικών τους μετόχων (cash ή και μερίδιο απο την νέα ζωή της εταιρείας).

Ο δεύτερος λόγος είχε να κάνει με το traffic της Σοφοκλέους. Ο συνωστισμός ήταν τόσο μεγάλος που οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες μπορούσαν να θυσιάσουν μέρος των κερδών τους αρκεί να προλάβαιναν να στεγάσουν το ...αντικείμενο του πόθου τους. Στην ουσία στο "κέλυφος" έβαζαν είτε δικές τους δραστηριότητες, είτε δραστηριότητες που είχαν αγοράσει από τρίτους και με μια γρήγορη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τα κόστη μεταμορφώνονταν σε υπερκέρδη!!!

Την ΑΕΜΕΤ προτίμησε ο Μανώλης Κυπριανίδης – από την "Κεράνη"- για να "στεγάσει" τον εναλλακτικό του όμιλο που είχε από μπύρες μέχρι ψάρια . Το τι ακολούθησε είναι πάνω κάτω γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα